Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Misle ozbiljno

Kaos u Španjolskoj: Zvijezde Barcelone i Reala prijete štrajkom!

Udruženje profesionalnih nogometaša Španjolske (AFE) zaprijetilo je štrajkom ako se ne uvaže njihovi zahtjevi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čelnik Udruženja profesionalnih nogometaša u Španjolskoj (AFE) Luis Rubiales potvrdio je na jučerašnjoj press-konferenciji da će biti najavljenog štrajka u posljednja dva kola Primere i Segunde ako se ne uvaže njihovi zahtjevi.

Veliki sukob u Španjolskoj: Prekida se utrka Barcelone i Reala?

Razlog sukoba i cijele zavrzlame jest ugovor oko televizijskih prava koji je Udruženje profesionalnih klubova (LFP) dogovorilo sa španjolskim vlastima. Španjolski nogometni savez (RFEF) i Udruženja profesionalnih nogometaša očito se ne slažu s podjelom „kolača“ i najavljuju prekid svih nogometnih natjecanja od 16. svibnja.

Ne treba ni govoriti kakav bi kaos nastao ako bi se to dogodilo. Na press-konferenciji AFE-a nazočilo je pedesetak nogometaša Prve i Druge lige, a među njima i asovi Barcelone i Real Madrida Xavi, Iniesta, Pique, Casillas i Sergio Ramos, čime je pojačan ukupni dojam i jasno dano na znanja kako AFE misli ozbiljno te da ima punu podršku „neposrednih proizvođača“.

Pet je glavnih točaka na kojima AFE inzistira: socijalni dijalog, garancije po pitanju mirovina i osiguranja, priznanje i zastupstvo AFE-a u pregovorima oko podjele televizijskih prava, izravna uplata novca nogometašima od zarade od tv-prava i poštenija distribucija novca između Prve i druge lige.

„Nogometaši su odlučili prekinuti natjecanja svjesni da imamo pravo tražiti svoja prava. Nismo protiv kolektivne prodaje televizijskih prava, ali tražimo svoja prava. Mislimo da je ugovor sačinjen po mjeri klubova, a ne igrača. Isključeni smo iz pregovara. Nema nikakvih garancija po pitanju socijalnog, zdravstvenog osiguranja, mirovina…“, istakao je Rubiales dodavši da su vlasti razgovarale s čelnicima klubova, dok nogometaše nitko ništa nije pitao.

„Imamo pravo govoriti i nećemo šutjeti. Svjesni smo svoje važnosti, tražimo ravnopravne pregovore“, poručio je Rubiales te zaprijetio:
„Ako se ne ispune naši zahtjevi, sve je moguće. Bit će štrajka u prvenstvu, dok će se finale Kupa kralja i utakmice reprezentacije normalno odigrati.“

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider