Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
uskoro u saboru

VIDEO Izmjene Zakona o sportu: Evo koje promjene Splićani žele u hrvatskom nogometu

Vodstvo udruge Naš Hajduk pozvalo je zastupnike u Saboru da podrže inicijativu zastupnika Srđana Gjurkovića kojom se traži hitno uvrštavanje u proceduru prijedloga izmjena Zakona o sportu kojima se traži ravnopravnija zastupljenost nogometnih prvoligaša...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Poslali smo prijedlog izmjene Zakona o sportu, kojeg su sačinili pravni stručnjaci i sveučilišni profesori iz Splita, svim saborskim zastupnicima, da podupru inicijativu zastupnika Srđana Gjurkovića, te da se te promjene što je moguće hitnije uvrste u saborsku proceduru jer je Gjurkovićeva inicijativa jako dobra“, rekao je na konferenciji za novinare tajnik udruge Naš Hajduk Ivan Rilov.

Za uvrštavanje ove inicijative u hitnu saborsku proceduru Gjurkoviću potrebna je pismena potpora najmanje 15 zastupnika, a Rilov je rekao kako je Gjurković do sada prikupio potpise potpore 11 zastupnika. On je dodao kako bi najpovoljnije bilo da se uvrštavanje u hitnu saborsku proceduru ove Gjurkovićeve inicijative i sve saborske aktivnosti u svezi s ovim prijedlogom završe tijekom ožujka ove godine, kako bi se preduhitrilo da ta inicijativa bude dio predizborne kampanje za parlamentarne izbore.

"Ne želimo da Hajduk postane bilo čiji žeton u političkom nadmetanju niti da se sa ovom inicijativom politizira“, dodao je Rilov.

Prijedlog izmjena Zakona o sportu, kojeg je izradila skupina stručnjaka u Splitu, javnosti je predstavljen na okruglom stolu pod nazivom "Zakonodavna osnova za spas hrvatskog nogometa“ koji je održan u Splitu prije dva dana.

Prijedlogom se zagovara da svaki sportski klub koji sudjeluje u najvišem rangu natjecanja, odnosno u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, treba imati po dva predstavnika u Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza, čime bi se dva splitska prvoligaša, Hajduk i Split, doveli u ravnopravnu poziciju pri odlučivanju.
Također se predlaže da Republika Hrvatska, jedinice lokalne i područne samouprave i Grad Zagreb, koji imaju dionice u sportskim dioničarskim društvima, mogu ugovorom prenijeti upravljačka prava na dioničare u cijelosti ili djelomično na udrugu navijača.

Prijedlogom se traži transparentnost u poslovanju sportskih klubova, kao i da osoba kojoj je pravomoćnom presudom zabranjeno prisustvovanje ili odlazak na određena natjecanja ne može u razdoblju od tri godine "sudjelovati u sportskim natjecanjima, organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljate stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupština ili tijela upravljanja Hrvatskog olimpijskog odbora, nacionalnog sportskog saveza, sportske udruge ili trgovačkog društva, niti može biti ovlaštena za zastupanje pravne osobe“.

Nakraju je Rilov kritizirao i Hrvatski nogometni savez jer izbjegava donijeti odluku da se utakmice nogometne reprezentacije igraju i na splitskom Poljudu.

"Reprezentacija Hrvatske je u zadnjih deset godina više puta igrala u Londonu nego u Splitu“, poentirao je na kraju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider