Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zbog korupcijske afere

Interpol im 'zamrznuo' milijune: FIFA razočarana odlukom o prekidu suradnje

S obzirom na to da vodi istragu o koruptivnim radnjama unutar Svjetske nogometne federacije (FIFA), Interpol je odlučio suspendirati 10-godišnji ugovor vrijedan 20 milijuna eura o borbi protiv namještanja i ilegalnog klađenja, koji je s FIFA-om potpisan 2011. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U priopćenju međunarodnih policijskih snaga stoji da će novac iz tog fonda biti 'zamrznut', a odluku je donio glavni tajnik Interpola Juergen Stock.

"Svi naši partneri, bilo da su privatne osobe ili organizacije, moraju poštovati osnovne vrijednosti i načela naše organizacije", izjavio je Stock u priopćenju.

Sporazum koji su Interpol i FIFA potpisali prije četiri godine sadrži klauzulu po kojoj djelovanje Svjetske nogometne federacije mora biti "usklađeno s načelima, ciljevima i aktivnostima Interpola".

Otkrivanjem korupcijske afere ta je usklađenost narušena, pa je i sam sporazum postao neodrživ. Interpol je izdao međunarodne tjeralice za četvoricom bivših zaposlenika FIFA-e iz marketinškog odjela te dvojicom bivši dužnosnika, a američko je pravosuđe podiglo optužnice protiv 14 osoba upletenih u korupcijsku aferu. Četvorica su sami priznali krivnju, a očekuje se da će uskoro biti podignute i nove optužnice.

Ipak, iz FIFA-e su poručili da su razočarani ovom Inetrpolovom odlukom.

"Razočarani smo saznanjem da je Interpol suspendirao suradnju s FIFA-om u borbi protiv namještanja u nogometu. Naša je suradnja u posljednje četiri godine bila ključna u rješavanju globalnog problema s namještanjem utakmica", navodi se u priopćenju FIFA-e.

"Mišljenja smo da će ova jednostrana odluka imati negativan utjecaj na borbu protiv kriminalnih aktivnosti u nogometu. FIFA ostaje posvećena ovoj važnoj i uspješnoj suradnji i radit će na tome da se ona što prije nastavi", zaključuje se u priopćenju.

Interpol nije jedina organizacija koja je prekinula financijske veze s FIFA-om. To je učinio i Vatikan odbijajući novac Južnoameričke nogometne konfederacije (CONMEBOL) namijenjen dobrotvornoj organizaciji pod ravnanjem Pape Franje, koji je trebao biti uplaćen prema sporazumu potpisanom u travnju. Prema njemu je CONMEBOL trebao donirati po 10.000 dolara za svaki postignuti pogodak na upravo započetom Južnoameričkom prvenstvu (Copa America), a novac bi bio namijenjen sportsko-edukativnoj humantiranoj zakladi Scholas.

"S obzirom na dobro poznata događanja od 27. svibnja odlučio sam privremeno suspendirati potpisani sporazum. Molim Vas da se suzdržite od uplate bilo kakvih sredstava", napisao je u svojoj poruci nadbiskup Marcelo Sanchez, koja je poslana na adrese CONMEBOL-a, Argentinskog nogometnog saveza i argentinskog dnevnika Infobae.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider