Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sedam puta zato

Evo zašto je Hajduk rekao DOSTA

Neodigrani derbi i dalje je glavna sportska tema u državi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hajduk je odbio odigrati utakmicu s Dinamom na Maksimiru jer se solidarizirao sa svojim navijačima. Taj potez naišao je na odobravanje navijača Hajduka, velikog dijela fanova drugih klubova, ali i čitatelja GOL.hr-a.

Baš kao što je reporter Nove TV Željko Vela naveo u svojoj analizi, problem je puno slojevitiji nego se činio u prvi mah.

U kratkim crtama donosimo sedam glavnih razloga zašto je Hajduk nezadovoljan tretmanom i odnosom s HNS-om.

- Zato što hrvatskim nogometom već godinama drma jedan čovjek (Zdravko Mamić) koji ima glavnu riječ u svim važnijim odlukama kad je u pitanju Dinamo, ali i HNS.

- Zato što je Prva HNL jedina liga na svijetu u kojoj se natječu dvije momčadi istog kluba (Dinamo i Lokomotiva). Pojedini igrači između ovih klubova su nekoliko puta preprodavani, a Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja svojedobno je odbacila prijavu Hajdukovih dioničara zbog kartela i neregularnog tržišnog natjecanja uz obrazloženje kako se "ne radi o dva privredna subjekta nego već o jednom". Za HNS tu nema nikakvih problema.

- Zato što i dan danas u HNL-u sude suci koji su bili marionete Željka Širića i Stjepana Djedovića koji su nepravomoćno osuđeni za mito i korupciju. Njih dvojica su reketarili Hajduk čiji je tadašnji predsjednik, hrabri i odlučni Hrvoje Maleš ih raskrinkao uz pomoć USKOK-a nakon čega su završili u zatvoru. Širić je i danas rado viđen gost u nogometnim krugovima, a u Rio de Janeiru je prodavao ulaznice navijačima Bosne i Hercegovine za utakmicu s Argentinom na Svjetskom prvenstvu.

- Zato što Hrvatski nogometni savez upravo na Hajduku primjenjuje dvostruke kriterije. Član Izvršnog odbora Alojzije Šupraha nije smijenjen nakon što je alkoholiziran dijelio pehar u finalu Kupa za juniore te je poslije utakmice nokautirao Hajdukova predsjednika Marina Brbića. Ista stvar vrijedi i za sumanuto kažnjavanje - Dinamo dobije 10.000 kuna kazne zbog dvije ispaljene rakete prema svečanoj loži i navijačima na derbiju na Poljudu, a Hajduk zbog incidenta - baklje u terenu u Zadru i gađanja Mirka Hrgovića kovanicama (s domaće tribine!) - dobije novu, treću utakmicu zaredom bez publike.

- Zato što je Hajduk jedini klub koji je p(l)atio zbog skandiranja navijača na račun HNS-a. Podsjećamo, u zadnjem kolu prošle sezone Ivan Bebek je prekinuo derbi na Maksimiru jer je Torcida skandirala protiv HNS-a, Zdravka Mamića i Davora Šukera - utakmica je registrirana s 3:0 za Dinamo, a Hajduk je kažnjen s nevjerojatnih 100.000 kuna.

- Zato što je hrvatska nogometna reprezentacija u zadnjih devet godina odigrala više utakmica u Londonu nego u Splitu (4:3).

- Zato što Hajdukovi dužnosnici nemaju apsolutno nikakav pristup HNS-u za razliku od brojnih drugih tipova koji se pojave niotkud i srdačno budu primljeni kod Mamića, Šukera i ostatka vrhuške Saveza.

Mogli bismo nabrojiti još dosta stvari zbog kojih Hajduk već godinama trpi nepravdu i s kojima se ne želi miriti, ali nećemo. Stat ćemo i zapitati se jesu li zbilja baklje koje su poletjele u Milanu veći problem za hrvatski nogomet od svih prethodno navedenih.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider