Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vraćaju se u vrh

Spremni za najvažniju utakmicu sezone: Evo zašto ManUtd gazi sve pred sobom

Manchester Uniteda Josea Mourinha je u odličnoj formi, ali pred njima je ultimativni test koji će pokazati njihovu pravu snagu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvi ovosezonski derbi Liverpoola i Manchester Uniteda na Anfieldu obilježio je „antinogomet“ u režiji Josea Mourinha. Utakmica je završena bez golova, a Mourinhova taktika se tada mogla objasniti činjenicom da je njegova još neuigrana momčad igrala protiv u tom trenutku boljeg suparnika.

Situacija uoči uzvratnog derbija koji je na rasporedu u nedjelju od 20:45 na Old Traffordu je ponešto drugačija. Nakon lošeg perioda zbog kojeg je United izgubio priključak za vrhom tablice, Mourinhova momčad je uhvatila formu i ostvarila niz od šest uzastopnih ligaških pobjeda.

Kako je Mourinho promijenio Manchester

Niz je počeo pobjedom protiv Tottenhama, a nastavio se pobjedama protiv objektivno slabijih momčadi. Sada je pred Unitedom najveći izazov – veliki engleski derbi protiv drugoplasiranog Liverpoola, a probuđeni United bi mogao izaći na teren sa sasvim novim pristupom.

Analitički nogometni portal Squawka donosi pregled ključnih Mourinhovih promjena zbog kojih su igra i rezultati Uniteda napredovali od spomenutog derbija na Anfieldu.

Napokon je pronašao udarnu postavu

Početak sezone su obilježile česte rotacije i lutanja s prvom postavom. Nakon mnogih eksperimenata udarna postava se napokon iskristalizirala. U sredini se najboljom kombinacijom pokazala ona Andera Herrere i Michaela Carricka koji čuvaju leđa Paulu Pogbi čija individualna kvaliteta sada više dolazi do izražaja.

Zbog toga su iz postave ispali Marouane Fellaini i Wayne Rooney. Krilne pozicije su zauzeli Anthony Martial i Henrikh Mkhitaryan nakon eksperimenata s Lingardom i Rashfordom dok obranu drže Marcus Rojo i Phil Jones. Ovakav sastav djeluje sve uigranije, a mnogi igrači su pronašli formu nakon što su izgledali neprepoznatljivo na početku sezone.

Igra „iz prve“

Mourinho je poznat kao trener koji gradi momčad od obrane, ali sada je prebacio fokus i na bolju igru u zadnjoj trećini terena. Igra na jedan dodir je postala fokus na treninzima Uniteda, a to se reflektiralo i na statistiku.

Broj dodavanja u protivničkom šesnaestercu sada čini 1.93 posto svih dodavanja Uniteda u odnosu na 1.82 prije prve utakmice s Liverpoolom. Postotak udarac iz kaznenog prostora je porastao s 56 na 60 posto, a postotak udaraca u okvir s 57 na 63. Iako naizgled male promjene, one pokazuju da United zahvaljujući bržoj igri dolazi u bolje situacije za postizanje pogotka što doprinosi i njihovoj efikasnosti.

Kombinatorika umjesto oslanjanja na individualne kvalitete

Početkom sezone se napadačka igra bazirala na individualnim kvalitetama Pogbe i Ibrahimovića, a danas se više nego ikad bazira na kombinatorici. United je od nule na Anfieldu postao momčad s najviše uspješnih dodavanja u prostor u Premierligi.

Učinak od 0.88 točnih dodavanja u prostor je porastao na čak 1.5, a takav napredak je ostvaren zahvaljujući kemiji među igračima i stvaranju uigranih mehanizama u napadu. Uzrok tome su ranije spomenuto kristaliziranje udarnog sastava i inzistiranje na bržem nogometu s manje dodira.

Henrikh Mkhitaryan je postao prvotimac

Bio je jedna od najslabijih karika na početku sezone preko koje su protivničke momčad najčešće napadale United. Danas je jedna od glavnih Mourinhovih uzdanica koja je u posljednjih šest utakmica stvorila 12 prilika, a 10 presječenih lopti pokazuje da daje veliki doprinos i u obrani.

U spomenutom periodu United zabija 1.75 golova po utakmici u odnosu na 1.5 s početka sezone, a na drugoj strani primaju 0.63 gola po utakmici u odnosu na čak 1.0 prije utakmice s Liverpoolom. Da je opet onaj sjajni Mkhitaryan iz Borussije potvrdio je jednim od najljepših golova minule godine.

Mourinho je imao dugačku rezultatsku krizu koja je počela još prošle sezone u kojoj je vodio Chelsea, ali trenutna forma sugerira da su ta vremena iza njega. Međutim, i dalje ostaje pitanje je li uzrok pobjedničkog niza Uniteda nešto lakši raspored ili se napokon vraćaju u vrh engleskog nogometa. Odgovor na to pitanje dat će derbi protiv najvećeg rivala Liverpoola.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider