Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Danas je to - Rijeka

Prošlo je vrijeme kad je Hajduk bio favorit u jadranskom derbiju

Danas se s početkom u 17:00 igra treći jadranski derbi ove sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rijeka - Hajduk, treći put ukupno, a drugi put na Kantridi u ovoj sezoni HNL-a. U drugom kolu Rijeka je na Kantridi uz hat-trick Andreja Kramarića slavila 4:2, a početkom listopada je Hajduk u Dugopolju ugostio Riječane i završilo je 1:1 u utakmici koja se pamtila po nemilim scenama na tribinama.

Hajduk je dakle bez pobjede, a taj niz Splićana u okršajima s Riječanima traje znatno duže od dvije utakmice, bez obzira igraju li se dvoboji na Poljudu ili Kantridi. Točnije, od 21. ožujka 2012. kada je Hajduk u posljednjoj utakmici Krasimira Balakova na klupi protutnjao Rijekom s 0:3.

Hajduk s uvjerljivo više pobjeda, ali...

Ukupno je ovo 135. jadranski derbi i Hajduk je s 55 pobjeda (Rijeka ima 33, 47 puta završilo je remijem) kudikamo uspješniji. Iako se Rijeka diže u svim segmentima još se desetljećima neće moći usporediti s Hajdukom (0:18 u osvojenim prvenstvima, 5:15 u kupovima), ali je činjenica da su u posljednje vrijeme Riječani napravili golemi iskorak i u današnji ogled ulaze kao favoriti.

Uloge su se promijenile, koliko god se Hajdukovi navijači teško mirili s tim, pa tako privremeni (vidjet ćemo hoće li ostati i stalni) trener Hajduka Hari Vukas svjestan razlike u kvaliteti igrača uoči utakmice priznaje kako bi i bod za Hajduk bio veliki uspjeh.

S druge strane, Matjaž Kek naglašava kako je Rijekina obveza pred 10-ak tisuća navijača jurišati na sva tri boda, a za očekivati je da će tako i postaviti stvari na terenu.

Kekovi problemi u usporedbi s Vukasovim su minorni

Rijeka je u zimskom prijelaznom roku prodala Kramarića, Kvržića, raskinuti su ugovori s Krstanovićem i Jajalom, na posudbe su poslani brojni igrači... Ali, Rijeka je, za razliku od Hajduka, dovodila i pojačanja. Stigli su tako za napadači Balaj i Hristov, Marin Tomasov kao slobodan igrač iz 1860 Muenchena, Josip Radošević je došao na jednogodišnju posudbu iz Napolija, Španjolac Alex na posudbu iz Espanyola, a Filip Bradarić je kupljen od - Hajduka.

Hajduk je u situaciji da, dokle god traje saniranja klupskih dugova, ne želi dovoditi igrače za koje treba platiti odštetu, što su jasno naglasili klupski čelnici i uoči zimskog prijelaznog roka u kojem su klub napustili Antonio Milić i Filip Bradarić, a Jean Evrard Kouassi se nalazi u Šangaju gdje se iščekuje finalizacija kapitalnog transfera u tamošnji Šangaj SIPG od kojeg bi Hajduk trebao zaraditi oko 12 milijuna kuna. Doveden je tek slovenski vratar Marko Ranilović koji bi danas trebao debitirati jer je viroza pokosila Lovru Kalinića. Također, ozlijeđeni su Dejan Mezga i Anton Maglica koji neće nastupiti.

Problema s ozljedama (Vargić, Bradarić...) ima i Rijeka, ali njihov kadar je dosta širi pa Keku puno veće glavobolje trenutno zadaje neuigranost novopridošlih igračima s onima koji odrađuju svoju drugu ili treću sezonu pod stijenama Kantrida.

Vjerojatni početni sastavi:

RIJEKA: Prskalo - Tomečak, Lešković, Mitrović, Leovac - Radošević, Močinić - Jugović, Alex, Sharbini - Balaj

HAJDUK: Ranilović - Vršajević, Maloča, Milović, Vasilj - Sušić, Vuković, Caktaš - Vlašić, Maloku - Gotal

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider