Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rijeci malo nedostaje

Dinamu treba dosta sreće za Ligu prvaka, Bilić bi s West Hamom mogao u Zagreb!

Više nema nikakvih nepoznanica glede protivnika hrvatskih klubova u europskim natjecanjima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ždrijeb prvog i drugog pretkola Lige prvaka i Europa lige održat će se 22. lipnja u sjedištu UEFA-e u Nyonu.

Odigrana su zadnja prvenstvena kola u Danskoj, Grčkoj i Poljskoj te finale Kupa u Švicarskoj čime su podijeljene zadnje euro-ulaznice.

Hrvatski prvak Dinamo u prvom je pretkolu slobodan i u natjecanje se uključuju u drugom (14./15 i 21./22.07.), kao nositelj, s koeficijentom 24.700. Potencijalni protivnici su mu Sarajevo (BiH), Ventspils (Latvija), Dila Gori (Gruzija), Trenčin (Slovačka), Žalgiris (Litva), Astana (Kazahstan), Milsami Orhei (Moldavija), Rudar Pljevlja (Crna Gora), Vardar (Makedonija), Stjarnan (Island), Fola Esch (Luksemburg), Dundalk (Irska), Hibernians (Malta), ali i netko od pobjednika prvog pretkola, u kojem će snage odmjeriti prvaci osam država s najslabijim koeficijentom, a gdje status nositelja imaju The New Saints (Wales), Levadia (Estonija), Pjunik (Armenija) i Santa Coloma (Andora).

Treće pretkolo LP-a - prijelomnica za Modre s nekoliko 'mina'

Treće pretkolo izazovno je zbog znatno kvalitetnijih suparnika, ali i činjenice da prolazak te faze jamči boravak u Europi minimalno do sredine prosinca. Osim Basela, Red Bull Salzburga i Viktorije Plzen, svi klubovi koji će se naći u ždrijebu trećeg pretkola (17. srpnja) tek trebaju proći drugo. Među nenositeljima, a samim tim i suparnicima Dinama u trećem pretkolu bit će kuglice s ovim klubovima: Maccabi Tel Aviv (Izrael), Lech Poznan (Poljska), Partizan (Srbija), Malmo (Švedska), Qarabag (Azerbajdžan), HJK Helsinki (Finska), Molde (Norveška), Midtjylland (Danska), Videoton (Mađarska) i Skenderbeu (Albanija).

Četvrto pretkolo predvorje je raja - za sami plasman u tu fazu UEFA daje dva milijuna eura, a još 12 će dobiti klubovi koji izbore grupnu fazu. Šanse Dinama za ovo potonje postoje, ali objektivno su manje nego li prošlih sezona kada su Modri ispadali od bečke Austrije u četvrtom i danskog Aalborga u trećem pretkolu. Prema aproksimativnoj ljestvici, Dinamo je u ždrijebu četvrtog pretkola deveti od 10 klubova i od statusa nositelja dijele ga četiri ispadanja (bilo bi i pet da Lech nije ispred Legije osvojio prvenstvo Poljske) u drugom ili trećem pretkolu onih klubova koji imaju bolji status od njega (Basel, Viktoria Plzen, Red Bull Salzburg, Steaua, Celtic, APOEL, BATE Borisov, Ludogorec). Ne dogodi li se to, upravo će među ovim klubovima Modri tražiti suparnika u drugom pretkolu.

Hajduk i Lokomotiva prvi u akciju

Dva hrvatska kluba, Hajduk i Lokomotiva, svoju europsku sezonu otvaraju utakmicama prvog pretkola u Europa ligi (termini su 2. i 9. srpnja). I Splićani s 11.200 i Zagrepčani s 5.200 bit će nositelji, a među 51 klubom koji čekaju na drugoj strani ždrijeba ima zaista svega i svačega, od nogometnih liliputanaca iz Gibraltara (College Europa), San Marina (Juvenes Dogana, La Fiorita), Andore (Lusitanos, Sant Julia) pa do klubova koji nisu amateri, ali bi bili iznimno neugodan suparnik za prvu prepreku, poput budimpeštanskih Ferencvarosa i MTK-a, Čukaričkog iz Beograda, norveškog Oddsa te nekoliko klubova iz zemalja koje sve više ulažu u nogomet (Azebajdžan, Kazahstan).

U drugom pretkolu u natjecanje se uključuje Rijeka, koja ima koeficijent 13.200. Riječani će zajedno s Hajdukom biti nositelji, a Lokomotiva neće.

U ovoj rundi ima među nenositeljima nešto više kvalitetnih suparnika u odnosu na prvu (švedski Göteborg, škotski Aberdeen, Inverness i St. Johnstone, norveški Stromsgodset, izraelski Beitar Jerusalem), ali i onih amaterskih koje će priželjkivati i na Poljudu i na Kantridi. To su u prvom redu HB Torshavn s Farskih Otoka, malteška Birkirkara, lihtenštajnski Vaduz, luksemburški Differdange i sjevernoirski Linfield.

Kopenhagen, PAOK, Trabzonspor, Legia Varšava i West Ham kojeg je preuzeo Slaven Bilić pet su klubova s najvećim koeficijentom u ždrijebu drugog pretkola i kao takvi najzvučniji mogući protivnici Lokomotive, koja od zanimljivijih još može izvući Rosenborg, Crvenu zvezdu, Brondby...

Rijeka vrlo blizu nositeljstva u četvrtom pretkolu

Rijeka i Hajduk nositelji će biti i u trećem pretkolu gdje postoji niz vrlo dobrih momčadi, poput nizozemskog Vitessea, poljskog Slaska, slovačke Žiline, mađarskog Debrecena, belgijskog Charleroia, bjeloruskog Dinamo Minska, rumunjskog Targu Mureša te austrijskih predstavnika Sturma i Altacha.

Uspiju li se Splićani i Riječani dogurati do četvrtog pretkola, porast će kod jednih i drugih euforija da bi mogli izboriti plasman u skupine. Popis nositelja u ovoj fazi djeluje iznimno moćno - tu su Borussia Dortmund, Athletic Bilbao, AZ Alkmaar, Fenerbahče, Dinamo Moskva, Bordeaux, Panathinaikos, Sampdoria, Saint-Etienne... Društvo u kojem bi se vrlo lako mogla naći Rijeka, ali i Hajduk, što je doduše nerealno očekivati.

Naime, Riječani će status nositelja imati ukoliko barem šest klubova s boljim koeficijentom od njih ispadnu u nekom od prva tri pretkola, dok Splićanima treba ispadanje 12 klubova s koeficijentom boljim od njihovog. Teško, ali ne i nemoguće.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider