Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pola HNL-a u Europu

Velika utrka ide dalje: Hrvatska 'ima' dva kluba u Ligi prvaka

Ušli smo u tjedan u kojem se zahuktava važna bitka hrvatskog klupskog nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zahvaljujući odličnom otvaranju četiri Hrvatska trenutno drži 15. poziciju na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata koja donosi dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka u sezoni 2018./2019.

U osam dosad odigranih europskih utakmica tri hrvatska kluba (Dinamo, Hajduk, Lokomotiva) ostvarili su šest pobjeda i dva remija čime je Hrvatska barem privremeno preskočila Rumunjsku u borbi za 15. mjesto.

Doduše, od pet rumunjskih predstavnika ove sezone nastupio je samo jedan, CSMS Iasi kojeg je u drugom pretkolu EL-a eliminirao Hajduk. Ovog tjedna i ostali Rumunji (Astra Giurgiu, Steaua, Pandurii Targu Jiu, Viitorul Constanta) počinju s europskim izazovima, baš kao i Rijeka koja gostuje u Istanbulu.

Austrijanci glavni protivnici

Iako je Rumunjska trenutno prva iza Hrvatske, opasnijim suparnikom u borbi za 15. mjesto čini se Austrija koja ima tri jaka europska aduta (Red Bull Salzburg, Rapid Beč, Austrija Beč), a njihov četvrti predstavnik (Admira Wacker) krenuo je od prvog pretkola Europa lige i ostvario isti učinak kao i Lokomotiva (prošli obje dosadašnje prepreke uz tri pobjede i jedan remi).

Nacionalni koeficijent formira se na način da se zbroje osvojeni bodovi svih klubova (pobjeda u skupinama dva boda, remi jedan bod; pobjeda u pretkolima jedan bod, remi pola boda) te se konačni zbroj podijeli s brojem predstavnika. U tom smislu nije nevažno što Hrvatska i Austrija imaju po jedan klub manje u odnosu na Rumunjsku jer će se bolje honorirati ostvareno.

Od ostalih realnih prijetnji Hrvatskoj u borbi za 15. mjesto treba izdvojiti Bjelorusiju i Švedsku koje već imaju po osam pobjeda ove sezone.

Uspije li Hrvatska zadržati 15. mjesto na ovoj ljestvici, osim dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka imali bi i tri kluba u kvalifikacijama Europa lige u sezoni 2018./2019. U prijevodu, pola HNL-a igralo bi u europskim natjecanjima...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider