Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nogomet za prijateljstvo

FOTO Ćorić i mlade nade Dinama poručili stop diskriminaciji i netoleranciji

Međunarodni dan prijateljstva i nogometa obilježava se 25. travnja na globalnoj razni u sklopu projekta Nogomet za prijateljstvo kojeg Gazprom kao službeni sponzor Uefine Lige prvaka provodi u 24 zemlje

Ususret Međunarodnom danu nogometa i prijateljstva na pomoćnom terenu zagrebačkog Maksimira odigrana je nogometna utakmica između mlađih pionira zagrebačkog Dinama i NK Zagorca iz Krapine povodom kojeg su mladi sportaši razmijenili narukvice prijateljstva i time poslali jasnu poruku da nogomet spaja ljude i ne trpi diskriminaciju ni po kojoj osnovi.

Ćorić otkrio zašto ostaje u Dinamu: Barca glavni favorit, a Hajduk inspiracija

'Kaiser Franz' i klinci na finalu Lige prvaka: 'Sjaj u očima govori više od riječi'

Pred popunjenim tribinama, usprkos kišnom vremenu, mladi nogometaši su međusobno razmijenili zeleno-plave narukvice kao simbol tolerancije, jednakosti i zdravog načina života u sklopu projekta Nogomet za prijateljstvo kojeg službeni sponzor Uefine Lige prvaka Gazprom istovremeno provodi u 24 zemlje svijeta.

Tom prilikom im se pridružio i nacionalni ambasador projekta, talentirani Dinamov fantazist Ante Ćorić istaknuvši pritom značaj poštivanja protivnika i uvažavanja međusobnih različitosti kako na nogometnom terenu tako i izvan njega.

Ante Ćorić: To je za svakog nogometaša ispunjenje sna

„Rado sam se odazvao ovoj hvalevrijednoj inicijativi jer promiče univerzalne vrijednosti i odgaja mlade sportaše da budu odgovorni i kvalitetni ljudi. Između ostaloga, sudjelovanjem na međunarodnom turniru u Berlinu u sklopu projekta momci će imati priliku provjeriti kako stoje u odnosu na vršnjake u inozemstvu te će steći nove prijatelje i doživjeti atmosferu finala Lige prvaka. To je za svakog nogometaša ispunjenje sna“, rekla je mlada Dinamova zvijezda dodavši kako je siguran da će mladi igrači ovo iskustvo pamtiti cijeli život.

Franz Beckenbauer globalni ambasador

Međunarodni dan prijateljstva i nogometa obilježava se 25. travnja na globalnoj razni u sklopu projekta Nogomet za prijateljstvo kojeg Gazprom kao službeni sponzor Uefine Lige prvaka provodi u 24 zemlje s ciljem popularizacije sporta i zdravog načina života među mladima te poticanja tolerancije i promicanja prijateljstva među djecom širom svijeta. Globalni ambasador projekta je legendarni Franz Beckenbauer, a projekt se ove godine uz nove europske zemlje dodatno proširio i na Kinu i Kazahstan.

Svake godine 11 perspektivnih igrača, u dobi od 12 do 14 godina iz nekih od najistaknutijih nogometnih klubova, predstavlja svoju zemlju na Međunarodnom forumu Nogomet za prijateljstvo u sklopu kojega se održava i turnir u uličnome nogometu. Hrvatsku će tako u Berlinu od 5. do 7. lipnja predstavljati mlađi pioniri iz GNK Dinamo Zagreb, a osim sudjelovanja u turniru i druženja sa vršnjacima iz cijelog svijeta, kao i sa nogometnim zvijezdama koje podržavaju projekt, mladi nogometaši će imati priliku uživo doživjeti i sjaj finala UEFA Lige prvaka.

Pozadina projekta

Međunarodni dječji društveno odgovorni projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO provodi se u okviru globalnog društveno odgovornog programa pod nazivom „Gazprom for Children“ (Gazprom za djecu). Cilj projekta jest razvoj omladinskog nogometa te promicanje prijateljstva među djecom iz različitih zemalja svijeta. Ključne vrijednosti koje podržavaju i promiču sudionici projekta su prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjeda i tradicije. Globalni ambasador projekta je svjetski poznata nogometna zvijezda Franz Beckenbauer.

Ključni događaj projekta je Međunarodni dječji forum NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO, koji okuplja igrače u dobi od 12 do 14 godina iz najboljih nogometnih klubova. Ključne vrijednosti projekta osmislili su mladi izaslanici iz osam europskih zemalja tijekom Prvog foruma koji je održan 25. svibnja 2013. godine u Londonu. Drugi forum održan je u razdoblju između 23. i 25. svibnja 2014. godine u Lisabonu, a ugostio je predstavnike 16 različitih zemalja. Tijekom Foruma NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO mladi nogometaši će imati priliku razgovarati sa svojim prijateljima iz drugih zemalja te s poznatim sportašima i umjetnicima. Nakon Foruma svi sudionici već tradicionalno odlaze na završnu utakmicu Uefine Lige prvaka.

Gazprom je globalna energetska kompanija koja se bavi geološkim istraživanjima, proizvodnjom, transportom, skladištenjem, obradom i prodajom plina, plinskog kondenzata i nafte, prodajom plina kao pogonskog goriva za motorna vozila, te proizvodnjom i prodajom topline i električne energije. Gazprom svoju misiju vidi u pouzdanoj, učinkovitoj i uravnoteženoj opskrbi potrošača prirodnim plinom te drugim izvorima energije i njihovim derivatima. Kompanija drži vodeće pozicije u ruskom energetskom sektoru i jedna je od najvećih ruskih proizvođača nafte.

Osim toga, Gazprom posjeduje najveće svjetske rezerve prirodnog plina. Udjeli kompanije u svjetskim i ruskim rezervama plina iznose 17 odnosno 72 posto. Istovremeno je odgovorna za 13 posto svjetske proizvodnje plina te 73 posto one ruske. Trenutno aktivno provodi projekte čiji je cilj eksploatiranje plinskih resursa poluotoka Jamal, arktičkog pojasa, istočnog Sibira te Dalekog Istoka, kao i eksploatacija ugljikovodika te proizvodni projekti u inozemstvu.

Osim aktivnom poslovnom razvoju, Gazprom golemu pozornost posvećuje i društveno odgovornim projektima. Kompanija tako podržava niz sportskih organizacija i događanja u Rusiji i svijetu. Između ostaloga, Gazprom je službeni partner Uefine Lige prvaka te pruža podršku Uefinu Superkupu, kao i brojnim svjetski poznatim nogometnim klubovima, uključujući njemački Schalke 04, britanski Chelsea i srbijansku Crvenu Zvezdu.

Gazprom je stalni sponzor nogometnog kluba Zenit, hokejaških klubova SKA (Sankt Peterburg) i Avangard (Omska oblast), odbojkaškog kluba Zenit-Kazan te teniskog turnira St. Petersburg Open. Osim toga, kompanija godišnje sufinancira natjecanja u ritmičkoj sportskoj gimnastici, odbojci, šahu i biatlonu, kao i razna druga sportska natjecanja. U zemljama u kojima posluje, Gazprom redovito održava i tzv. Spartakijade za odrasle i djecu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider