Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kultni likovi HNL-a

HNL Paleozoik: No Surać no party

Naslov je posuđen od Rominih ultrasa. Njihov sinonim za zabavu je nešto poznatiji radi se o Francescu Tottiju, Zadar svoju 'Bandieru' ima u Jakovu Suraću...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Surać je nadživio već dobar dio lige. Počeo je igrati prije 23 godine u našoj ligi. 23!? Te godine većina domaćih igrača, još pogotovo ako su iole talentiraniji, ne doživi u našoj ligi jer odu u inozemstvo.

Debitirao je u proljeće daleke 1992. Kada je Zadar domaće utakmice igrao u Solinu. Zaigrao je protiv Cibalije. Danas 40 – godišnji Surać apsolutno je naprepoznatljivije ime zadarskog nogometa u HNL-u. Mlađe generacije pamte Marina Tomasova koji je malo iskočio, dok će se stariji sa sjetom prisjetiti legendarnog vratara Fahrudina Šehića ili španera Almira Turkovića.

KULTNI LIKOVI HNL-A

Zadar je jedan od rijetkih većih gradova u Hrvatskoj u kojem nogomet nije broj jedan. Svi znate onu 'Bog je stvoria čovika, Zadar košarku'. Surać je pak jedan od rijetkih legionara koji su stvarali HNL od samih početaka i kao dinosaur sve do danas preživio.

Odigrao je točno 498 utakmica i zabio 28 pogodaka na HNL-u. Gotovo sve sezone je proveo na istoj adresi – u Stanovima. U Osijeku se kako i sam priznaje nije snašao, još je proveo dvije sezone u Zagrebu.

Popularan je definitivno posljednjih dana. Tražen od medija jer jer i službeno postao najstariji igrač u našoj ligi, do jučer je to bio nekadašnji stoper Pomorca Mladen Romić.

Vrsni veznjak za domaće prilike je sidro zavezao za Zadar i najdraži radijus kretanja. Vlasiti restoran – Stanovi. Netko će reći fjakasti dalmatinac, ali bez tih crta karaktera nogomet bi ostao bez anegdota koje surovi profesionalizam u inozemstvu ne trpi.

Kao najteže protivnike je izdvajao Rapaića i Prosinečkog, a kao najteže trenutke smrt Hrvoja Ćustića i uhićenje u aferi 'Offside'. Nakon što je ljeto proveo u pritvoru i pogledao sve 64 utakmice afričkog Mundiala službeno je 8. prosinca objavljeno kako nije sudionik afere 'Offside'. Nakon što su mu odvjetnici javili da ga se ne sumnjiči za ništa. Optužnica protiv njega na kraju nije podignuta.

Surać je 'stari zavjet' HNL-a. Ni sam ne zna do kada će trajat, nogometna butelja s prastare berbe. Takvi se uvijek pamte.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider