Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jedan zadatak

Tudor: Hrvatski igrači su vrhunski, ali sve ovisi o Čačiću

Proslavljeni branič Juventusa koji je gotovo cijelo desetljeće igrao za Vatrene dao je zanimljive opservacije o Hrvatskoj, Čačiću, Modriću...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije nešto manje od dva mjeseca, Igor Tudor (38) okončao je gotovo devetomjesečnu trenersku pustolovinu u grčkom PAOK-u. Nije, nažalost, uspio izdržati cijelu sezonu u burnom i vrućem grčkom nogometnom ozračju, smijenjen je, poput mnogih trenera u toj zemlji, tijekom sezone.

Nakon povratka iz Soluna, Tudor se odmara u Splitu.

"Iako je bilo stresno, ništa ne bih mijenjao! Akumulirao sam neprocjenjivo iskustvo, cijela je priča bila dobra, ali na neke stvari čovjek ne može utjecati", kaže Tudor.

Trebali bismo proći skupinu

Što očekujete od hrvatske nogometne reprezentacije na Euru u Francuskoj?

"Ovo je jedan od onih trenutaka kad se utemeljeno očekuje da se napravi iskorak koji nam nedostaje na velikim natjecanjima od EP-a 2008. godine, kad je Slaven Bilić nesretno posrnuo protiv Turske. Nadam se da ćemo u Francuskoj opet igrati tako veliku utakmicu. Bude li vođena na pravi način, ova naša momčad može svakoga pobijediti!"

Vjerujete li da Ante Čačić može voditi tu momčad na pravi način do velikog rezultata?

"Ja to ne znam! Čačić ima iskustvo stvaranja dobroga ozračja u svlačionici, a to je u reprezentaciji iznimno važno, zapravo ključno. Naravno da se traži i znanje, ne vjerujem u one priče da izbornik nema u reprezentaciji vremena za uigravanje. To su gluposti, s dobrim igračima, a Hrvatska ima dobre igrače, sve se može vrlo brzo uigrati. Gledao sam Italiju protiv Španjolske, Antonio Conte je Talijane u tri-četiri dana uigrao u sustavu 3-4-3 tako da su na terenu izgledali kao da to igraju godinama."

Kad ste to već dodirnuli, kako vam se svidjelo hrvatskih 3-5-2 protiv Izraela u Osijeku?

"Nažalost, nisam imao priliku gledati tu utakmicu. Ali, reći ću vam što za mene znači sustav igre: poanta je da pronađem najbolji sustav prema igračima koje imam, sustav koji će mi omogućiti da se nametnem suparniku, dominiram na terenu i da 'prevarim' suparnika!"

Što će biti najvažnije napraviti tijekom priprema za Euro?

"Sve, baš sve! Svaka će potankost biti važna. To je kao da me pitate što je najvažnije kod trenera? Pa sve! Jer, ako je vrhunski nogometni znalac, a istodobno je kreten i ne zna se ponašati, što će mu jadnome to znanje! Tako je i s momčadi, mora se napraviti dobro ozračje, pa se mora uigrati nešto i na taktičkom planu, onda se mora pripremiti i 'plan B'. Kompleksno je to i vrlo zahtjevno i trener u svemu tome ima ključnu ulogu, tako je uvijek bilo, tako će uvijek i biti. Nije prijeporno da su naši igrači na vrhunskoj razini, dakle Čačić je taj koji mora napraviti razliku. Ili će to napraviti dobro, ili loše, sve ovisi o njemu i njegovim kvalitetama."

Je li prva utakmica najvažnija na velikom natjecanju?

"Svaka je važna! Izgubimo li prvu, a onda pobijedimo preostale dvije, onda ta prva sigurno nije najvažnija, ha, ha! Jasno je da bi bilo izvrsno startati pobjedom, ali ne treba odmah potonuti ne ostvari li se željeno, ostat će još dvije prilike za popravni..."

Turska, Češka, Španjolska – kako biste, po snazi, rangirali naše suparnike u Francuskoj?

"Iskreno, ne poznajem ih previše, slabo sam pratio kvalifikacije i bilo bi neozbiljno da ih sad potanko analiziram. Ali, gledajući našu kvalitetu, realno bismo trebali biti drugi u skupini, odnosno morali bismo proći skupinu. Ne prođe li se skupina, bio bi to neuspjeh. A prođe li se grupa, u nokaut sistemu natjecanja, sve je moguće. Naslovi su se na velikim natjecanjima osvajali nakon izvođenja 11-eraca, nema velikih favorita poslije grupne faze natjecanja."

Trio Luka – Mandžo – Raketa

Tko bi od naših igrača mogao “eksplodirati” na Euru?

"Zna se tko su naši ključni igrači. Mnogo toga ovisi o Luki Modriću, on je naš najbolji igrač, ključ našeg uspjeha. Uz njega tu su odmah Rakitić i Mandžukić, najviše očekujem od tog udarnog terceta. A meni se posebno sviđa Nikola Kalinić, on je napadač po mom ukusu i uvijek bi igrao u mojoj momčadi."

Favorit Eura?

"Uvijek su isti favoriti: Njemačka, Španjolska, pa domaćin Francuska... Najboljeg izbornika ima Italija i svakako će svima biti 'tvrd orah'. A kad bih se morao opredijeliti za jednu momčad, onda bih rekao – Njemačka!"

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider