Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Treba im ono što Rijeka ima

Dinamo nakon detronizacije: Potrebne su promjene na više razina

Nakon 11 uzastopnih naslova prvaka klub iz Maksimira ove će subote predati krunu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je detroniziran nakon 11 uzastopnih naslova i to najbolje dočarava koliko je lošu sezonu imao klub iz Maksimira.

Ali, kako u svakom zlu postoji neko dobro, evo nekoliko podataka koji će barem malo vratiti optimizam Dinamovim navijačima.

Naime, Dinamo je ove sezone osvojio 83 boda. Ima još jednu utakmicu i pobijedi li Rijeku u posljednjem kolu, doći će do više bodova nego li u prošloj sezoni ili onoj prije 3 godine kada su osvojili prvenstvo. Dapače, osvojit će samo 2 boda manje od Dinama Zorana Mamića koji te sezone nije izgubio nijednu utakmicu u prvenstvu.

Dakle, ovo je još jedna pokazatelj da je Rijeka do naslova došla jer je bila odlična, a ne zato što je Dinamo bio katastrofalan.

No, to opet ne znači da je Dinamo igrao dobro. Evo, brojki koji će nam to potvrditi. Dinamo je imao tek treći napad lige, a u među 15 najboljih strijelaca lige, imao je samo dvojicu - kao i Slaven Belupo.
Hajduk, pa čak i Osijek, na tom popisu imaju 3 imena, dok se među 15 najboljih strijelaca nalazi čak 4 igrača Rijeke.

Neuigranost i preveliko oslanjanje na isključivo individualnu kvalitetu

Ali, pogledajte sada ovu ironiju. Dinamo je s druge strane jedini klub s dva igrača među TOP 5 najboljih strijelaca. To su Hodžić i Soudani, a tu su još uz najboljeg strijelca - sjajnog Hajdukova Mađara Marka Futacsa, Franko Andrijašević i Muzafer Ejupi.

No, ovdje je problem: prvi sljedeći na listi najboljih strijelac Dinama od igrača iz aktualnog kadra je kapetan Domagoj Antolić sa četiri zabijena pogotka.

U modernom nogometu gdje se svi kolektivno i brani, ali i napadaju, ovakva razlika ne donosi rezultate i zapravo najbolje pokazuje: neuigranost, nesrazmjer kvalitete u svlačionici te u konačnici isključivo oslanjanje na individualnu kvalitetu.

Dinamu treba ono što Rijeka ima

I što sada dalje? Tipično za Dinamo, već su počele najave velikih transfera iz Brazila i Argentine.

No, Dinamo bi se morao okrenuti unutarnjim zalihama, jer kvalitete ne nedostaje.

Posebno kod Filipa Benkovića koji je propustio golemi dio sezone zbog ozljede, ali tu su i Nikola Moro i Domagoj Pavičić kao vezni kojima se malo vjerovalo ove sezone, te najveća engima Čileanac Angelo Henriquez.

A tu je i čitav val mladih talenata koji zaslužuju pravu prigodu već sljedeće sezone. U obrani se to najviše odnosi na Vinka Soldu i Marka Điru, dvojca koji je 2015. igrao na U-17 Svjetskom prvenstvu i stigao do četvrtfinala. U vezi treba provjeriti koliko može Fiolić, dok je u ofenzivnom djelu mladi Španjolac Dani Olmo već u završnici sezone pokazao da je spreman za dobre igre.

No, povrh svega Dinamu treba sve ono što Rijeka ima: poticajna atmosfera u kojoj se igrači neće bojati da ih dva kriva dodavanja izbacuju iz momčadi, a do toga se može doći samo pravim kadroviranjem na rukovodeće pozicije. Od trenera prema vrhu.

Sve u svemu: evo prigode Romeu Jozaku, čovjeku koji u ovo novo vrijeme vuče najvažnije poteze Dinama, da iskaže koliko može. Jer, Dinamu trebaju promjene na više razina

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider