Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bilo je svega

Povijesno rivalstvo koje traje već 144 godine dobiva novo poglavlje

Najstarije rivalstvo u povijesti nogometa će u petak dobiti 113. poglavlje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najstarije rivalstvo u povijesti nogometa će u petak navečer na Wembleyu dobiti svoje 113. poglavlje. Engleska i Škotska su 1872. u Glasgowu odigrali prvu međunarodnu utakmicu u povijesti nogometa i započeli veliko rivalstvo koje ne gubi na snazi ni 144 godine poslije.

Ovaj će povijesni derbi dodatno začiniti ionako vrlo zanimljiv reprezentativni tjedan. U Belo Horizonteu je na rasporedu južnoamerički klasik između Brazila i Argentine, dok se u Columbusu sastaju SAD i Meksiko. 

Rivalstvo koje traje stoljećima

Ovo je rivalstvo, kao i u mnogim sličnim slučajevima, starije od samog nogometa, a njegovom je pojavom dobilo savršen poligon za iskazivanje povijesnog antagonizma. Različiti konflikti između dvije nacije postoje stoljećima zbog čega Škoti danas Engleze nazivaju terminom „Auld Enemis“ (stari neprijatelji).

Škoti su motiviraniji u međusobnim susretima jer im je Engleska najveći i jedini pravi rival. Englezi su s druge strane razvili velika rivalstva s Njemačkom i Argentinom, zbog čega je ono povijesno sa Škotskom palo na listi prioriteta.

Osim što su najstariji rivali, prvi su i po broju međusobnih susreta. Razlog tome je godišnje prvenstvo britanskih momčadi koje se igralo čak 100 godina – od 1884. do 1984.

Natjecanje je nakratko zamijenjeno Rous kupom koji je potrajao do 1989., a kojeg su igrali samo Škotska i Engleska uz poneku gostujuću momčad. Nakon gašenja natjecanja susreti su se sveli na standardne utakmice u kvalifikacijama i drugim međunarodnim natjecanjima.

Zanimljivo je da je u ranim susretima Škotska bila uspješnija zahvaljujući kombinatornom nogometu kojeg su razvili prije Engleza. Englezi nisu imali odgovor sve do Drugog svjetskog rata kada su najprije smanjili zaostatak, a nakon toga u poslijeratnim godinama poveli i održali dominaciju sve do današnjeg dana.

Rekordna posjećenost, povijesne pobjede i navijački neredi

Englezi su ukupno uspješniji sa 47 pobjeda, dok Škoti imaju 41. 24 utakmice su završene remijem, uključujući i prvu koja je završila rezultatom 0:0. Utakmicu je gledalo 4000 ljudi, a rekordna posjećenost je zabilježena 1937. kada se na Hampden Parku u Glasgowu naguralo čak 149 tisuća ljudi, što je ujedno i europski rekord.

Škoti kao najveće pobjede vide gostujućih 5:1 na Wembleyu iz 1928. i 3:2 na istom stadionu 1967., kada su pobijedili momčad koja je godinu ranije osvojila Svjetsko prvenstvo.

Engleska je najveću pobjedu ostvarila 1961. kada su slavili s 9:3. Upravo ta pobjeda je dobrim dijelom zaslužna za pojavu engleskog stereotipa o lošim škotskim golmanima. Nesretni i poniženi golman Frank Haffey je, djelomično zahvaljujući ovoj utakmici, kasnije čak emigrirao u Australiju.

Pamti se i utakmica iz 1977., ali ne zbog nogometa. Škotski navijači su nakon pobjede na Wembleyu utrčali u teren i demolirali što god su stigli, a incident je pridonio pretvaranju fenomena nogometnog huliganizma u društveni problem.

Prva natjecateljska utakmica nakon 17 godina - mogu li borbeni Škoti iznenaditi uzdrmanu Englesku?

Napeto je bilo 1999. kada su veliki rivali u dodatnim kvalifikacijama odlučivali o plasmanu na Europsko prvenstvo. Engleska je prošla ukupnim rezultatom 2:1 zahvaljujući golovima Paula Scholesa, a pamti se i majstorija Paula Gascoignea na Euru 1996. kojom je donio Englezima pobjedu 2:0.

Nakon 1999. ove reprezentacije nisu igrale natjecateljske utakmice zbog čega se s susret na Wembleyu očekuje s nestrpljenjem. Englezi u skupini F vode sa sedam bodova u četiri utakmice (tri više od Škotske), ali zasad nisu uvjerljivi i Škoti se imaju pravo nadati iznenađenju. Eventualna pobjeda bi ih izjednačila s Engleskom i dodatno zakomplicirala vrlo izjednačenu skupinu, a ako se poklope drugi rezultati, Škoti bi mogli završiti kolo na vrhu skupine.

Engleska je Maltu pobijedila s mršavih 2:0, dok su protiv Slovenije bili zreli za poraz, ali ih je s nekoliko sjajnih intervencija izvukao Joe Hart. Osim toga, Englezi su zbog korupcijskog skandala neočekivano ostali bez izbornika. Privremeni izbornik Gareth Southgate još nije pohvatao konce, a momčad djeluje prilično kaotično i na terenu i izvan njega.

Škotska je u prošlom kolu s uvjerljivih 3:0 poražena na gostovanju u Slovačkoj. Međutim, kao i u svakom pravom derbiju snaga na papiru ne mora biti presudna, a neuvjerljive predstave Engleske daju Škotima nadu za iznenađenje protiv velikih rivala.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider