Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Je li moguće čudo u Rimu?

Italija je veliki favorit, ali Hrvatska ne može biti mirna: Ovo je norveški adut!

U posljednjem kolu kvalifikacija za Euro 2016. Hrvatska će na Malti loviti pobjedu i jednim uhom osluškivati što se događa u Rimu, gdje se sastaju Italija i Norveška.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Italija je osigurala izravan odlazak na Euro, dok se Norveška i Hrvatska bore za drugo mjesto. Za Hrvatsku je uoči zadnjeg kola problem što ne ovisi sama o sebi. Da bi, naime, Hrvatska bila druga, mora pobijediti Maltu, a Norveška ne smije pobijediti Italiju na Olimpicu.

Na Euro ide ovih 16 reprezentacija (čak četiri debitanta): Tko još ima šanse?

Dakle, sudbina Hrvatske je u rukama Talijana. Italija je kvalitetnija od Norveške, tu nema sumnje, no imaju li Talijani osim čisto sportskog i rezultatski motiv? Talijani igraju pred svojom publikom, zacijelo dobrano popunjenom Olimpicu i zasigurno žele zaključiti kvalifikacije s pozitivnim rezultatom i prvim mjestom u skupini.

Norvežani bi mogli pokvariti talijansku feštu ako ih pobijede i preteknu na ljestvici, pa je za vjerovati da će se Talijani potruditi da se to ne dogodi. Utakmica s Norveškom može biti bitna za Italiju i što se tiče ždrijeba za Euro. Ako Italija pobijedi Norvešku, a Belgija ne pobijedi Izrael te se Nizozemska ne plasira na Euro, Italija bi bila nositelj u ždrijebu skupina.

I statistika i tradicija idu u prilog Hrvatskoj. Italija nije izgubila kvalifikacijsku utakmicu od 2006., kada ju je svladala Francuska, a na domaćem terenu tek je triput pokleknula, pred Švedskom 1983., Hrvatskom 1994. i Danskom 1999.

U tom kontekstu pobjeda Norveške doista bi bila veliko iznenađenje. No, kako reče Ante Čačić zakon velikih brojeva možda dođe do izražaja baš na toj utakmicu. Ove su kvalifikacije ogledni primjere da je u nogometu sve moguće.

Norveška se vratila starom stilu

Osim toga ni Italija nije više što je nekad bila, barem se tako spekuliralo sve do „kiksa“ Hrvatske u Bakuu i Oslu. I talijanski izbornik Antonio Conte izjavljivao je nakon remija na San Siru kako je Hrvatska trenutačno igrački jača od Italije i da se ne treba čuditi što ju je nadigrala usred Milana te je na ljestvici ispred nje.

U tom kontekstu pitanje je bi li pobjeda Norveške, koja je pobijedila i nadigrala tu „jaču“ Hrvatsku u Oslu, bila ravna čudu ili barem velikoj senzaciji?

Treba istaknuti da je Norveška je značajno podigla formu u posljednje tri kvalifikacijske utakmice. Prvo je pobijedila Bugarsku u Sofiji, pa Hrvatsku i Maltu na domaćem terenu.

Kako je došlo do norveškog preobražaja? Nakon teškog poraza u Zagrebu, Norvežani su uvidjeli da još nisu spremni za izrazito tehnički nogomet i pas igru te su se djelomično vratili svojem starom stilu koji im je u prošlosti donio značajne rezultate.

Norveška do utakmice u Zagrebu i nakon te utakmice nije ista reprezentacija. Za oko su možda „ružniji“, ali su puno opasniji i rezultatski konkurentniji.

Norvežani u Rim stižu prepuni samopouzdanja i vjere u svoje mogućnosti, a u „vikinški“ borbeni duh ne treba sumnjati. Oni se neće uplašiti, u dobroj su formi i dat će sve od sebe za pobjedu. U svemu rečenom leži određena bojazan da možda mogu trijumfirati. Dovoljno govori podatak da kladionice plaćaju pobjedu Italije s popriličnih 1.90..

Mogu li Norvežani pobijediti Italiju u Rimu?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider