Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Brojke ne lažu

Evo po čemu je Barca najbolja u Europi a Real tek peti: Suštinska razlika!

Barcelonina filozofija nogometa i razvoja kluba temelji se na omladinskoj školi iz koje crpi glavninu igrača za svoju prvu momčad.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pokojni Tito Vilanova svojedobno je na travnjak u natjecateljskoj utakmici izveo kompletnu momčad koja je ponikla u omladinskoj školi Barcelone. I pod ravnanjem Pepa Guardiole, Gerarda Martina i sada Luisa Enriquea stasale su i stasavaju mnoge mlade nade Barcelone. Enrique je na utakmici s APOEL-om u Ligi prvaka poslao na teren sedam mladih igrača koji su odgojeni u La Masiji, dok je u isto vrijeme Real Madrid protiv Basela imao tek dva svoja igrača na travnjaku, svi ostali su došli sa strane.

'Ako Ronaldo i Bale vrijede sto milijuna, onda on vrijedi nekoliko stotina'

Ne radi se o samo jednoj utakmici. Enrique je Muniru, Sandru, Samperu i ostalima mladim nadam Barcelone ove sezone u četiri utakmice dao 2415 minuta, najviše u usporedi s najvećim konkurentima u najjačim europskim ligama. Drugi na toj listi je Bayern (1448), potom dolaze Arsenal (823), Manchester United (771) i tek potom Real Madrid (706).

Tih 2415 minuta trener Barcelone raspodijelio je na 14 igrača koji su došli u seniorsku momčad iz omladinskog pogona kluba s Camp Noua, a među njima su i tri spomenuta debitanta. Kad se taj broj usporedi s tek trojicom igrača Reala, Casillasom, Arbeloom i Nachom, koji su do trenutačne prve momčadi došli iz omladinskog pogona „kraljevskog kluba“, lako možemo zaključiti kakva je razlika između politika Reala i Barcelone.

Barcelona dala 14 reprezentativaca, a Real tek petoricu

Barcelona već godinama ne odstupa od svoje filozofije koja joj je donijela toliko uspjeha u posljednjih desetak godina, ali također i španjolskoj reprezentaciji koja je u istom razdoblju predvođena igračima Barcelone polučila najveće uspjehe u svojoj povijesti. Od 2000. do danas čak su četrnaestorica igrača Barcelone, mislimo na igrači koji su prošli njezinu omladinsku školu, navlačili dres „furije“: Valdes, Puyol, Pique, Bartra, Montoya, Xavi, Gabri, Iniesta, Busquets, Thiago, Bojan, Munir, Tello i Pedro. Igrači poput Cesca Fabregasa ili Jordija Albe prošli su školu Barcelone ali došli su do reprezentacije preko drugih klubova i stoga ne ulaze na ovu listu.

S druge strane, Real je u istom razdoblju izbacio samo petoricu igrača koji su dospjeli do udarne momčadi izravno iz Reala, a to su a Casillas, Raul Bravo, Nacho i Carvajal. De la Red (Getafe), Negredo (Sevilla), Diego Lopez (Villarreal), Soldado (Osasuna) i Mata (Valencia) došli su do reprezentativnog dresa tek nakon što su otišli na posudbu ili se transferirali u druge klubove. Osim Casillasa svi nabrojani su igrali tek sporedne uloge u reprezentaciji, dok su Barcini imali ključne.

Real je apsolutni svjetski rekorder po potrošnji u posljednjih 14 godina, Barcelona je odmah iza njega, no prezentirani podaci jasno govore u čemu je suštinska razlika između dvaju najvećih svjetskih klubova.

Raspodjela minuta među igračima Barcelone u dosadašnje četiri natjecateljske utakmice u sezoni:

1. Messi, 360 minuta
2. Busquets, 270 minuta
3. Alba, 270 minuta
4. Munir, 252 minuta
5. Piqué, 225 minuta
6. Iniesta, 198 minuta
7. Pedro, 171 minuta
8. Bartra, 135 minuta
9. Rafinha, 130 minuta
10. Sergi Roberto, 91 minuta
11. Samper, 90 minuta
12.-Montoya, 90 minuta
13. Xavi, 76 minuta
14. Sandro, 57 minuta


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider