Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Naprijed, Rijeko i Hajduče!

Hrvati gaze: Tri (skoro) savršena tjedna, svi su još u igri

Hrvatski nogometni klubovi imali su izvrstan start u novu europsku sezonu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I dok je HNL, pod novim imenom Hrvatski Telekom Prva liga, krenula prošlog vikenda, tri hrvatska kluba već su odradila svoje prve europske ispite i uspješno preskočila prve prepreke.

Rijeka, Hajduk i Osijek odigrali su u protekla tri tjedna ukupno osam utakmica, a skor koji su pritom ostvarili fantastičan je: sedam pobjeda i jedan poraz. Taj poraz, Osijekov u uzvratu s Luzernom, bezbolan je jer Švicarci nisu uspjeli u potpunosti anulirati zaostatak iz Gradskog vrta.

Stopostotan učinak, po dvije pobjede u dvije utakmice, imaju Rijeka (protiv velških amatera The New Saintsa) i Hajduk, protiv nešto ozbiljnijeg suparnika (Levskog).

Dobar posao Osijeka

Što se Osijeka tiče, oni su u objema utakmicama bili bolji od andorske UE Santa Colome, a onda i na domaćem terenu stvorili lijepu prednost kontra Luzerna. Sinoćnjim su porazom na učinku od tri pobjede u četiri utakmice, što je odlično za klub koji pet godina nije bio na europskoj sceni.

Ukupno gledano, od 55 UEFA-inih članica samo 17 nih još uvijek ima sve svoje predstavnike u igri, iako smo tek zagazili u drugu polovicu srpnja. Jedna je od njih i Hrvatska. Bez jednog kluba već su ostali Turci (Galatasaray), Švicarci (Luzern), Poljaci (Jagiellonia), Izraelci (Beitar Jeruzalem), a bez dvaju Azerbajdžan, Bjelorusija, Srbija, Švedska, Škotska, Bugarska...

Velika želja i cilj: Dva kluba u Ligi prvaka

Ovakvi rezultati Hrvatsku drže u igri za 15. mjesto na UEFA-inoj ljestvici koeficijenata koje donosi dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka i tri u kvalifikacijama za Europsku ligu u ljeto 2019. godine.

Trenutno je Hrvatska 17. s koeficijentom 22.625 i, kako stvari stoje, vodit će se žestoka bitka s Austrijom, Danskom i Grčkom. U tom smislu, bilo bi izvrsno kad bi Rijeka u trećem pretkolu LP-a eliminirala Red Bull Salzburg, a Hajduk u Europskoj ligi Brondby. Svako ispadanje klubova iz gore navedenih država dobrodošlo je.

Daleko po koeficijentima nisu niti Švicarska i Češka, ali njihovi glavni aduti (Basel, Young Boys, Slavia Prag, Viktoria Plzen, Sparta Prag) tek idući tjedan kreću u akciju i bildanje klupskog i nacionalnog koeficijenta.

Baš kao i Dinamo koji se u natjecanje u Europskoj ligi uključuje u trećem pretkolu gdje ga čeka norveški Odds, suparnik protiv kojeg su Modri favoriti za prolaz u doigravanje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider