Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Šansa za Juve?

90 minuta do najvećeg finala svih vremena: 'El clasico' u mislima!

Barcelona je sinoć u Münchenu izborila finale Lige prvaka, a Real Madrid će večeras na Santiago Bernabeuu loviti Juventusovih 2:1 iz Torina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Preostala je tek jedna utakmica do najznačajnijeg „el clasica“ u povijesti.
„Bilo bi to doista uzbudljivo finale. Barcelona i Real prvi put bi se sastali u finalu najznačajnijeg klupskog natjecanja“, poručio je stoper Barcelone Gerard Pique nakon utakmice s Bayernom.

Najveći transfer godine: Real Madrid dovodi pojačanje za 80 milijuna eura!

Rakitić za povijest: Još jedna utakmica do 'besmrtnosti'

„Fetivi Katalonac“, dakle, ne bi imao ništa protiv da na berlinskom Olimpijskom stadionu na megdan njegovoj Barceloni izađe najveći rival. Ništa protiv ne bi imali ni Madriđani kojima bi to bio 14. finale i mogućnost skidanja još jednog rekorda. Prošle sezone pala je „decima“, a ove bi mogla prva obrana naslova otkada se igra u formatu Lige prvaka. To još nikome nije uspjelo, a kako Real drže više-manje sve najvažnije rekorde u klupskom nogometu, te kako je prvi klub koji je obranio naslov u Kupu prvaka, u Madridu su uvjerenja da imaju poslanje prvi obraniti naslov Lige prvaka.

Utakmica koja spašava sezonu

Ipak, do sanjanog finala s Barcelonom i obrane najvrjednijeg naslova Real se mora obračunati s njemu uvijek neugodnim Juventusom. To je utakmica sezone za oba kluba, više za Real nego za Juventus, jer je „stara dama“ potvrdila četvrti uzastopni naslov talijanskog prvaka, dok Real ove sezone može ostati potpuno praznih ruku.

O ishodu utakmice ovisit će i daljnja sudbina Carla Ancelottija na klupi Reala. Ako Real izgubi, ostat će bez trofeja ove sezone. To bi bio golemi neuspjeh, štoviše debakl, kada se pogleda s kojim igračima raspolaže i koliki je proračun Reala. Teško da itko može ostati na klupi Reala s praznom riznicom, pa čak ni trener koji se upisao u Realove almanahe kao osvajač toliko željene i očekivane „decime“.

Realu se vraća Karim Benzema, a Juventusu Paul Pogba. Pogba ipak više znači Juveu, nego Benzema Realu. No, Ancelotti bezrezervno vjeruje svojem zvjezdanom „BBC napadu“ – Gareth Bale, Benzema i Cristiano Ronaldo. Talijan se povratkom Benzeme vraća formaciji 4-3-3. Eksperiment s formacijom 4-4-2 i Sergiom Ramosom u veznom redu u Torinu očito nije uspio. Ramos se vraća na mjesto stopera umjesto Varanea.

Očekuje se da će Massimiliano Allegri postaviti zatvorenu varijantu. Juve će se najvjerojatnije braniti i prijetiti iz kontre. Vidjet ćemo kakvu će taktiku odabrati Ancelotti, ali po formaciji i sastavu se čini da će Real napasti. Ancelotti je upozorio da će njegovim igračima trebati poprilično strpljenja, što su mnogi protumačili kao najavu da će i Real kalkulirati, da neće jurišati a kamoli srljati. Iako je izgubio u Torinu, Real ima aktivan rezultat, jedan gol ga vodi u finale, pod uvjetom da ne primi nijedan. Međutim, pitanje je odgovara li takva igra profilu Realove momčadi?

Juriš ili oprez?

Budući da Real ima izrazito ofenzivno orijentirane igrače, možda je riskantnije ući u taktičko nadmudrivanja nego silovito napasti i tražiti utakmicu s puno golova. Ako Real ispadne s opreznom igrom, jer uvijek neki gol može zalutati i u zadnjoj minuti, nema sumnje kako će mediji i navijači „razapeti“ Ancelottija. Lakše će podnijeti mogući ukupni poraz ako Real bude igrao svojim tradicionalnim stilom, napadački i za gol više.

Kako god, u Madridu jednim okom pogledavaju prema Juventusu, a drugim prema Berlinu i Barceloni. Navijačima je nemoguće ne razmišljati o najvećem „el clasicu“, ta priča mora da je i igračima Reala negdje u podsvijesti. Ujedno je to i dodatni motiv ili možda dodatno opterećenje, odnosno remetilački faktor, narušitelj koncentracije Realovih igrača i Juveova šansa? Kako se uzme. No, biti prvi klub koji će obraniti titulu Lige prvaka i to u sudaru s najvećim rivalom, najveći je izazov "kraljevima". Uostalom, ima li veće priče od „el clasica“ u finalu Lige prvaka?

Vjerojatne momčadi:

Real Madrid: Casillas; Carvajal, Sergio Ramos, Pepe, Marcelo; James Rodríguez, Kroos, Isco; Bale, Benzema, Ronaldo.

Nedostaju: Modrić, Khedira – ozlijeđeni.

Juventus: Buffon; Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra; Pogba, Pirlo, Marchisio; Vidal; Morata, Tévez.

Nedostaju: Asamoah, Cáceres, Marrone, Rómulo – ozlijeđeni.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider