Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ćiro o novom trendu

Hrvatski treneri u Europi: 'Nitko u povijesti nije uspio ono što je Bilić'

Hrvatski nogometni treneri dugo su živjeli u sjeni uspjeha reprezentacije, pa čak i pokojeg euro-bljeska nekog od HNL klubova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Veliki iskoraci u karijeri za Slavena Bilića - prvog Hrvata na klupi engleskog premijerligaša - i Igora Tudora - novog trenera grčkog velikana PAOK-a, važni su i za imidž cjelokupnog hrvatskog nogometa.

''Mislim da je za nogomet uopće, pa rekao bih - za našu domovinu uopće - važno da su na tako istaknutim mjestima naši istinski ambasadori'', kaže za Dnevnik Nove TV Ćiro Blažević.

Trenerska struka uvijek je bila najkritiziraniji dio domaće nogometne priče, ali sada se stvari mijenjaju. Ono što je najvažnije jest to da Bilićevo preuzimanje West Ham Uniteda u engleskoj prijestolnici te Tudorov dolazak u "vrući" Solun, nisu jedini primjeri. Jer Robert Prosinečki ima milijunski ugovor s bogatim Azerbajdžanskim savezom, Nenad Bjelica kvalitetno odrađuje svoj posao u talijanskoj Speziji, a svoje putove kroz europske klubove, ipak nešto niže razine, kroče i legendarni Vatreni Robert Jarni, te još jedan bivši reprezentativac Tomislav Marić u slovačkoj Dunajskoj Stredi.

Nenad Bjelica, jedan od najtalentiranijih hrvatskih trenera, svjestan je koliko uspjeh splitskog dvojca znači svima.

''Bilić dolazi u jednu ligu petice, Tudor isto dolazi u jednu kvalitetnu ligu, u jedan veliki klub. Tako da svima nama koji jesmo već u Europi ili po svijetu, to sigurno podiže cijenu'', rekao nam je Bjelica.

I dok se tek probijaju na najveću europsku scenu, naši treneri vrlo su priznati u Aziji. Najnoviju lijepu priču ispisao je Zlatko Dalić u bogatom Al Ainu, kojeg je odveo do naslova prvaka Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Legendarni Ćiro, koji je prošao sve i na Istoku i na Zapadu, očekuje da ovo neće biti samo prolazni trend.

"Čujte, nema dvojbe da ova promocija od Slavena Bilića je nešto najviše što to nam se dogodilo u povijesti nogometa. Nitko od nas nije uspio biti trener u Engleskoj. Sve u svemu, za očekivati je da će oni, putem Bilića, dobivati još značajnije klubove."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider