Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamu treba rasni centarfor: Čemu sve, jer ako ga i stvori, odmah će ga prodati

Dinamu za bolji rezultat u Europi treba rasni centarfor, no njega je teško naći i stvoriti, ako ga i stvori, odmah će ga prodati. Pa se postavlja pitanje čemu sve to?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo se dostojanstveno oprostio od Lige prvaka. Kad se uzme u obzir da je igrao s velikim i moćnim Bayernom, bez obzira što je na travnjak istrčao praktički u drugoj postavi, može se reći da je za kraj odigrao dobru partiju.

Bayern pobijedio Dinamo: Eduardo zaustavio sve osim Lewandowskog

Guardiola pohvalio Dinamo: Imaju kvalitetu, a Ćorić i Pjaca su veliki talenti

Modri su jamačno mnoge iznenadili, posebice igrom u prvom poluvremenu. I porušili na kladionicama. Mnogi su očekivali da će Bavarci do vrha napuniti mrežu hrvatskog prvaka, no nisu baš pogodili. Dinamo je dugo odlijevao, štoviše, da je Soudani bio prisebniji pred golom Bavarca u one dvije velike šanse u prvom dijelu, možda su Modri mogli napraviti i nešto više.

Utakmica nije ni završila a već čujemo promišljanja kako je Bayern odigrao s pola gasa i da se uozbiljio tek u drugom poluvremenu. Ne bi to bio nikakav problem da isti pred utakmicu nisu tvrdili da će Bayern uvaliti Dinamu i s trećom postavom barem pet-šest komada.

Uostalom, ako je istina da su igrali s pola gasa, Bavarci su demantirali sami sebe i razbili mit da Nijemci uvijek igraju punom snagom. Ništa novo, ovo naše podneblje sklono je floskulama, proturječjima i dvostrukim standardima. Mišljenja se za 180 stupnjeva okreću u samo 90 minuta. Po svim pitanjima, doduše najčešće u politici. 

Lewandowski uništio Modre

Kako god, na Maksimiru se obistinilo nepisano nogometno pravilo: ako ne zabijaš što moraš zabiti, slijedi kazna. A Bayern i Lewandowski ne praštaju. Poljak se opet pokazao kobnim za Modre. Potopio ih je u Muenchenu, a sada i u Zagrebu. Za nešto više u Ligi prvaka Dinamo mora poboljšati realizaciju. Modri su se opet propisno ispromašivali. To je ta ključna razlika između velikih i malih.

Veliki imaju realizatore, rođene strijelce, igrače tipa Lewandowskog, a mali poput Dinama obično ih nemaju i zato se njihovi igrači u velikim šansama najčešće hvataju za glavu.

Na tom planu neće se tako skoro puno toga promijeniti. U Dinamu tvrde da nemaju novca za kupovinu provjerenog, klasnog centarfora, a stvaranje takvih igrača nije nimalo lako, zapravo je najteže, jer puno ovisi i o sreći. Nije daleko od istine da se klasni centarfori ne stvaraju već rađaju. A ako Dinamo i stvori ili dovede iz manjih sredina nekog novog Šukera ili Eduarda, taj se sigurno neće dugo zadržati na Maksimiru. Vrijeme je to pokazalo.

To je začarani krug iz kojeg se teško izlazi. I dovodi u pitanje smisao cijele priče, jer čemu plakanje za propuštenim šansama kada znaš da nemaš igrače koji to mogu zabiti. Sve skupa i objašnjava zbog čega Dinamo ne može do proljeća u Europi već 45 godina i vjerojatno neće moći sljedećih tko zna koliko godina.

Napravljen korak naprijed

Kako god, Dinamo je bez obzira na sve probleme koji su ga pratili ove sezone, od uhićenja glavnih ljudi kluba do 'slučaja Ademi', napravio korak naprijed u odnosu na prethodna dva nastupa u Ligi prvaka, kada je najčešće bio kanta za napucavanje. Korak naprijed prije svega što se tiče dojma, što nikako nije nevažno, ali i rezultatski nije bilo loše.

Nema se što slaviti, ali razloga za određeno zadovoljstvo ipak postoji. Jer, pobjeda protiv Arsenala ostat će upisana zlatnim slovima u analima kluba. Osim toga, Dinamo je odigrao četiri dobre ili solidne partije, samo je u Muenchenu potučen do nogu, ali tamo su na sličan način padale i mnoge veće momčadi pa to nije nikakva sramota.

Prema prikazanom možda je zaslužio još pokoji bod na kontu, prije svega u dvama ogledima s Olympiakosom, no što zbog manjka kvalitete (više), a što zbog manjka sreće (manje), ostao je na toj pobjedi iz prvog kola.

I sad bismo mogli reći da Modri s optimizmom mogu gledati prema nastavku sezone, obrani titule prvaka i napadu na novu Ligu prvaka - da se u i oko Dinama ne događa što se događa. Teško je reći što će biti na proljeće a kamoli sljedećeg ljeta.

Tko će otići, tko će ostati? Što će biti s glavnim operativcem kluba, izvršnim predsjednikom Zdravkom Mamićem? Samo nebo zna. Možda ni ono. Koliko god u Dinamu govorili da nastavljaju normalno funkcionirati, jasno je da više ništa nije isto kao prijašnjih sezona.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider