Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rizik karijere

Guardiola u velikom strahu: Traži šest top pojačanja i moli se da Bilić uspije

Guardiolu čeka iznimno riskantna avantura u Engleskoj. Ako mu stvari krenu po zlu, mogao bi žestoko tresnuti o pod svojih trenerskih ambicija.

Manchester Cityju i Pepu Guardioli nije preostalo ništa drugo nego moliti se da West Ham zaustavi Manchester United na putu do kvalifikacija za Ligu prvaka. Nakon remija s Arsenalom u prošlom kolu, City više ne ovisi sam o sebi. Uoči posljednjeg kola „Građani“ imaju dva boda više od petoplasiranog Uniteda, no „crveni vragovi“ imaju utakmicu manje, danas igraju zaostalu utakmicu s Bilićevim „čekićarima“ i ako pobijede, preteći će City za jedan bod.

Je li Guardiola blefer koji se proslavio na Messijevu znoju?

U tom slučaju Unitedu će u posljednjem kolu na Old Traffordu trebati pobjeda protiv Bournemoutha i sigurno će biti najmanje četvrti.
To bi značilo da Guardiola sljedeće sezone neće voditi City u Ligi prvaka već u Europskoj ligi, čemu se sigurno nije nadao kada je dogovorio da će iz Bayerna prijeći na klupu „građana“.

Sve skupa bi možda utjecalo na promjenu investicijskog plana čelnika Cityja. Engleski mediji spekuliraju već mjesecima da su „šeici“ obećali Guardioli budžet od 300 milijuna eura za ljetni „shopping“, no u tom trenutku zacijelo nisu očekivali da Manuel Pellegrini može ispustiti iz ruku Ligu prvaka.

Problemi za Guardiolu

U prijevodu to znači hipotetsku kumulativnu „štetu“ od najmanje stotinjak milijuna eura, što nije zanemariva svota čak niti za prebogate vlasnike četverostrukog prvaka Engleske. Taj minus teško mogu nadoknaditi a da sve bude u skladu s UEFA-inim financijskim „fair-playom“. Dakle, Guardiola bi se mogao suočiti s problemom već na samom početku nove i po svemu sudeći vrlo riskantne avanture za njegovu trenersku karijeru. Imidž mu je poprilično potamnjen nakon ako ne neuspješne, onda barem napola uspješne trogodišnje epizode u velikom Bayernu.

Što navijači Bayerna misle o Guardiolinom učinku najbolji govori podatak da je bavarsku momčad u Munchenu dočekala tek uža rodbina nakon osvajanja novog naslova prvaka Njemačke u Ingolstadtu u prošlom kolu Bundeslige.

Guardiola je doveden u Munchen prije svega radi osvajanja (u množini) liga prvaka, jer je bavarski velikan toliko nadmoćan u domaćem prvenstvu da bi ga vjerojatno osvojio s bilo kojim trenerom, a Bayern pod njegovim vodstvom nije stigao dalje od tri uzastopna polufinala LP-a, gdje su ga u sva tri navrata zaustavili španjolski velikani Real, Barcelona i Atletico, s tim da Bavarci nisu postigli niti jedan gol na gostujućim polufinalnim utakmicama te su ostvarili tek jednu gostujuću pobjedu u kup fazi natjecanja (Arsenal) u sve tri sezone pod vodstvom španjolskog trenera.

Nagrižen imidž ponajboljeg trenera svijeta

Da stvar bude poraznija po Guardiolu, Bayern je prije njegova dolaska u četiri sezone čak tri puta igrao finala Lige prvaka, te je sezonu prije njegova dolaska pod vodstvom Yuppa Heynckesa osvojio trostruku krunu – Bundesligu, DFB kup i Ligu prvaka.

Sve su to gole činjenice koje su opasno nagrizle Guardiolin imidž ponajboljeg trenera današnjice i dovele ga u situaciji da u Cityju mora nanovo dokazati svoj trenerski genij. Guardiolu na Etihadu očekuje možda i prijelomni trenutak trenerske karijere. Još jedan neuspjeh ili polovičan uspjeh mogao bi mu u negativnom kontekstu odrediti nastavak karijere.
Stoga je jasno koliko mu je važno da uspije u Engleskoj.

Guardiola je u kolaboraciji s Txiki Begiristain i Ferran Soriano, sportskim i generalnim direktorom Cityja te svojim starim znancima iz Barcelone, priprema pravu nogometnu revoluciji na Etihadu. Kako bi proveo taktičke zamisli i realizirao viziju igre Guardiola želi ojačati momčad po svim linijama.

Guardiola traži šest top pojačanja

Katalonski mediji pišu kako se u jednom društvu požalio da City u ovom trenutku ima tek nekoliko igrača koji su po njegovu ukusu te da bi se s trenutačnom momčadi teško mogao boriti za titulu prvaka Engleske a kamoli Europe. Guardiola je navodno svjestan da će se teško prilagoditi engleskom stilu nogometa te traži od svojih poslodavaca da mu dovedi najmanje tri klasna obrambena igrača (Bellerin, Laporte i Stones), dva lucidna veznjaka (Gundogan i Pogba) te barem jednog vrhunskog napadača (Lewandowski) s kojima bi mogao sprovesti svoju nogometnu filozofiju i viziju nogometa kakvog želi igrati.

Međutim, za šest spomenutih igrača ne bi mu bilo dovoljno niti 300 milijuna eura, a s 200 teško da će dovesti i trojicu najskupljih. Sve je to potvrda teze da Guardiolu čeka iznimno riskantna avantura u Engleskoj. Ako mu stvari krenu po zlu, mogao bi žestoko tresnuti o pod svojih trenerskih ambicija.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider