Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
I Lokomotiva u prvom

Dinamo priželjkuje 'čudo', Hajduk i Rijeka sigurni nositelji u tri pretkola

Uz startne pozicije, poznati su i svi protivnici hrvatskih klubova u prvim europskim utakmicama iduće sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo, Rijeka, Hajduk i Lokomotiva - hrvatskom kvartetu koji čeka ždrijeb u Nyonu (22. lipnja) poznat je konačan popis potencijalnih suparnika.

To vrijedi za prve izazove koje očekuje naše predstavnike u Europi. Dinamo kreće u drugom pretkolu Lige prvaka, Rijeka u istoj fazi Europa lige dok će Hajduk i Lokomotiva u akciju dva tjedna ranije, od prvog pretkola.

Sarajevo i Trenčin najopasniji...

Sa svojim koeficijentom 24.800 Dinamo je bio siguran za mjesto nositelja i imat će povlašteni status u ždrijebu zajedno s još 16 klubova, ali za Modre se i s takvom pozicijom krije nekoliko protivnika koje bi trebalo izbjeći, prije svih Sarajevo i slovački prvak Trenčin.

U svakom slučaju, Dinamo će novu euro-sezonu otvoriti protiv nekog od ovih momčadi: Sarajevo, Ventspils (Latvija), Dila Gori (Gruzija), Trenčin (Slovačka), Žalgiris (Litva), Astana (Kazahstan), Milsami Orhei (Moldavija), Rudar Pljevlja (Crna Gora), Vardar (Makedonija), Stjarnan (Island), Fola Esch (Luksemburg), Dundalk (Irska), Hibernians (Malta).

...a Velšani i Andorci najlakši za Modre

Osim njih, moguće je da Modri izvuku i nekog od četiri kluba koji će proći prvo pretkolo, u kojem su nositelji The New Saints (Wales), Levadia (Estonija), Pjunik (Armenija) i Santa Coloma (Andora).

I u ždrijebu trećeg pretkola koji će se održati između dvaju utakmica drugog, Dinamo će biti nositelj, ali tu već čekaju teži suparnici. Poljski Lech Poznan, izraelski Maccabi Tel Aviv, beogradski Partizan i danski Midtjylland doimaju se kao teža prepreka od ostalih, a tu su još i švedski Malmo, azerbajdžanski Qarabag, finski HJK Helsinki, norveški Molde, mađarski Videoton te albanski Skenderbeu.

Status nositelja u posljednjem, četvrtom pretkolu Lige prvaka, od Dinama je trenutno jako daleko. Da bi Modri imali nešto lakšeg suparnika moralo bi se dogoditi prvo da se sami prođu drugo i treće pretkolo, a da istovremeno u tim rundama ispadnu barem četiri kluba s boljim koeficijentom. Teško, ali ne i nemoguće. Ukoliko bi se dogodilo da bi svi favoriti prošli dalje (što se zapravo nije dogodilo nikad), nositelji i potencijalni protivnici Dinama u boju za skupine Lige prvaka bili bi Basel, Red Bull Salzburg, Viktoria Plzen, Steaua i Celtic.

Rijeci treba poljubac sreće da budu nositelji u 4. pretkolu

Rijeka će od svih naših klubova najkasnije u akciju (prva utakmica drugog pretkola igra se 16. srpnja). Riječki koeficijent u ždrijebu je 13.700 i s njime mogu dobiti nekog od klubova koji čekaju u drugom pretkolu kao nenositelji (švedski Göteborg, izraelski Hapoel Beer Sheva, škotski Inverness, bugarsko Cherno More Varna), ali i neku od brojnih ekipa koje će prethodno morati proći prvo pretkolo.

Daleko iznad crte Riječani će biti i u trećem pretkolu gdje također čeka nekoliko klubova koji u Europi kreću od ove faze. To su rumunjski viceprvak Targu Mureš, nizozemski Vitesse, češki Jablonec i austrijski Sturm Graz i Altach, ciparski AEK Larnaca te turski Istanbul Basaksehir, a njima će se pridružiti i brojni klubovi koji trebaju proći drugo, a neki prije toga i prvo pretkolo.

Hajduk se nada amaterima za što lakši start

Hajduk i Lokomotiva će u natjecanje od prvog pretkola koje se igra 2. i 9. srpnja. Splićani s koeficijentom 11.200 imaju status nositelja u toj rundi, a imat će ga, ukoliko se plasiraju, i u drugom i u trećem.

Što se Lokomotive tiče, njen koeficijent nije velik (5.200), ali je dovoljan za povoljniju poziciju u ždrijebu za prvo pretkolo dok će Dinamova filijala ako prođe prvu prepreku u drugom pretkolu biti nenositelj.

Popis potencijalnih protivnika Hajduka i Lokomotive zaista je šarolik, a na njemu se nalazi ukupno 51 klub koji traži svoj dio UEFA-inog kolača. Idealno bi bilo kad bi izvukli neku amatersku momčad, kakvih u prvom pretkolu ima relativno puno (College Europa iz Gibraltara, Juvenes Dogana i La Fiorita iz San Marina, malteški Balzan, luksemburški Progres Niederkorn ili andorski predstavnici Lusitanos i Sant Julia. Ima i nekoliko klubova koje bi definitivno trebalo izbjeći, poput beogradskog Čukaričkog, viceprvaka Slovenije (Celje), Mađarske (Ferencvaros) te norveškog Oddsa.

Lokomotiva već u 2. pretkolu može na West Ham, Kopenhagen, ali i Zvezdu

Drugo pretkolo Hajduku donosi nešto teže, a Lokomotivi znatno teže potencijalne suparnike. Baš kao što to vrijedi za Riječane, i Splićani mogu izvući nekog od malobrojnih nenositelja koji u natjecanje kreću u drugom pretkolu i mnogobrojnih koji trebaju proći prvo. U ove druge spadaju, između ostalih, švedski Göteborg, škotski Aberdeen, Inverness i St. Johnstone, sarajevski klubovi Željezničar i Olimpic, norveški Stromsgodset, izraelski Beitar Jerusalem, ali i HB Torshavn s Farskih Otoka, malteška Birkirkara, lihtenštajnski Vaduz, moldavska Dacia...

Lokomotivi, pak, prijete, Kopenhagen, Trabzonspor, Legia Varšava, West Ham, Sheriff, Rosenborg, ali i beogradska Crvena zvezda.

Treće pretkolo EL-a: Dosta neugodnih nenositelja

Upravo je Zvezda na prvi vrhu liste nezgodnih klubova koji će u ždrijebu trećeg pretkola imati status nenositelja i time mogu biti jedan od Hajdukovih protivnika. Tu su i klubovi koji su već izbacivali Bijele, poput mađarskog Debrecena i slovačke Žiline, ali i rumunjska Astra, poljski Slask Wroclaw, danski Brondby i brojni drugi, također uz prethodni prolazak drugog pretkola.

Rijeci će trebati malo, a Hajduku jako puno sreće da stigne do statusa nositelja u četvrtom pretkolu. Ne bude li velikog pomora favorita uoči ždrijeba odlučujuće runde za ulazak u skupine, među potencijalnim protivnicima naših klubova su Borussia Dortmund, Athletic Bilbao, AZ Alkmaar, Young Boys, Sparta Prag, Fenerbahče, Dinamo Moskva...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider