Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sporna odbijenica

Prosvjed u centru grada: NK Osijek na rubu likvidacije!

Osječki navijači izlaze na ulice u nadi da će spriječiti ono najgore za svoj klub.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

S početkom u 18:00 na Trgu slobode u Osijeku Kohorta organizira prosvjed za spas NK Osijek.

"Pokažimo inat nepokorenog grada! OSIJEK TO SMO MI!", geslo je kojim najžešći navijači Osijeka pozivaju sve sugrađane kojima je stalo do kluba iz Gradskog vrta da im se pridruže.

Na organiziranje prosvjednog skupa Kohorta se odlučila nakon što je u pitanje došao opstanak kluba koji ima zaključenu predstečajnu nagodbu.

Navijači se pokrenuli

Već nekoliko tjedana traje procedura prema kojoj bi NK Osijek trebao preuzeti mađarski poduzetnik i jedan od najboljih prijatelja mađarskog premijera Viktora Orbana - Lorinc Meszaros.

Meszarosa je na kupnju NK Osijeka potaknuo njegov poslovni suradnik Ivan Meštrović - Osječanin koji živi u Dubaiju i u Mađarskoj sudjeluje u brojnim poslovnim aktivnostima.

U cijeli proces moglo se krenuti nakon što je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić istaknuo kako Grad više ne želi davati više od 10 milijuna kuna godišnje prvoligašu iz Gradskog vrta koji unatoč tome gomila dugove, a zbog spomenutog iznosa brojni drugi klubovi u gradu su zakinuti i plešu na rubu egzistencije.

Znaju to i brojni Osječani koji su digli ruke od kluba dok se ne posloži kadrovska situacija. Među njima bila je i Kohorta koja je početkom rujna prošle godine krenula u bojkot svih utakmica NK Osijeka.

Hoće li Meszaros otići bez 90 posto?

Kad je minule jeseni propao ulazak njemačkih investitora u klub, činilo se da stečaj NK Osijeka nema alternativu. Međutim, pojavio se Meszaros koji je jasno dao do znanja da će ući u klub isključivo ako uspije steći 90 posto dionica (većinski paket iznosi 75 posto + jedna dionica).

I krenulo je vrlo dobro - Grad Osijek je prodao 46.6 posto dionica, ali šok se dogodio u četvrtak kada je IPK Osijek, koji ima 9.7 posto dionica kluba i 1.2 milijuna kuna potraživanja, s više od 90 posto glasova članova Skupštine odbio ponudu od 150.000 kuna čime je cijeli posao doveden u pitanje.

"Nevjerojatno mi je da Grad Osijek, koji je najviše uložio u klub, jednoglasno donese odluku o prodaji svojih dionica, a oni koji su na razne načine dolazili do dionica kalkuliraju i šalju NK Osijek u likvidaciju", bijesan je bio gradonačelnik Vrkić nakon odluke koja je izazvala nevjericu među brojnim pristašama Bijelo-plavih.

Vrkić poziva na smirivanje strasti

Jutros se, pak, Vrkić obratio navijačima s pozivom na smirivanje strasti istaknuvši kako je Odbor vjerovnika IPK legitimno zatražio usklađivanje cijene s onom po kojoj je svoj udio prodao Grad Osijek.

"Dobio sam informaciju da će to biti otklonjeno, jer su iz Državnog odvjetništva uputili prigovor da cijene ne mogu biti različite, s obzirom da se radi o dionicama istog pravnog subjekta. Dobio sam uvjeravanja da bi to mogli svesti na pogrešku ili nesporazum, i da će to biti riješeno.

Gradonačelnik je zamolio Kohortu da se ne okupljaju večeras i ne reagiraju: "Dajmo vremena i mogućnosti da se taj posao završi u miru. Pozivam sve da ne pravimo dodatni problem, već da to probamo riješiti na miran način, jer se ozbiljno i odgovorno može raditi, ako oni koji donose odluku, to rade bez pritiska i u miru."

Osijek nije Hajduk

S prodajom dionica u vlasništvu Vodovoda (5.7 posto) i Gradske banke (29.1 posto) ne bi trebalo biti problema i za očekivati je da će se postići dogovor, sudeći prema tonovima koji dolaze s te dvije adrese.

Veliki problem nastat će ako se Meszaros odluči povući iz cijelog posla. Zašto? Zato jer, osim što je bio jedini zainteresirani za ulaganje, klubu na naplatu stižu obveze koje mora ispunjavati sukladno predstečajnoj nagodbi, a Grad je nedvosmisleno dao do znanja da više neće trpati milijune u 'vreću bez dna'.

Istovremeno, NK Osijek nema navijačku vojsku na čijem bi valu mogao sanirati dugove uz zaživljenje socios-modela, kao što to radi Hajduk. Klub je u situaciji da će ili otići u stečaj ili biti preuzet od strane privatnog investitora (a osim Meszarosa i Meštrovića nitko nije pokazao ozbiljan interes).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider