Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
savršeni učinak

Zvuči nevjerojatno, ali... Kada starta Kovačić Real UVIJEK pobjeđuje

Mateo Kovačić novi je igrač Real Madrida od prošlog ljeta...

Otkako je objavljeno da Mateo Kovačić napušta Inter i prelazi u Real Madrid prošloga ljeta, većina ljudi u čudu se pogledavala i govorila 'nije on dovoljno dobar za Real'. Međutim, da je trener Reala Rafa Benitez koristio svoj 'talisman' od prve minute u svakoj utakmici možda bi 'kraljevski klub' danas bio na stopostotnom učinku.

Naime, u pet utakmica u koliko je Kovačić započeo od prve minute Real Madrid je upisao maksimalnih 15 bodova. Riječ je o susretima protiv Athletic Bilbaa (2:1), Malmöa (2:0), Levantea (3:0), Šahtara (4:3) i Eibara (2:0).

Kovačić je u tim utakmicama bio spona između napada i obrane, te je vješto spriječavao da se ne događaju situacije kao na susretu protiv Barcelone (0:4), kada je vezni red, pogotovo defanzivni, bio nevidljiv. Real je u pet utakmica primio četiri pogotka, s tim da mu je samo Šahtar zabio tri.

Savršenih pet od pet

Kovačić je svoj prvi start od prve minute dočekao 23. rujna na gostovanju kod Athletic Bilbaa, koji je na svom travnjaku, u utakmici superkupa, slavio protiv Barcelone s 4:0. Kovačić je tvorio vezni red s Lukom Modrićem, Tonijem Kroosom i Iscom.

Na gostovanju kod Malmöa, Kroos je izašao s travnjaka i prepustio mjesto Casemiru, dok su Modrić i Isco i dalje ostali u sastavu.

U uvjerljivoj pobjedi protiv Levantea Kovačić je u vezi zaigrao s Kroosom, Iscom i Casemirom, dok je Modrić propustio taj susret zbog problema s ozljedom. Nakon te utakmice uslijedilo je 'hlađenje, pa je iduća četiri susreta u Primeri i praktički dva u Ligi prvaka proveo na klupi za pričuve.

U momčad se od prve minute vratio u utakmici protiv Šahtara u Ligi prvaka, u kojoj je Real prekinuo niz od dva uzastopna poraza (Sevilla i Barcelona). Real je, s Kovačićem, Modrićem, Iscom i Casemirom u vezi, poveo s 4:0, a onda je u završnici primio tri komada.

U posljednjoj prvenstvenoj utakmici Kovačić je kod Eibara započeo u vezi s Modrićem, Kroosom i Jamesom Rodriguezom, te se još jednom, uz Luku, pokazao kao ključni igrač u spajanju veze i napada.

Real bolje funkcionira u 4-4-2 formaciji

Zanimljivo, u utakmicama koje je Kovačić započeo, Benitez se odlučio za četvoricu igrača u veznom redu i dva u napadu. To je igri Reala davalo bolju ravnotežu između obrane, veze i napada, a jedina 'crna rupa' dogodila mu se u tih 15 posljednjih minuta na gostovanju kod Šahtara.

Možda Real ni s Kovačićem od prve minute na travnjaku ne bi izbjegao poraze protiv Barcelone, Seville ili Atletico Madrida (1:1), ali ono što je sigurno je to da 21-godišnji Mateo daje bolju kontrolu veznog reda nego kada se na travnjaku zajedno nađu 'velikani' poput Kroosa, Jamesa i Isca. Riječ je o napadački orijentiranim igračima koji ili ne vole igrati obranu ili se jednostavno ne snalaze u toj ulozi, pa u konačnici najviše ispašta momčad koja prosipa bodove i kojoj se zviždi na svom Santiago Bernabeu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider