Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zabio Hajduku, ali...

Veliki talent muči Mamića: Ovo je znak da napušta Dinamo!?

Josip Brekalo zabio je prvi gol za Dinamo u derbiju s Hajdukom, ali pitanje je hoće li ostati na Maksimiru...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U kolovozu 2014. godine priča je bila potpuno drukčija. Tada šesnaestogodišnji Josip Brekalo potpisao je prvi profesionalni ugovor s Dinamom. U Maksimiru su procijenili da je riječ o velikom talentu. I bili su u pravu, odličan je nogometaš.

Igrao je odlično i u mladim reprezentacijama, dio je čudesne generacije rođene 1998. godine koja je bila sjajna i u Ligi prvaka mladih te je apsolutno zaslužio mjesto u prvoj momčadi Dinama.

U prvih 11 našao se i u utakmici s Osijekom i nije bio zadovoljan svojom igrom, a onda je istrčao i u susretu s Hajdukom i postigao prvijenac već nakon dvije minute derbija, koji je na kraju završio s 4:0 za plave.

„Nisam mogao izabrati bolje, zabiti prvi gol baš na derbiju“, govorio je smiješeći se Brekalo nakon susreta.

Zabrinjavajući odgovor

Te će se utakmice svakako sjećati, uzeo si je dres za uspomenu, neće ga dati nikome. Dobio je ovacije s tribina kad je izlazio, sve je to razlog za zadovoljstvo. A samo par dana prije bio je potpuno nezadovoljan svojom igrom u utakmici s Osijekom.

„Da, to nije bilo dobro, valjda zbog prevelikog pritiska kad sam vidio da sam u prvih 11. No, iz toga sam izvukao pouku, sad sam u glavi sve posložio, cijeli sam dan bio samo u utakmici i ispalo je odlično“, kaže Josip, koji bi priliku mogao dobiti i u finalu Hrvatskog kupa, u kojem Dinamo, pomalo iznenađujuće, igra protiv Slavena Belupa.

„Slaven je iznenadio Rijeku, nadam se da nas neće. Je li mi draže što je on u finalu? Ne znam, nakon što je onako nadigrao Rijeku, možda i nije.“

Sve je to lijepa nogometna priča, no Brekalo je iznio i zabrinjavajuće misli. Govoreći kako je ovo prvi gol, da će ih biti još, odgovorio je i na pitanje hoće li još zabijati za Dinamo.

„Vidjet ćemo, važno je zabijati, a sad za koji klub... Valjda za Dinamo.“

Dinamo nemoćan

Ta izjava puno govori, klinac od 17 godina kad zabije prvi gol za Dinamo, i to Hajduku, obično sja od sreće i obećava vjernost klubu, no Brekalo je povukao ručnu.

To jedino može značiti da nije odlučio ostati u Maksimiru. Naime, Brekalo ima ugovor s Dinamom do ljeta 2017. Potpisao ga je sa 16 godina, na tri godine, koliko maksimalno dopušta Uefa kad je o maloljetnicima riječ. No, problem je što Uefa te ugovore maloljetnika, iako ih dopušta, zapravo ne priznaje. I tako igrač koji je kao maloljetan potpisao ugovor, iako su potpisnici i roditelji, kad napuni 18 godina može otići. Kao što su otišli iz Dinama Robert Murić i Fran Brodić.

Nedavno je Dinamov trener Zoran Mamić govorio o opasnosti da Brekalo ode.

„Razgovarali smo i razgovarat ćemo, ali moj je dojam da su Brekalo i njegova obitelj zagrizli za odlazak. Klubovi koji se oko njega motaju doista su veliki i mi im, pa čak i da višestruko povisimo ponudu, ne možemo parirati“, pesimističan je sportski direktor i trener Dinama.

Bila bi to velika šteta za Dinamo, za navijače koji su ga pozdravili ovacijama. I pitanje je što će biti na ljeto, 23. lipnja postaje punoljetan i može potpisati novi ugovor, a može i reći – zbogom.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider