Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uvijek isti

Javier Zanetti: Hrvati briljiraju u Interu, a Modrić bi trebao obilježiti Euro

Legendarni kapetan Intera Javier Zanetti sudjelovao je u humanitarnoj utakmici u Rijeci...

Bočica s mlijekom u jednoj ruci, a druga na zvoncu. Tako je u predgrađu Buenos Airesa izgledao početak karijere Javiera Zanettija (42), talentiranog veznjaka i braniča mlade momčadi Independientea. Dostavljao je mlijeko između treninga... Tri desetljeća poslije, u jednoj kavani u Rijeci, mlijeko je legendi Intera na stol donio netko drugi.

„Kod vas u Hrvatskoj sam već bio, 2011. sam igrao protiv Hajduka u Splitu. Uzbuđen sam bio prije nego što sam istrčao na Rujevici“, ispričao nam je 42-godišnji nogometaš koji je za Inter Forever igrao humanitarne utakmice protiv Rijekinih legendi u sklopu akcije “Sve za našu djecu – Kao kap vode na dlanu”, kako bi prikupio novac za Udrugu DIRA obitelji djece s poteškoćama u razvoju.

Odigrali ste u karijeri 1123 utakmice, zar vam nije dosta nogometa?

„Dosta? Ma kakvi! Nikad dosta, nikad se neću zasititi trenutka kada oblačim Interov dres. Presretan sam što sam tu, pogotovo što smo igrali utakmicu za humanitarne svrhe. A to je za nas, bivše igrače Intera, vrlo važno. Da i nakon karijera pomažemo drugima“, kaže Interov Il Capitano, koji je kapetansku traku nosio od 1999. do 2014. godine. 

'Strast prema Interu i nogometu nikad neće prestati' 

Više utakmica od njega odigrali su samo Rogério Ceni (1200) i Peter Shilton (1362), ali oni su bili – vratari. Pa je među igračima on apsolutni rekorder po broju nastupa.

„Strast prema Interu i nogometu nikad neće prestati“, dodaje Zanetti.

Bili ste suparnik s kapetanom kockastim Zvonom Bobanom, koji je odigrao 251 utakmicu za Milan, često ste se sretali na San Siru. Čega se sjećate iz tih dvoboja s kapetanom kockastih?

„Često smo se sretali Boban i ja na travnjaku, bili smo suparnici, rado se sjećam naših dvoboja. Bila su to lijepa vremena, sudari Intera i Milana. Bio je veliki nogometaš, vrlo inteligentan i fantastičnih kvaliteta“, prisjeća se Zanetti.

Hrvati su ponosni na Marcela Brozovića i Ivana Perišića, koji nose vaš dres koji ste nosili 20 godina u Interu. Kako vi, kao slavni igrač Intera, vidite naše dečke? Jeste li zadovoljni?

„Vrlo smo zadovoljni njima! I Marcelom Brozovićem i Ivanom Perišićem, postali su obojica vrlo bitni kotačići u igri naše momčadi. Relativno su mladi igrači i uvjeren sam da mogu igrati još i bolje, da će dodatno napredovati.“

S Mateom Kovačićem proveli ste posljednju sezonu u karijeri, on je otišao u Real. Ondje se probija, traži mjesto u prvoj momčadi, gdje caruje Luka Modrić. Pratite li događanja u Madridu?

„Naravno! Modrić je, istina, vrlo važan igrač u Realu, radi sjajan posao u vezi. Usto, smatram da je najvažniji igrač vaše reprezentacije te me zanima kako će voditi Hrvatsku na Euru u Francuskoj. Očekujem ga u najboljem izdanju.“ 

Prava asocijacija na Hrvatsku - Francuska 1998. 

Kako ste povezani s Hrvatskom?

„Prva asocijacija mi je Svjetsko prvenstvo 1998. godine i utakmica za prvo mjesto u skupini, koju sam igrao s Argentinom protiv Hrvatske. Sjećam se Davora Šukera, Zvone Bobana, Roberta Prosinečkog, Slavena Bilića...“

Ima li još poveznica, jeste li ovdje ljetovali, spomenuli ste da vam nije prvi put u našoj zemlji.

„Ne, nažalost, nisam bio kao turist, ali jako mi se sviđa ovdje. U budućnosti bih svakako želio s obitelji doći na odmor u Hrvatsku, to mi je u planu!“ veselo, uzbuđen o toj pomisli kaže Zanetti.

Kad spominjete obitelj, a imate kći Sol i dva sina, Ignacija i Thomasa, idu li i sinovi tatinim stopama. Igraju li Zanetti juniori nogomet ili ih tatin posao ne zanima?

„Mlađi Thomas, a jako je mali, četiri su mu godine, već je lud za nogometom...“

Kako se vi opuštate, osim što igrate za Interove legende te ste potpredsjednik kluba, što radite u slobodno vrijeme?

„Igram tenis! I gledam filmove...“

Jeste li igrali ikad s nekim slavnim tenisačem, izazvali koga na meč? Seppija, Beckera, Ivaniševića?

„Nisam, zasad. Ali, kad bih mogao birati, bio bi to Roger Federer! Za mene je on broj jedan, bez premca!“ 

Uvijek isti na sličicama 

Poznati ste po tome kako na slavnim Panini sličicama, u 18 godina, dakle na 18 različitih sličica u dresu Intera, vi izgledate posve slično. Nije li to zanimljivo, ljudi se mijenjaju, samo vi ne?

„Haha! Apsolutno zanimljivo! To je, vjerojatno, zbog uvijek iste frizure“, kaže Zanetti i pokazuje na kosu.

Skupljate li i sami Panini sličice?

„Naravno! Kod kuće, skupljam sa sinovima. A tih sličica ima i u Interovu muzeju...“

U Rijeci se legendarni kapetan s brojem 4, koji je Inter nakon njegove karijere umirovio, družio s hrvatskim navijačima okupljenima u Inter Club Fedeli.

„Postojimo od 2009., a na utakmice putujemo više od 20 godina, mnogi smo bili i više od stotinu puta na Meazzi. U ovoj sezoni imamo 179 članova i drugi smo Inter klub izvan Italije po veličini, iza kluba s Malte, a postoji više od 150 inozemnih klubova navijača. Također organiziramo posjete trening-kampu FC Inter kao i druženja s igračima, obilaske stadiona, svlačionice Intera. Usto, za dolazak Interovih legendi u Hrvatsku dogovarali smo s Francescom Toldom, na našu ideju. Najveći dio posla odradio je naš tajnik Nikola Raguž i Biljan Davčev“, kaže Zagrepčanin Antonio Bulić, predsjednik Inter Club Fedeli, jedinog ogranka Intera u Hrvatskoj.
Zanetti ni s kim nije odbio selfie...
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider