Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tudor čeka 'lokose'

Hajduk u Estoniju, Lokomotiva u Wales, Rijeka u Makedoniju ili Škotsku

Hajduk u prvom pretkolu Europske lige igra s estonskim JK Sillamäe Kalevom, a Lokomotiva protiv velškog AUK Broughton FC-a.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hajdukov protivnik u prvom pretkolu Europske lige, JK Sillamäe Kalev, dolazi iz grada Sillamäe, smještenog na sjeveroistoku Estonije. Radi se o gradiću od 16.000 stanovnika.

ŽDRIJEB Poznati svi suparnici hrvatskih klubova u 1. i 2. pretkolu, Tudor se vraća u Zagreb!

Klub je osnovan 1951. i domaće utakmice igra na istoimenom stadionu kapaciteta 2.000 mjesta. Europske utakmice igraju u Tallinu, na tamošnjoj A. Le Coq Areni.

Najveći uspjehe u povijesti postigli su 2009. i 2014. kada su bili drugi iza Levadije i Flore. Ove godine završili su na 4. mjestu.

Prošle sezone prošli su u prvom pretkolu Europske lige finsku Honku, a u drugom pretkolu ispali su od ruskog Krasnodara s ukupnim porazom od 9:0.

Trener im je Rus Denis Ugarov. Momčad prema Transfermarkt vrijedi 2.43 milijuna eura, a najskuplji igrač im je Daniil Ratnikov koji vrijedi 200.000 eura.

Ako prođe dalje, Hajduk u drugom kolu ide na pobjednika susreta između islandskog Vikingura i slovenskog Kopera. Hajduk bi u prvoj utakmici 2. pretkola gostovao, a uzvrat igrao na Poljudu.

Lokomotiva u Wales

Zagrebačka Lokomotiva u prvom pretkolu Europske lige igrat će protiv velškog Airbus UK Broughton F.C. –a. Radi se također o malom gradiću od tek 6.000 stanovnika. Broughton je smješten na krajnjem istoku Walesa, blizu engleskog Chestera.

Svoje korijene vuku iz radničke momčadi Airbus UK-a, slavnoj tvornici putničkih zrakoplova, pa ne čude nadimci The Wingmakers ili The Planemakers.

Klub je ušao u elitnu velšku Premier ligu 2004. i igra na The Hollingsworth Group Stadiumu kapaciteta 1.600 mjesta. Najbolje rezultate ostvarili su 2013. i 2014. kada su bili drugi, a prošle sezone bili su treći.

Prošle sezone u prvom pretkolu Europske lige ispali su od norveškog Haugesund s ukupnih 3:2. Domaću utakmicu igrali su na stadionu Nantporth u Bangoru.

Trener im je Englez Andy Preece. Vrijednost momčadi prema Transfermarktu iznosi 450.000 eura. Najskuplji igrač im je Ritchie Partridge koji vrijedi 300.000 eura. Momčad je sastavljena uglavnom od Engleza i Iraca. Ako Lokomotiva prođe velški klub, u idućem pretkolu ide na PAOK iz Soluna, koji odnedavno vodi Igor Tudor, bivši trener Hajduka.

Rijeka u Makedoniju ili Škotsku

Rijeka u drugom pretkolu čeka pobjednika iz susreta Shkendije iz Tetova i škotskog Aberdeena. Rijeka će biti domaćin 16. srpnja, a tjedan dana kasnije očekuje je uzvrat u gostima.

Utakmice 3. pretkola na rasporedu su 30. srpnja i 6. kolovoza, a utakmice za ulaz u grupnu fazu igrat će se 20. i 27. kolovoza. Grupna faza započinje 17. rujna, a novog pobjednika Europske lige saznat ćemo 18. svibnja 2016. na stadion St. Jakob-Park u Baselu.

Ždrijeb 2. pretkola Lige prvaka (14./15. i 21./22 srpnja):

Fola Esch - Dinamo

Ždrijeb 1. pretkola Europske Lige (2. i 9. srpnja):

Sillamae Kalev - Hajduk

AUK Broughton FC - Lokomotiva

Ždrijeb 2. pretkola Europske lige (16. i 23. srpnja):

Vikingur/Koper - Sillamae Kalev/Hajduk

Rijeka - Shkendija/Aberdeen

AUK Broughton FC/Lokomotiva - PAOK



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider