Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
To se ne može izbjeći

Hrvatska i dalje sjajna, ali prijeti nam neminovan pad

Završeno je prvo kolo skupinama u europskim nogometnim natjecanjima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon prvog kola Lige prvaka i Europa lige Hrvatska i dalje drži odlično 13. mjesto na UEFA-inoj ljestvici koeficijenata.

U proteklih pet sezona, koliko se računa za obračun, hrvatski klubovi izgradili su nacionalni koeficijent 25.250, pri čemu su ovoljetni rezultati priskrsbili 5.125. U ukupno 22 utakmice kvalifikacija za LP i EL Dinamo, Hajduk, Lokomotiva i Rijeka upisali su zajedno 13 pobjeda, sedam remija te dva poraza što je vinulo Hrvatsku do nevjerojatnog 13. mjesta, ispred Nizozemske, Grčke, Austrije i Rumunjske.

Dinamo sam protiv 4 Nizozemca i 3 Grka

Međutim, to 13. mjesto neće još dugo potrajati... Dogodit će se neizbježan pad jer od hrvatskih predstavnika u skupinama obaju natjecanja ostao je samo jedan - Dinamo - koji vjerojatno neće značajnije poboljšati nacionalni koeficijent. Potpuno desetkovani Lyon glatko je porazio Modre koji će još veći zalogaj imati u obliku Juventusa i Seville.

S druge strane, za očekivati je da konkurencija započne svoju berbu bodova. Nizozemci imaju jedan klub u Ligi prvaka (PSV) i tri u Europa ligi (Ajax, AZ Alkmaar, Feyenoord), Grci su bez kluba u LP-u, ali s tri dobra aduta u EL-u (Olympiakos, PAOK, Panathinaikos).

'Nemoguća' misija za dva kluba u novom formatu

Uoči početka ove sezone Austrijanci su označeni kao glavni suparnici u borbi za 15. mjesto na ljestvici koje bi u sezoni 2018./2019. donijelo dva predstavnika HNL-u u Ligi prvaka te još tri u Europa ligi. To je sada palo u vodu jer je UEFA odlučila promijeniti format svog najvećeg branda. U prosincu će stići službena potvrda novih promjena, iako se neslužbeno zna da će umjesto 15. pozicija broj 12 biti potrebna za dva kluba u LP-u.

Trenutno to 12. mjesto drži Švicarska koja s koeficijentom 29.675 ima veliku prednost pred Hrvatskom.

Što se tiče onih koji bi još mogli dobrano popraviti nacionalni koeficijent i eventualno preskočiti Hrvatsku do kraja ove sezone, od realnih kandidata tu su Austrija i Rumunjska. Austrijanci u Europa ligi imaju tri (Austria Beč, Rapid Beč, Red Bull Salzburg), a Rumunji dva (Steaua i Astra Giurgiu) i, što je važnije od svega, lakše suparnike nego Dinamo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider