Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nemaju sumnji

Iz Dinama poručili: Neće se tražiti obeštećenje od braće Mamić

U Dinamu je održana press konferencija vezano za optužbe na račun braće Mamić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je najavio press konferenciju, ali nisu u klubu htjeli otkriti točnu temu i goste. Neki su očekivali kako će Zdravko Mamić imati još jedno u nizu maratonskih pressica 'o svemu pomalo', no ovaj put Mamić nije smio biti gost. Zato su bili (formalni) predsjednik Mirko Barišić i direktor Tomislav Svetina.

Tema je bila skorašnje suđenje braći Mamić koje optužnica, između ostalog, tereti da su, prema tvrdnji USKOK-a, Dinamo oštetili za milijune i milijune kuna. Zdravko Mamić navodno je nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na Dinamu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna, tvrdi optužnica USKOK-a.

"Sukladno dopisu koji smo dobili od USKOK-a vezano za postupke koji se vode protiv naših djelatnika, trebali smo se očitovati hoćemo li postaviti imovinsko-pravni zahtjev. Sazvali smo sjednicu IO-a i Nadzornog odbora. Nema elemenata za isticanje imovinsko-pravnog zahtjeva od Dinama prema okrivljenicima'', rekao je Svetina.

To znači da Dinamo neće tražiti Mamiće da klubu vrate novac.

„Kad sam vidio ove materijale iz USKOKA, zaključio sam da je konstrukt, koji je posljedica nerazumijevanja i nesporazuma. Nema nikakvog razloga da se sumnja u ispravno i zakonito poslovanje ovog kluba. Mi funkcioniramo tako da je naša Uprava, koju vodi predsjednik Uprave Zdravko Mamić, apsolutno je autonomna. Ali ništa se nije dogodilo da ja nisam informiran a često puta i konzultiran. Nitko nije po statutu dužan biti obavještavana i konzultiran, ali ja sam uvijek bio. Ponosan sam na naše uspjeh, sportske i poslovne financijske'', rekao je Mirko Barišić i nastavio:

''Uvjeren sam da će biti otklonjene zabune, a ako je nešto drugo u pitanju, postupak će ući u poteškoće koje je sada ne želim komentirati. Ovi uspjesi nisu slučajni, oni su rezultat kontinuiranog rada. Imamo čistu savjest. Želim da samo govorimo o istini, a ne da donosimo zaključuje unaprijed. Mi ćemo dokazati jednu i jedinu istinu, da je poslovanje Dinama bilo uredno i čisto te da nema nikakvog razloga sumnjati da je drugačije.“

Potom je riječ uzeo Svetina.

„Nema mjeseca da kod nas nisu dolazile inspekcije. Mijenjali su se zakoni i propisi zbog Zdravka Mamića. Koliko god se to nekima ne sviđa, Dinamo je prvi klub Europe u ovom trenutku. To nikada nije uspjelo nijednom hrvatskom klubu. Mi smo u periodu od travnja ove godine dobili preko 20 zahtjeva za očitovanje dokumentacije. Utrošeno je između 300-400 radnih sati naši ljudi da bi udovoljili zahtjevima USKOK-a, isprintali smo desetke tisuća stranica, sve se to događalo dok su braća Mamić bila u zatvoru. Neki su likovali, govorili da je Maksimir pun jer su braća Mamić bila u zatvoru, a mjesec dana kasnije pobijedili smo Arsenala u fantastičnoj atmosferi, a ulaznice nisu bile jeftine. S ovog mjesta želim naglasiti silni ponos na sve zaposlenike u Dinamu jer oni znaju kroz što smo sve prošli. Apsolutnu satisfakciju dobili smo u srijedu protiv Arsenala. Nije nas se štedjelo ni kada smo bili sto posto u pravu. Sjetite se otkazanog derbija. Hajduk je šest mjeseci kasnije potpisao ono zbog čega nije igrao.“

„Zahtjevi su nam stizali dok smo igrali utakmice sa Skenderbeuom pa čak i na dan utakmice s Arsenalom. Možda slučajno“, kaže Svetina.

Je li bilo govora o privatizaciji?

„Jest, privatizacije ide svojim tijekom i očekujem da će elaborat biti uskoro gotov i prihvaćen od ministarstva. Sve će biti gotovo do početka iduće godine.“

Barišić se osvrnuo na događanja na Poljudu za vrijeme posljednjeg derbija.

„Posebno sam tužan na sve što se događalo u Splitu. To je loše za hrvatsko društvo. Ti napisi koji su se pojavili u medijima protive se moralu i civilizacijskom kodu. Nadam da se ćemo izvući pouke, jer to ne vodi ničemu. To već stvarno zabrinjava“, kaže Barišić.

Svetina je zaključio:

„Pogreške su sastavni dio nogometa. Pogrešaka je bilo u Maksimiru gdje je sudio isti sudac. Bila je ruka i nismo dizali buku. Molimo bih da na isti način vrednujete djelatnike Dinama i drugih klubova. Da se kojim slučajem Mamić ponašao kao neki djelatnici Hajduka, mogu misliti kakvi bi bili komentari. Policija je revno reagirala u loži prema Mamiću, a nisam baš siguran da je istu revnost pokazala u subotu.“

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider