Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
SP u Rusiji i Kataru

FIFA odbila žalbu istražitelja i odbija objaviti istragu o korupciji javnosti

Svjetska nogometna federacija (FIFA) odbacila je žalbu istražitelja Michaela Garcije na izvještaj Etičke komisije, kojim su Rusija i Katar oslobođeni optužbi za korupciju pri izboru domaćina za svjetska prvenstva 2018. i 2022., ocijenivši je "neprihvatljivom".

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Michael Garcia proveo je opsežnu istragu o mogućim koruptivnim radnjama u procesu izbora Rusije i Katara za domaćine svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. godine, te objavio izvješće na 430 stranica koje je završilo pred Etičkim povjerenstvom kojim je predsjedao sudac Hans-Joachim Eckert.

Eckert je odlučio da se daljnja istraga u tom slučaju obustavi, zbog toga što prema njegovim navodima Garcijino izvješće nije dokazalo da se radilo o zlouporabi položaja te da ništa nije utjecalo na integritet glasanja Izvršnog odbora FIFA-e 2010. godine.

Garcia, pak, tvrdi da je njegovo izvješće Eckert krivo protumačio te traži da cijeli sadržaj istrage bude javno obznanjen, što je FIFA dosad odbijala učiniti.

FIFA-ina Komisija za žalbe je utvrdila da Eckartovo izvješće "ne sadrži nikakve odluke te kao takvo nije pravno obvezujuće, pa se na njega nije moguće ni žaliti". Komisija je također odbila pokrenuti disciplinski postupak protiv Eckerta, što su tražili 'zviždači' Phaedra Al-Majid i Bonita Mersiades koji smatraju da je objavljivanjem Garcijina izvješća kompromitirana povjerljivost njihova iskaza, navodeći da su "sudionici u istrazi izašli u javnost s informacijama mnogo prije objavljivanja izvješća Etičke komisije pa su njihovi zahtjevi neosnovani."

"U izvješću se ne spominju imena, a sve iznesene informacije su bile općenite naravi, te time nije narušeno načelo povjerljivosti", zaključuje se u FIFA-inom priopćenju.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider