Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
U kući slavnih

VIDEO Ovo je priča o Srbinu koji je 'prodao' nogomet Brazilcima i 'rušio' Maracanu

Dejan Petković - Rambo u Brazilu je istinska nogometna legenda...

Kad iz male europske zemlje odete u veliki Brazil, i tamo postanete nogometna ikona, onda je to gotovo kao da prodate snijeg Eskimima! A upravo to napravio je Dejan Petković, danas počasni konzul Srbije u Brazilu. Evo njegove priče.

Kada u Rio de Janeiru spomenete njegovo ime, čut ćete samo uzdahe oduševljenja. 43-godišnji Dejan Petković - Rambo u Brazilu je istinska nogometa legenda, čovjek koji je došao na mala vrata, a završio u kući slavnih.
„Svi iz Brazila idu u Europu da igraju, a ja iz Europe idem u Brazil. I jedan od rijetkih Europljana koji je došao ovdje da igra. Nisam jedini, ali jedan od rijetkih. A, možda i jedini Europljanin koji je uspio da postigne tako puno u brazilskom nogometu", kaže Petković.

Iz madridskog Reala 1997. stigao je u Vitoriju, a njegov uspon prema panteonu brazilskog nogometa počinje prelaskom u veliki Flamengo. Trenutak koji mu je zauvijek obilježio karijeru filmski je pogodak za naslov prvaka države Rio u 88. minuti. I to protiv ljutog rivala Vasco Da Game iz slobodnog udarca.

„Jest, i ostavio je veliki pečat. I dan danas, 15 godina je prošlo, a kao da je bilo jučer. Ljudi ne zaboravljaju, sjećaju se, pričaju. Bio je vrlo značajan u tom momentu, Maracana se srušila dolje."

Kasnije je igrao i za Vasco da Gamu i za Fluminense, druga dva velika kluba Rio de Janeira, te je u svakom bio obožavan od strane navijača.
Vrhunac karijere stigao je s 37 godina. Kada se usprkos brojnim protivljenjima unutar kluba vratio u Flamengo.

„Kažu, ma ne, on je mator, on je bivši igrač, 37 godina, šta će on nama... Ali, navijači su, 99% navijača je bilo za da se ja vratim, pošto sam njihov veliki idol poslije Zica. I desilo se te 2009. da se stvarno vratim."

I klub s 14. mjesta odvede do naslova brazilskog prvaka.
Brazilcima je bilo nepojmljivo da Petković uopće nije dobivao pozive za reprezentaciju Srbije, kojoj je veliki Zico sarkastično prognozirao naslov prvaka svijeta u Južnoj Africi.

„To je bila izjava Zica. Zico je tada vodio Japan, ako se ne varam. I tko će biti, onda on kaže Srbija. Pa, imaju 23-jicu boljih od Petkovića."

Još 2000. godine Brazilci su željeli da igra za Selecao, no FIFA nije dopustila. Tako je Rambo ostao uskraćen za veliku reprezentativnu karijeru, no klupska ga je odvela do vrha. Kuće slavnih brazilskog nogometa na Maracani.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider