Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Opet u kvalifikacije ili?

Jedan upitnik manje: Hrvatska gotovo sigurno neće biti najbolja treća

Sinoćnji rasplet u skupini F kvalifikacija za Euro otklonio je neke nepoznanice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija u slučaju da završi treća u skupini H vrlo vjerojatno neće biti ona selekcija koja će kao najbolja trećeplasirana izravno na Euro u Francusku.

Poznato je to nakon utakmica devetog kola u skupini F, gdje je Mađarska preokretom slavila protiv Farskih Otoka, a Sjeverna Irska dobila Grčku i zacementirala ju na zadnjoj poziciji.

Situacija je takva da Mađari na improviziranoj ljestvici trećeplasiranih reprezentacija vode s 15 bodova, a Hrvatska je na 11 i ne može ih prestići jer u zadnja dva kola, za taj poredak, Vatreni mogu računati na maksimalna tri boda (utakmica s Bugarskom).

Čačićev ili-ili

Naime, budući da je u skupini I pet reprezentacija, a u ostalima šest, Hrvatskoj, Mađarskoj i svima iz skupina A-H odbijaju se bodovi osvojeni protiv posljednjeg u grupi. Mađari su imali tu sreću da je u njihovoj skupini sigurno posljednja Grčka pa će im se računati šest bodova osvojenih protiv Farskih Otoka i to je ono što ih stavlja u poziciju prvih favorita za najboljeg trećeg i izvan dosega Hrvatske. Planove Mađarskoj može poremetiti još samo Ukrajina, ukoliko u posljednjem kolu skupine C pobijedi Španjolsku.

Što se Hrvatske tiče, sada je potpuno jasno: ili će se stvari u zadnja dva kola u skupini H odigrati na način da bude na jednom od prva dva mjesta i time osigura izravan plasman ili će u nove dodatne kvalifikacije, čiji je ždrijeb zakazan za 18. listopada.

Postoji i treća opcija - da Rumunjska ne pobijedi na Farskim Otocima, a Mađarska pobijedi u Grčkoj. Time bi Mađari završili na drugom mjestu, a Rumunji na trećem i Hrvatska bi bila ispred njih. Međutim, to bi bio rasplet za rubriku vjerovali ili ne...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider