Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
To nas čeka i na SP-u

Revolucionarni Englezi: Prođe li ovo, nogomet više nikad neće biti isti!

Engleski nogometni savez priprema zanimljiv potez za novu sezonu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Engleski Liga kup u sezoni 2017./2018. (u ovoj je pobjednik natjecanja bio Manchester United) mogao bi imati video-tehnologiju koja će za vrijeme utakmice automatski ispravljati loše odluke sudaca.

Prvotno se govorilo kako će širi oblik video tehnologije biti uveden u siječanjskim utakmicama FA kupa 2018. godine, ali sada je intencija da to bude još ranije, od prvog kola Liga kupa koja se obično igra početkom kolovoza.

O čemu se točno radi? Na svakom stadionu postojala bi određena soba u kojoj bi suci koji nisu na terenu gledali izravni prijenos utakmice te bi na temelju usporenih snimki mogli dojaviti kolegama koji na terenu dijele pravdu u čemu su točno pogriješili.

Veliki korak naprijed u odnosu na trenutno stanje

Video-tehnologija u Engleskoj trenutno postoji (u Premierligi) isključivo za dileme je li lopta prešla gol-liniju, a uvođenjem ove prakse moglo bi se u roku od nekoliko sekundi detektirati je li glavni sudac trebao dosuditi jedanaesterac, pokazati karton i slično. Naravno, ne bi se zaustavljala igra prilikom svakakvih sitnica nego isključivo kod velikih i važnih situacija.

Izvršni predsjednik Engleskog nogometnog saveza Shaun Harvey rekao je kako će se o odobrenju raspravljati u svibnju, ali problema ne bi smjelo biti, tim više što je i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino najavio kako želi inaugurirati ovakav sistem na Svjetskom prvenstvu u Rusiju.

Pokaže li se uvođenje ovakve video tehnologije svrsishodnom, a sudeći po velikim pogrešakama koje se događaju sucima, hoće - bit će to početak nove ere u nogometu, kad ljudi u crnom neće više svojim krivim procjenama oduzimati sportašima ono što su teško stekli svojim treninzima i igrom na terenu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider