Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mašina za golove

Eksplodirao Olićevim odlaskom, te postao najubojiti napadač Europe

Prije malo više od mjesec dana ime nizozemskog nogometaša Basa Dosta, napadača drugog sastava njemačke Bundeslige, Wolfsburga, nije bilo upisano na 'listu' ubojitih strijelaca Europe...

Za one koji ne znaju, Dost je 25-godišnji nizozemski napadač (192cm) koji je u ljeto 2012. godine stigao u Wolfsburg iz Heerenveena za 7 milijuna eura. Stigao je kao najbolji strijelac nizozemske Eredivisije s 32 pogotka iz 34 nastupa! U prvoj je sezoni postigao 8 pogodaka iz 28 nastupa, a u drugoj tek 4 iz 13 nastupa.

Grijao klupu i dobivao 'mrvice'

Dost se činio kao promašaj klupske uprave u prve dvije sezone, a u istom je stilu započeo i aktualnu - 2014/2015. Međutim, nešto se dogodilo i Dost je proigrao, pogotovo u 2015. godini, odnosno u proljetnom dijelu prvenstva.

Robusni nizozemski napadač u prvih sedam kola bundesligaške sezone nije dobio ni minute na travnjaku, a potom je u 8. kolu zaigrao 13 minuta umjesto našeg Ivice Olića. U iduća četiri kola ponovno nije ulazio u igru, da bi u 13. na travnjaku proveo doslovno jednu minutu.

Kolo koje je promijenilo sve bilo je 14. Tada je Dost dobio 23 minute protiv Hannovera i zabio je prvi pogodak sezone u pobjedi 3:1. U iduće tri utakmice Dost je istisnuo Olića iz prve momčadi, no do kraja jesenskog dijela sezone zabio je još samo Kölnu u vrijednoj 2:1 pobjedi.

Odlazak Olića = Procvat Dosta

U zimskoj stanci i zimskom prijelaznom roku Olić iznenađujuće napušta Wolfsburg i vraća se u HSV, što istovremeno za Dosta znači osigurano mjesto naisturenijeg napadača u prvoj momčadi. Wolfsburg je nastavak sezone otvorio protiv aktualnog prvaka Bayerna na svom travnjaku i razbio ga s 4:1 uz dva pogotka Nizozemca!

Vukovi su u idućih pet utakmica (Bundesliga i Europa liga) slavili u četiri, a Dost je pritom postigao devet pogodaka! Četiri je zabio na gostovanju kod Bayer Leverkusena (5:4), po dva u pobjedama protiv Sportinga (2:0) i Herthe (2:1), te jedan Hoffenheimu (3:0). Jedino nije zabio Eintrachtu u Frankfurtu (1:1).

Statistički u rangu Messija i Ronalda

U ovoj sezoni Dost zabija svakih 66 minuta, a ispred njega je jedino Cristiano Ronaldo, koji ove sezone u prosjeku zabija svake 64 minute. Lionel Messi je 'daleko' iza njih dvojice s prosjekom od 81 minute.

Kada bi gledali samo 2015. godinu, Dost je u pet prvenstvenih utakmica postigao 9 pogodaka, a više je u najjačim ligama Europe zabio samo Lionel Messi - 11. Doduše, Argentinac je upisao i tri nastupa više. Cristiano Ronaldo, kao što smo već pisali, nije dobro otvorio godinu u kojoj je u sedam nastupa u Primeri postigao četiri pogotka. Gledajući prosjek odigranih utakmica i postignutih pogodaka Dost je ispred Messija i Ronalda!

Da ne bi bilo zabune, Dost nije dribler i nema kvalitetu Ronalda ili Messija. Ni blizu. Ali, da je ubojit kada dobije loptu unutar kaznenog prostora, pa čak i izvan (najbolje to zna Manuel Neuer) to ne možemo poreći. Tome u prilog ide i video na kojem se jasno vidi koliko je opasan kada ostane sam s loptom i dovoljno prostora za udarac. 

San o naslovu nosi na svojim leđima

Wolfsburg u ovom trenutku drži drugu poziciju u njemačkom prvenstvu s osam bodova zaostatka za aktualnim prvakom Bayernom. Teško je za očekivati da će Bayern do kraja sezone ispustiti toliku prednost i da će Wolfsburg slaviti u svim svojim dvobojima. No činjenica je da Wolfsburg, koji je sezonu otvorio s tek jednom pobjedom u prvih pet utakmica, bez Dosta ne bi bio ni blizu Bayerna koji i ove sezone nezaustavljivo grabi prema novoj, 25. tituli prvaka!

Do  kraja prvenstva Bayern ima nekoliko neugodnih gostovanja (Borussia Dortmund, Werder Bremen, Bayer Leverkusen), no ni Wolfsburgu neće biti ništa jednostavnije. U 12 kola koliko je ostalo do kraja Wolfsburg mora u goste Werderu, Augsburgu i Borussiji Mönchengladbach, a mora i ugostiti zahuktalu Borussiju Dortmund.

Titula prvaka bi ove sezone trebala ostati nedosanjani san. No ukoliko momčad ostane na okupu u idućoj kampanji, te se pojača s još dvojicom kvalitetnijih igrača koje će privući igranje u Ligi prvaka, Vukovi se mogu nadati ravnopravnijoj borbi za naslov prvaka s Bayernom. Ako je mogla Borussija Dortmund, onda može i odlično posložena momčad trenera Dietera Heckinga

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider