Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
utakmica sezone

Ako Rijeka pobijedi, i Hajduk i Dinamo tražit će novog trenera: Ciljaju istog čovjeka

U subotu se od 15 sati na Maksimiru igra možda i prijelomna utakmice sezone Prve HNL, kada je u pitanju utrka za prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne znamo točno kako bismo nazvali odluku HNS-a da okršaj Dinama i Rijeke ostave u terminu „el clasica“, ali svakako ne baš mudrom.

Kako god, jedna je stvar izvjesna: Dinamo ne smije izgubiti ako želi ostati u realnoj utrci za prvaka. Čak štoviše, pobjeda je imperativ za mir u kući, jer i remi bi bio prouzročio turbulencije na Maksimiru, dok bi poraz izazvao potres neslućenih razmjera. Možda se nazire što je u sjeni utakmice...

Hipoteza je sljedeća: Ako Rijeka pobijedi, bit će u velikoj bodovnoj prednosti, pobjeći će na teško dostižnih devet bodova, ali još više u psihološkoj, jer nije teško pretpostaviti što bi se u tom slučaju događalo u Dinamu, koji već više od desetljeća ne pamti takvu situaciju.
Mogu u Maksimiru pričati što hoće, ali ako Ivajlo Petev izgubi u derbiju, pozicija će mu biti ozbiljno ugrožena i može se pretpostaviti da bi jako teško dočekao proljetni dio sezone na klupi „modrih“.

Svi znamo kako to ide u Maksimiru s trenerima. Već vidimo da bi u tom slučaju krenule priče kako se u najmanju ruku nije snašao u Dinamu, da nije ispunio očekivanja i da se mora tražiti bolje rješenje. Prava klasika. A to bolje rješenje mogao bi biti Željko Kopić, koji je već bio u kombinaciji prije nego što su se čelnici Dinama odlučili za bugarskog stručnjaka.

Ako Dinamo izgubi od Rijeke, Petev bi mogao dobiti otkaz

Lako je moguće da griješimo, ali upravo nam se ova hipoteza čini mogućim razlogom zašto se Kopić još nije dogovorio s Hajdukom. Ako Hajduk doista želi Kopića, što bi mogao biti razlog odugovlačenja sporazuma? Koja druga opcija? Kopić ne želi napustiti Slaven ili možda cilja na neku bolju ponudu? Ima li u rukavu još jednu jaku kombinaciju, odnosno čeka li možda ishod derbija da vidi što će se dogoditi u Dinamu?

Ne kažemo da je to tako, ali činjenica jest da se i ranije spekuliralo kako i Dinamo i Hajduk žele talentiranog trenera, kojeg mnogi vide jednim od najpotentnijih hrvatskih stručnjaka. Kopić je očito tražen, a kada ste traženi, onda možete i kalkulirati, vagati, birati, kako god hoćete. Posve legitimno i razumljivo.

S druge strane, Rijeka je u dosta lagodnijoj situaciji od Dinama, ali ne može se reći da nema pritiska. Matjaž Kek ostaje siguran kako god prošao maksimirski derbi, ali jasno je da mu situacija neće biti ista ako remizira, još bolje ako pobijedi, ili ako izgubi. Iako Rijeka stiže na Maksimir bez suspendiranog Franka Andrijaševića, trenutačno možda i najboljeg igrača Rijeke, odnosno igrača koji je u najboljoj formi, Kek neće imati odveć prihvatljiv alibi za mogući poraz.

Andrijašević ne može biti alibi za Rijeku, ali za prvenstvo bi bilo bolje da igra

Naime, Rijeka je u Kekovu mandatu previše puta na Maksimiru olako pala da bi se slovenski stručnjak mogao glasno vaditi na to što mu nedostaju jedan ili dva (Gavranović) važna igrača. Nećemo sada ulaziti u preispitivanje opravdanosti odluke o suspenziji Andrijaševića na tri utakmice, a koja je opasno naljutila Riječane i izazvala brojne kontroverze, ali ako nas pitate, bilo bi bolje da su momčadi u najboljim mogućim sastavima zbog gledatelja i spektakla koji donosi derbi, pa ako hoćete i zbog izbjegavanja "repova" i „post festum“ spekulacija oko regularnosti prvenstva. Jer, ako Rijeka izgubi u derbiju i na kraju u tijesnoj utrci ne osvoji prvenstvo, već vidimo da će se o tome pričati godinama.

Ako Dinamo pobijedi, „modri“ će smanjiti razliku na prihvatljivih -3, ali još je važnije za njih što će vratiti poljuljano samopouzdanje i unijeti nemir u redove Riječana. Bez obzira što će Riječani ostati u bodovnoj prednosti, mnogi će reći da je Dinamo prvi favorit i da Rijeka neće na proljeće izdržati pritisak „modrih“.

U slučaju pobjede „modrim“ taborom bi zavladale pozitivne vibracije. Petev bi u dobrom raspoloženju poveo svoje trupe na zimsku stanku i mogao bi u miru pripremati momčad za nastavak sezone. Uz sve to, čelnici Dinama vjerojatno bi se lakše odlučili odriješiti vreću i doveli bi Bugarinu još poneko pojačanje. U takvoj atmosferi za Dinamo bi sve bilo lakše, to je prilično jasno. Dakle, ulog je golem, teško da može biti veći. Radi se o utakmici koja bi lako mogla presuditi prvenstvo.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider