Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ubojita desnica

VIDEO Pogledajte Hrvata koji dominira i oduševljava navijače u Aziji

Ivan Kovačec hrvatska je nogometna nepoznanica koja je svojim igrača i topovskim udarcem osvojila navijače korejskog Ulsana...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvati koji igraju u europskim nogometnim klubovima više manje su poznati hrvatskoj populaciji. No ima i onih koji "za kruh zarađuju" izvan Europe te su pritom vrlo uspješni u svojim klubovima. Jedan od njih je i Ivan Kovačec, krilni napadač korejskog kluba Ulsan Hyundaia.

Riječ je o 28-godišnjaku koji je na koncu ove sezone proglašen najkorisnijim igračem svoje momčadi. Kovačec je za Ulsan postigao sedam pogodaka i ugradio devet asistencija, što je bilo dovoljno za četvrto mjesto prvenstvene ljestvice. Svega pet bodova nedostajalo je Ulsanu da izbori kvalifikacije za azijsku Ligu prvaka, no omjer od 14 pobjeda, 12 remija i isto toliko poraza nije bio dovoljan za treće mjesto.

Kovačec je potekao u omladinskom pogonu Varteksa, a prije prvog odlaska u inozemstvo zaigrao je za Nedeljanec. Odatle se 2006. godine otisnuo prema austrijskom Deutsch Tschantschendorfu, koji mu je ujedno postao i prvi profesionalni klub u karijeri. Promijenio je podosta klubova u sljedeće četiri godine te se čak vratio u hrvatski nogomet igrajući za Zagorec, Križevce i Hrvatski Dragovoljac.

Kovačec je 2010. godine prešao u redove austrijskoj niželigaša Stegerbacha i u iduće dvije godine je postigao 25 pogodaka u 30 nastupa. To ga je lansiralo u redove drugoligaša Paschinga s kojim je u prvoj sezoni iznenađujuće osvojio domaći Kup pobjedivši apsolutnog favorita Austriju Beč u finalu. Kovačec je u tom susretu odradio svih 90 minuta.

Dobre igre u Paschingu donijele su mu transfer u redove Lieferinga, za koji je nastupio u 17 utakmica. Godine 2014. poslan je i na posudbu u LASK iz Linza, a onda je na kraju te sezone prodan u prvoligaša Altach. Samo je jednu sezonu proveo u osmom austrijskom klubu u svojoj karijeri, a onda se odlučio na prekooceansku avanturu.

Prethodno odlasku u Koreju, špekuliralo se o njegovom dolasku u Rijeku, no to se u konačnici nije realiziralo.

Potpisao je za Ulsan 2015. godine te je od prvog dana postao jedan od najvažnijih igrača te momčadi. U sezoni i pol upisao je 53 nastupa. U prvoj je stigao na polovici sezone te je u 17 nastupa postigao šest pogodaka. Ove netom završene sezone je nastupio u 36 od 38 utakmica i upisao je sedam pogodaka i devet asistencija što mu je donijelo nagradu za najkorisnijeg igrača momčadi.

U nastavku pogledajte najbolje poteze i pogotke ovog 28-godišnjaka kojeg se ne bi posramili i neki igrači koji igraju u ponajboljim klubovima Europe. Kovačec igra na lijevom krilu i raspolaže s preciznim i topovskim udarcem desnom nogom! To se najbolje vidi u situaciji kod slobodnog udarca s 30+ metara kada je gromovito pogodio donji desni vratarev kut.

Kovačec je toliko zaludio navijače kluba da na utakmice dolaze s hrvatskih zastavama. On je jedan od nekoliko Hrvata koji igraju u korejskoj prvoj ligi, a sudeći prema kvalitetama koje pokazuje vjerojatno je i najbolji.

Ivan Kovačec dobro je poznat i ljubiteljima malog nogometa jer je 2014. godine bio pobjednik malonogometnog turnira Kutije šibica sa zagrebačkom momčadi Promotionplaya, te se okitio titulom najboljeg igrača turnira.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider