Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ogled Genta i Mouscrona

Hrvatski vratarski okršaj u Belgiji: Kalinić protiv Delača!

Vratar Chelseaja na posudbi u Mouscronu najavio utakmicu samo za GOL.hr...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Belgiji se ovog vikenda igra 28. kolo prvenstva, a večeras ga zaključuje okršaj Genta i Mouscrona. Beglijancima to možda i nije neki superzanimljivi susret s obzirom da Mouscron kao posljednjeplasirana momčad dolazi u goste osmom Gentu, ali nama svakako jest prilično zanimljiv, jer bit će to ogled dvojice naših mladih vratara - Lovre Kalinić vs Matej Delač!

Uoči utakmice, porazgovarali smo se 24-godišnjim Delačom, koji nam je iz prve ruke mogao posvjedočiti o statusu koji je Lovre Kalinić već uspio izgraditi kod navijača Genta.

Je li doista već postao ljubimac tribina?

"Lovre je stvarno odlično startao u Gentu, izgleda odlično i sigurno na golu, a uz sve to, još su se poklopili odlični rezultati ekipe, Tako da je nakon kratkog vremena već postao miljenik navijača. Jako mi je drago zbog toga i držim fige da tako nastavi i dalje."

Jeste li se možda čuli uoči ove utakmice?

"Nismo! Kako su nam se putevi razišli nakon mlade reprezentacije, nismo ostali u kontaktu. Ali svakako da me veseli činjenica da ćemo danas biti na suprotnim stranama. Bit će to lijepa prigoda da popričamo i razmijenimo brojeve."

I još kad bi im uspjeli otkinuti bod(ove)....? Grčevita je borba za opstanak, kako bi ocijenio ovu sezonu?

"Mogu reći da sam zadovoljan svojom formom. Na početku sezone nisam branio jer sam pripreme odradio s Chelseajem. Došao sam pred sam početak prvenstva, ali cekao sam svoju šansu i nakon 7 kola sam stao na gol i od tad sam standardan. Situacija nije baš najbolja, ostala su tri kola, a mi moramo uzet 4 boda da osiguramo opstanak. Uz to nam se mora poklopit da naš direktni konkurent Westerlo kiksa u narednom kolu."

Ipak, najvažnije je da se bilježe nastupi...

"Svakako, to je najbitnije. Prošle godine sam krenuo odlično u Sarajevu, ali mi se desila jedna od najtežih ozljeda u nogometu (prednji ukrsteni ligamenti lijevog koljena)."

I tu je važnu, možda i presudnu ulogu odigrao Chelsea!

"Da! Odmah sam otišao u London, operirao koljeno i već nakon 6 mjeseci odigrao utakmicu pred kraj sezone u Sarajevu. A zna se da je normalan period oporavka do prve utakmice je 7 do 9 mjeseci. U Muscron sam trebao otići već prošle sezone, ali nisu se neke stvari poklopile, tako da sam vec bio upućen u cijelu situaciju u klubu. Liga je odlična i sve ide po planu."

I u toj situaciji s ozljedom vidjelo se koliko Chelsea prati sve što se dogođa oko Mateja.

"U Chelseaju su isto zadovoljni kako stvari teku u Belgiji. Poslije svake utakmice dobijem analizu od trenera golmana Christopa Lollichona i tijekom tjedna se čujemo telefonski. Pogledam greške i dobre stvari, a one lošije stvari pokušavam ispraviti u narednim utakmicama. Dolazili su na 5 utakmica ove godine, i stvarno vode brigu o meni."

Ugovor s londonskim gigantom traje do ljeta 2018. Koji su planovi u naredom razdoblju?

"Trenutno sam fokusiran samo na Mosucron i jako bitan period za nas, ali normalno da sam već pricao sa ljudima iz kluba. Ima već zainteresiranih klubova za slijedeću godinu (transfer ili posuba) Sve ovisi o situaciji sa radnom dozvolom. Isti problem imao je i Kalinić, a ja ga nažalost imam već duže vrijeme."

Tek ti je 24, a već s prošao pola Europe: Nizozemska, Češka, Portugal, Srbija, BIH, Francuska i sad Belgija. Gdje je bilo a) najteže za trenirat? b) najkvalitetnije za trenirat?, c) najljepše za igrat s obzirom na atmosferu na tribinama i d) najljepše za živjeti?

a) Najteža je bila prva godina u Vitesseu, jer sam se mučio s ozljedom mišića i privikavao na novi, teži način rada (trener mi je bio bivsi golman Manchestera Raymonda Van der Gou)

b) Najkvalitetnije i najviše sam napredovao u Portugalu, iako sam bio sam pola godine i branio na jednoj utakmici. Rad s Rui Vitoriom (trener Benfice sad) mi je bio od velike koristi. I u Francuskoj, to su dvije zemlje u kojima se dosta pažnje posvecuje radu s golmanima.

c) Atmosfera je u svakoj zemlji različita, ali najviše mi se svidio ambijent u Belgiji. Stadioni su uvijek puni.

d) U svakoj zemlji mi je bilo jako lijepo, tako da nebi izdvajao neku posebno.

Kada uzmeš u obzir da je npr. Lovre Kalinić dvije godine stariji od tebe, i da je tek ove zime ostvario inozemni transfer, a da je kod tebe to išlo puno brže i ranije. Što bi poručio mladim vratarima/nogometašima: da se izgrade u HNL-u ili da ulaze u rizik i odu što prije van?

"Možemo naći dosta primjera gdje i jedan i drugi slučaj budu uspješni. Moje mišljenje je da mentalno morate biti dosta jaki, ako odlazite u inozemstvo mladi. Sve ima svoje, dosta čimbenika utječe na odluku. Tako da nikome ne bih mogao savjetovati nešto, jer svako ima neki drugačiji put do uspjeha."

Što bi izdvojio kao najvažniju stvar koju si naučio svo ovo vrijeme koje si proveo u inozemnim ligama?

"Nikad ne treba odustati! I treba biti zahvalan za sve sto ti život da, i jednostavno uživati u svakoj utakmici."

A vidjet ćemo večeras tko će od dvojice naših vratara imati više razloga zadovoljstvo u dvoboju Genta i Mouscrona.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider