Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Taoci huligana

HNS osudio huliganske izgrede na utakmici Hajduka i Rijeke

HNS navodi kako su hrvatski klubovi, reprezentacija i Nogometni savez postali taoci huligana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski nogometni savez oštro je osudio sve oblike nedozvoljenog ponašanja huligana na subotnjoj utakmici Prve lige između Hajduka i Rijeke (1-1), a posebno diskriminaciju, govor mržnje i ulazak jednog huligana na travnjak Poljuda, priopćio je u ponedjeljak HNS.

"Nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti i poklici puni mržnje, diskriminacije, rasizma i šovinizma s obje navijačke tribine pokazali su još jednom kako huliganima među navijačima na prvom mjestu nisu ni nogomet, ni njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nezakonito ponašanje. Pozivamo medije, državne institucije, javne osobe te navijačke skupine da jasno i bez ograda osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana. U protivnom će svi navijači biti poistovjećeni s huliganima u očima hrvatske i europske nogometne javnosti", ističe HNS.

Od brojnih huliganskih izgreda na utakmici Hajduka i Rijeke, možda i najveću pozornost privukao je događaj pred kraj susreta kada je na teren utrčao huligan sa štapom u ruci, te je krenuo prema sucu utakmice Zebecu, koji je morao pobjeći prema centru igrališta.

Policija je nakon utakmice utvrdila da je riječ o 22-godišnjem mladiću, kojem je sudac za prekršaje odredio 15 dana pritvora zbog bojazni od ponavljanja prekršaja.

"Utrčavanje jednog huligana na teren u sudačkoj nadoknadi posebno je opasan čin koji je doveo u pitanje sigurnost igrača i službenih osoba na travnjaku. Hrvatski nogometni savez, klubovi i sve službe uključene u organizaciju utakmica moraju učiniti sve u svojoj moći da se takav propust više ne dogodi na utakmicama Prve lige", navodi se u priopćenju i dodaje da je "Hrvatski nogometni savez svjestan da kažnjavanje klubova nije dovoljna, niti HNS-u poželjna mjera za iskorjenjivanje huliganizma".

HNS navodi kako su hrvatski klubovi, reprezentacija i Nogometni savez postali taoci huligana, te da već godinama upozoravaju na različite pojave huliganizma.

"No, umjesto prijedloga konkretnih mjera za suzbijanje huliganizma, često smo svjedoci kako se svi ti ispadi verbalnog i fizičkog nasilja relativiziraju i opravdavaju kroz istupe u medijima. Vratimo fokus na nogomet i nogometaše, a da bismo to učinili moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprječavanju izgreda. Hrvatski nogometni savez pruža ruku svima koji žele raditi u tom smjeru", kaže se, među ostalim, u priopćenju HNS-a.

Vodstvo Hajduka u nedjelju je ocijenilo kako je upad jednog navijača na poljudski teren veliki sigurnosni propust, te da ne bježi od odgovornosti za taj incident. Hajduk je također istaknuo da je protiv nasilja i protuzakonitog ponašanja

O tom izgredu oglasila se u nedjelju i državna tajnica Središnjeg ureda za sport Janica Kostelić, upitavši "koji je smisao ulaska na teren za vrijeme utakmice s palicom u ruci kako bi se prijetilo sucu, a da pri tome dobar dio tribine to bodri i ohrabruje, kao da se radi o nećem pozitivnom i dobrom".

Janica Kostelić dodaje da na probleme treba ukazivati i pokušati ih riješiti bez govora mržnje, upadanja u teren, bacanja boca ili bilo kakvog drugog oblika nasilja.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider