Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nogometni Muhammad Ali

Tako mlad, a već dominira: Nadmašio Cristiana Ronalda i brojne legende

Igrač koji u utorak slavi 21. rođendan već ima statistiku koje se ne bi posramili ni puno iskusniji igrači.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tottenham je pod Mauricijom Pochettinom postao hit momčad Premierlige. Osim što igraju atraktivan nogomet i ostvaruju odlične rezultate, argentinski je trener dao veliki doprinos engleskom nogometu stvorivši nekoliko odličnih mladih igrača koji bi Gordi Albion napokon mogli odvesti do zapaženog uspjeha.

Najveća senzacija među njima je Dele Alli, igrač koji u utorak slavi 21. rođendan, a već ima statistiku koje se ne bi posramili ni puno iskusniji igrači. Iza igrača koji je karijeru počeo u MK Donsu stoji prava filmska priča; odrastao je bez oca i s majkom alkoholičarkom, a takav ga je životni put očvrsnuo i od njega napravio igrača kakav je danas – neustrašivog i zrelijeg od vršnjaka.

Iako je nominalno veznjak, Alli zabija golove kao napadač. Ove je sezone tako postigao više ligaških golova od brojnih napadačkih zvijezda poput Antoinea Griezmanna, Neymara i Edena Hazarda. Trenutno je na diobi petog mjesta najboljih premierligaških strijelaca sa 16 golova čemu je dodao i pet asistencija.

Nogometni Muhammad Ali

''Kada je u šesnaestercu igra kao napadač, a kad je izvan njega, igra kao veznjak'', opisao je svog igrača Pochettino. Alli je prototip modernog ofenzivnog igrača; njegovo razumijevanje prostora i kretanje podsjeća na ono apsolutnog prvaka u toj kategoriji Thomasa Müllera, a pored toga posjeduje tehniku, kreativnost i realizaciju. Zaradio je usporedbe i s Muhammadom Alijem jer ''pleše kao leptir, a ubada kao osa.''

Do 21. godine je Alli skupio kombinirano 40 golova i asistencija – više od legendarnih engleskih veznjaka Davida Beckhama, Paula Scholesa i Franka Lamparda zajedno. U leđa mu gleda čak i Cristiano Ronaldo koji je debitirao za Manchester United s 18 godina, a do 21. je skupio 14 golova i 11 asistencija.

Lampard je najefikasniji veznjak u povijesti Premierlige, a pojavom Alija njegov bi rekord mogao biti ozbiljno ugrožen. Naravno, ako ostane dovoljno dugo na Otoku jer se radi o igraču kojeg se povezuje s najvećim europskim klubovima.

''Previše ofenzivnih veznih igrača ide prema kaznenom prostoru, a onda stane i ne napravi tih dodatnih nekoliko koraka koji bi mogli rezultirati mnogim golovima. On to radi. On, jednostavno, vidi igru prije ostalih. Napredan je i izgleda odlično čak i na međunarodnoj razini'', rekao je Lampard o igraču koji bi mogao oboriti njegov rekord.

Alli je najefikasniji europski igrač mlađi od 21 godine, a Pochettino tvrdi da još ima mjesta za napredak. Englezi bi s njim nakon dugo vremena mogli dobiti igrača koji će postati jedan od najboljih na svijetu, a ako ovako nastavi taj je trenutak samo pitanje vremena.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider