Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Agoniji nema kraja

Njemački velikan na rubu druge lige: Nekoć prvaci Europe, a danas...

Klub koji zbog starosti nosi nadimak Dinosauri mogao bi doživjeti sudbinu sličnu onoj izumrlih životinja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

HSV je jedini klub koji je igrao u svim sezonama Bundeslige od njenog osnutka 1963. godine. U svojim zlatnim danima su bili prvaci Europe, a sve do prije nekoliko sezona su bili jedna od najboljih njemačkih momčadi koja s puno uspjeha nastupala i u Europskim natjecanjima.

Međutim, klub je već nekoliko sezona u strmoglavom padu i samo čudo bi ih moglo spasiti od očuvanja bundesligaške tradicije koja traje već 53 godine. Legendarni sat koji krasi Volksparkstadion, a koji pokazuje vrijeme koje je klub proveo u Bundesligi, nakon ove bi sezone napokon mogao biti "resetiran" na nulu.

2014. i 2015. su kao 16. na tablici igrali play-off koji je odlučivao o ispadanju ili ostanku u ligi. Oba su se puta provukli u nevjerojatnim, gotovo filmskim završnicama, ali ove će sezone biti izazov izbjeći direktnu relegaciju. Trenutno su zadnji na tablici s jednim bodom u šest utakmica i poraznom gol razlikom 2:12.

Zanimljivo je da HSV dijeli gotovo identičnu sudbinu sa Stuttgartom, još jednim posrnulim velikanom koji je prošle sezone ispao iz Bundeslige nakon 41 godine.

HSV i Stuttgart - posrnuli velikani iste sudbine

Oba kluba dolaze iz milijunskih gradova koji su među najvećima u Njemačkoj. Imaju ogromnu navijačku bazu koja nije ograničena samo na matične gradove nego obuhvaća i širu regiju, što u Njemačkoj često nije slučaj.

Osim toga, dolaze iz ekonomski jakih sredina i vrlo su bitni za imidž gradova kao uspješnih i prosperitetnih. Ispadanje Stuttgarta su lokalne vlasti nazvale katastrofom za grad koja će imati negativne posljedice na njihovu "vidljivost" u Njemačkoj.

Iako imaju sve preduvjete koji trebaju velikim klubovima, oni su izgubili taj status. I jednima i drugima je presudilo loše vodstvo i nejasna klupska politika. Stuttgart je nakon osvajanja naslova 2007. godine promijenio osam trenera, tri sportska direktora i tri predsjednika.

Slična je situacija bila i u HSV-u. Većinu prošlog desetljeća sportski direktor je bio Dietmar Beiersdorfer. Za vrijeme njegova sedmogodišnjeg mandata su dovedeni igrači poput Rafaela Van der Vaarta, klub je igrao dva polufinala Europske lige, a u Bundesligi nisu nikad bili niže od osme pozicije.

Njegovim odlaskom počinju HSV-ova lutanja. Nakon odlaska Beiersdorfera 2009. njegovu funkciju godinu dana nije obavljao nitko, da bi se na njoj nakon toga promijenila tri čovjeka u četiri sezone.

Paralelno s time i treneri su se mijenjali kao na traci. Samo u sezoni 2014./2015. HSV je promijenio četiri trenera, a u sličnom su ritmu počeli i ove sezone budući da je Bruno Labbadia dobio otkaz nakon samo pet kola.

Hoće li 'Dinosauri' doživjeti sudbinu dinosaura?

Klub je pao i u financijske probleme iz kojih su se pokušali izvući preoblikovanjem kluba. 2014. je na sjednici članova donesen plan HSV Plus po kojem će se nogometni klub izdvojiti iz sportskog društva i preoblikovati u zasebno dioničko društvo, što bi donijelo svjež kapital i smanjilo ogromne dugove.

Na čelo kluba se vratio Dietmar Beiersdorfer, a inicijatori preoblikovanja su proces nazvali pretvaranjem HSV-a iz zastarjelog u moderni klub. Protekle su sezone završili na 10. mjestu i činilo se da je kriza iza njih, a uoči ove je potrošeno preko 30 milijuna eura na pojačanja kako bi se napravio dodatni iskorak.

Unatoč tome, HSV zasad izgleda kao najizgledniji kandidat za ispadanje. Mnogi manji njemački klubovi zahvaljujući stvaranju mladih igrača i dobroj dugoročnoj klupskoj politici ostvaruju bolje rezultate od nekadašnjih divova. Nije HSV jedini – loše rezultate bilježe i Werder i Schalke koji su također opasno blizu dna ljestvice.

HSV zbog starosti nosi nadimak Dinosauri, a čini se da ih čeka sudbina slična onoj izumrlih životinja. Konkurenti su se bolje prilagodili novim uvjetima, dok su oni ostali teški, spori i neefikasni. Pojedini komentatori koji prate HSV čak spominju ispadanje u drugu ligu kao dobru stvar jer bi se klub riješio pritiska (ne)ispadanja iz Bundeslige i imao bi priliku krenuti ispočetka.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider