Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velike bitke sa susjedima

Kako do Europe? Alarm na Poljudu još uvijek nije upaljen, ali...

Hajduk je zaredo s nekoliko dobrih rezultata, ali onda je stiglo prizemljenje u Kranjčevićevoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U premijeri Stanka Poklepovića Hajduk je doživio poraz od Lokomotive u Kranjčevićevoj, a ove je nedjelje na istom mjestu stala i mini-serija dobrih rezultata (dvije pobjede i dva remija). Na sve to nadovezao se i trijumf Lokomotive u Parku mladeži pa sada Lokosi bježe Bijelima četiri boda u utrci za treću poziciju koja vodi u Europa ligu.

Upravo je to - Europa - uz stabilizaciju ekipe, bio glavni cilj postavljen pred Špacu. U ovom trenutku Hajduk drži mjesto koje vodi u EL, a sredinom travnja stvari će biti puno jasnije.

U polufinalu Kupa Hajduk igra protiv Splita i onaj tko prođe u finale bit će na korak od plasmana u Europu. Naime, Uefa je odlučila, počevši od iduće sezone, više honorirati plasman u prvenstvo nego finale Kupa pa će Hajduk ili Split morati osvojiti Kup ukoliko žele izboriti Europu mimo HNL-a.

Ako Kup osvoje Dinamo ili Rijeka koji se sastaju u drugom polufinalu, onda će i četvrta pozicija voditi u Europa ligu, a u toj borbi Hajduk trenutno ima četiri boda više od Zagreba i osam više od Splita. Takvu prednost vjerojatno neće biti problem zadržati, tim više što prvi pratitelji Pjesnici u iduća četiri kola četiri puta gostuju (Istra 1961, Rijeka, Slaven Belupo te Lokomotiva što nije klasično gostovanje), a ni Split nema naročito dobar raspored (gostuje kod Hajduka, domaćini Zadru pa novo gostovanje, u Puli.

Split bi mogao pomrsiti račune Bijelima

Međutim, po hajdučke ambicije problem bi mogao nastati ako ih Split izbaci u polufinalu Kupa i onda u završnici (koja se ove sezone igra na jednu utakmicu) osvoji Rabuzinovo sunce. Tada četvrto mjesto ne bi značilo ništa te bi se posljednji hrvatski euro-predstavnik (uz Dinamo, Rijeku i Split) tražio između Lokomotive i Hajduka, a Lokosi osim spomenuta četiri boda viška imaju i prednost u obliku manjeg broja utakmica (iz Kupa su ispali), ali i raspored koji im u iduća četiri kola, prije obračuna s Hajdukom na Poljudu (29. travnja), donosi sva četiri susreta na svom terenu u Kranjčevićevoj.

Već duže vrijeme Hajduku je financijska stabilizacija u prvom planu, ispred rezultata, ali u klubu su itekako svjesni da će ista dobiti bolan korak unatrag ne uspije li se izboriti Europa, jer čak i kvalifikacije EL-a, u kojima Hajduk zadnjih godina redovito zapinje, značajno pune poljudsku blagajnu budući da se milijuni kuna slivaju od ulaznica, nagrada Uefe i ostalih prihoda...

Dvije utakmice sa Splitom (prvenstvo pa Kup) početkom idućeg mjeseca uvelike će odrediti startne pozicije bitke za Europu uoči posljednje runde (devet kola) prvenstva i raspleta u Kupu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider