Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Privatizacija na demokratski način

Dinamov start u Europa ligi u sjeni privatizacije: 'Klub mora raspisati izbore'

Dinamov europski nastup protiv Astre dočekan je u sjeni priče o mogućoj privatizaciji kluba iz Maksimira…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U posljednjih nekoliko godina većina naših nogometnih prvoligaša djelomično je ili u potpunosti u rukama privatnih vlasnika. Jedan od četvorice Dinamovih nogometaša koji su u oporbi današnjoj modroj Upravi, Dario Šimić, nema ništa protiv da i Dinamo nastavi taj trend, no samo ako se privatizacija izglasa na demokratski način.

Prelazak Dinama u ruke privatnog vlasnika samo po sebi nije loša ideja, ali niti ideja o kojoj bi se sada trebalo raspravljati, mišljenje je Darija Šimića.

"Naše mišljenje se nije promijenilo. Prije svega treba svim članovima kluba omogućiti da biraju svoje vodstvo, jer ne može uprava koja nema legitimitet svih članova kluba odlučivati o privatizaciji. Ta privatizacija bi se mogla dogoditi eventualno u budućnosti, ako bi svi članovi kluba odlučili da je tako najbolje za klub", izjavio je Šimić.

Kao predvodnik najveće opozicije aktualnoj Dinamov vlasti, složit će se s udrugom 'Zajedno za Dinamo' koja smatra da je cilj cijele priče maknuti fokus javnosti s činjenice da u klubu nisu postupili prema zaključnom nalogu sportske inspekcije.

"Isteklo je 60 dana i klub jednostavno mora raspisati izbore nakon tog rješenja koje je došlo. I mi to čekamo, mi smo i dalje mišljenja da je to put ka ozdravljenju i povratku navijača na stadion", rekao je Šimić.

A njih na tribinama već dulje vrijeme nema. Revolt prema nekad voljenom klubu osjeti se i na ulici. Zagrepčane priča oko privatizacije gotovo da i ne zanima.

U slučaju Rijeke, 70 posto od temeljnih 83 milijuna kuna otkupio je talijanski naftni magnat Gabriele Volpi. Hajduk je prodan s temeljnim kapitalom od 268 milijuna kuna. Gradu pripada 56 posto, a privatnim dioničarima preostalih 44 posto dionica. I kod Zadra je Grad većinski vlasnik, dok 35 posto dionica posjeduje Reno Senovčić. U slučaju Istre, većinski vlasnik je ruski bogataš Mihail Ščeglov. Jedini klub koji nije morao prisilno u privatizaciju jest RNK Split koji je gotovo u cijelosti u vlasništvu Slavena Žužula.

Mlađi navijači Dinama, čini se, nisu previše skloni privatizaciji.

"Ja se definitivno ne slažem s time. Mislim da Dinamo treba biti i dalje klub navijača i Grada. Nikako se ne slažem o privatizaciji", izjavio je mlađi navijač Dinama Ivan Čorić.

Ne bi bilo dobro da profit dobiva jedan čovjek. Bilo bi bolje da ostane u vlasništvu Grada, zbog građana Zagreba", mišljenja je navijač Josip.

Od 10 aktualnih prvoligaša samo Dinamo, Lokomotiva, Zagreb i Slaven Belupo nisu privatizirani.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider