Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Slavlje u Prištini

Kosovo i Gibraltar primljeni u Fifu: Igrat će kvalifikacije za SP 2018.

Međunarodna nogometna federacija na Kongresu u Mexico Cityju primila je Kosovo i Gibraltar kao svoje nove članice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) na Kongresu u Mexico Cityju primila je Kosovo i Gibraltar kao svoje nove članice.

Delegati Kongresa su u meksičkoj prijestolnici sa 141 glasom 'za' i 23 glasova 'protiv' priznali Kosovo koje je tako postalo 210. član krovne nogometne organizacije. Početkom svibnja to je učinila i Uefa što je bio i uvjet da Fifa primi Kosovo u svoju obitelj.

"Kosovo se suočava s izazovima, to je očito. Potrebne su nove investicije. Ima puno financijskih izazova i ograničen je organizacijski kapacitet. Ali, usprkos tome, tamo ima očite ljubavi i strasti za nogomet i velikog potencijala. Kosovo ispunjava sve kriterije," naglasio je član Vijeća Senes Erzik.

Fifina odluka izazvala je euforiju kosovskog vodstva,

"Moja zemlja je toliko dugo čekala ovu odluku. Nogometne vrijednosti su obranjene, hvala svima," kazao je predsjednik Kosovskog nogometnog saveza Fadil Vokri.

U ime Nogometnog saveza Srbije Kongresu se obratio dopredsjednik Željko Kojić koji je prije glasovanja pozvao delegate da ne priznaju Kosovo.

"Mnogi delegati su svjesni našeg stava. UEFA je priznala Kosovo, ali tako što je prekršen statut. Postoje velike sumnje u zakonitost te odluke, a po našem mišljenju ona je nelegalna. Kosovo nije član Ujedinjenih naroda," kazao je Kojić prije glasovanja.

Osim Kosova Fifa je u svoju organizaciju primila i Gibraltar. Što znači da će obje reprezentacije dobiti mjesto u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje počinje u rujnu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider