Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
Nezavisna Katalonija

Kraj 'el clasica': Real bez Barce propada, Ronaldo odlazi za Messijem?

Barcelona je počela s razmatranjem svih mogućih scenarija u slučaju da se Katalonija u dogledno vrijeme odcijepi od Španjolske i proglasi neovisnost.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon nedjeljnih izbora u Kataloniji i pobjede separatističkih stranaka, tamošnji mediji suglasni su kako Katalonija nastavlja svoj put prema nezavisnosti. Prema projekcijama pobjedničkih stranaka, Katalonija bi mogla postati nezavisna već 2017., no čini se da je to prilično optimistična prognoza koja će se teško ostvariti u sljedeće dvije godine.

Kako će izgledati Barcelona bez Messija: Koliko će 'kemijati' Luis Enrique?

VIDEO Najbrutalniji start i stravični lom koji je zaprepastio Barcelonu

Kako god, čelnici Udruženja profesionalnih klubova i Španjolskog sportskog vijeća javno poručuju da Barcelona u tom slučaju neće moći nastaviti igrati u španjolskom prvenstvu. U Kataloniji te izjave nazivaju nastavkom kampanje straha kojom se Katalonce pokušava odvratiti od glasovanja za stranke koje se zalažu za nezavisnost.

Iako su u Kataloniji mnogi mišljenja da nikome nije u interesu da Barcelona napusti Primeru, ponajviše njezinom arhi-rivalu Real Madridu, jer Barcelona puni stadione i klupske budžete, Barcelona ne smije ništa prepustiti slučaju, pa je već krenula u razrađivanje svih mogućih scenarija, pišu katalonski mediji.
Jedan od scenarija je da se Barcelona priključi francuskom prvenstvu, odnosno da bude u statusu sličnom kao što je Monaco.

Katalonci su mišljenja da bi izlaskom katalonskih klubova iz španjolskih liga u svim sportovima više izgubila Španjolska nego Katalonija te da će na kraju doći do dogovora između dvaju strana.
Nije teško zaključiti kako bi španjolska liga bez Barcelone i Espanyola, odnosno bez Barcinih zvijezda Messija, Neymara, Suareza, Inieste i ostalih, bila značajno oslabljena i neatraktivnija. Katalonci su sigurni kako bi Primera izgubila značajan dio kolača od televizijskih prava te da bi Real Madrid bez Barcelone kao suparnika teško mogao zadržati svoje najveće zvijezde. Vjeruju da bi Cristiano Ronaldo istog trenutka prešao u Englesku ili Francusku odnosno PSG, koji ga je već prošlo ljeto pokušao kupiti. Dvoboji između Ronalda i Messija mogli bi se nastaviti u francuskoj ligi.

Ako pak madridska centrala istraje na tomu da Barcelona mora napustiti Primeru, katalonski div se očito namjerava priključiti francuskoj ligi. Navodno su čelnici Barcelona u tom smislu već zatražili pomoć od predsjednika UEFA-e Michela Platinija, koji kao ikona francuskog nogometa uživa veliki autoritet u toj zemlji i ima snažne veze.

Katalonci su uvjereni kako bi veliki francuski klubovi rado vidjeli Barcelonu u njihovom prvenstvu. Razlozi su jasni kao dan: dolaskom Barcelone francuska liga bi postala možda i najatraktivnija liga u Europi, što bi značajno povećalo prihode francuskih klubova. Derbiji s PSG-om, Marseilleom ili Lyonom za Barcelonu bi bili više nego dostatna zamjena za oglede s Realom, Atleticom ili Valencijom. U Kataloniji su mišljenja da bi francuska liga bila čak financijski dosta isplativija za Barcelonu, jer je Francuska ipak veća i ekonomski dosta jača zemlja od Španjolske. U francuski nogomet posljednjih godina enormno ulažu arapski milijarderi, a taj će se trend nastaviti i još značajnije povećati ako se Francuzima priključi Barcelona.

Zaključak je Katalonaca da Barca neće propasti ako napusti Primeru, čak štoviše, ali pitanje je što će biti s Realom?

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider