Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Legenda

'Čovjek s cigarom' rekao je dosta: Velikan od kojeg je učio Sir Alex Ferguson

Jean Tigana je ostao upamćen što je razvlačio šofersku čačkalicu dok je vodio utakmice, Baka i Ćiro nisu mogli bez cigareta, ali kubanska cigareta je pasala samo jednom liku...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rijetko kome 'kubanka' zaista stoji. Da ne izgleda pretenciozno ili kao netko koga je prebacilo nakon što je prvi put pogledao ''Scarface''. Ta debela cigareta je u javnosti na neki način rizik. ''Čobanluk alert'', ako vam zaista ne stoji. Osobno, sjećam se Dina Rađe kako je zapalio kubanku na Gripama nakon Splitovog naslova prvaka 2003. i bilo mi je li - la, ali čovjek je guštao. Imao je i u čemu.

No, kad je Marcello Lippi pripalio na olimpijskom stadionu u Berlinu 2010. pored Zlatne Božice...rastopila se dama. A ako je netko znao s damama, i to starijim, to je - Marcello Lippi.

66-godišnji talijanski stručnjak je najavio oproštaj od karijere nakon tri godine u kineskom Guangzhou Evergrandeu. Naravno i na Dalekom istoku naosvajao se pokala. Čak štoviše, tamo je uspio nešto što nikome nije. Nakon europske, osvojio je i azijsku Ligu Prvaka. No...

''Ne želim više trenirati, prestar sam...'', izjavio je Lippi.

Sve je pokorio s Juventusom

Lippi je rođen u malenom gradiću Viareggiju, iz kojeg korijene vuče još jedna ikona talijanskog i svjetskog nogometa - Pierluigi Collina. Kao igrač, Lippi je najveći trag ostavio u Sampdoriji. Za koju je odigrao 274 utakmice. 183 centimetra visoki Lippi bio je pouzdani libero kluba iz Genove za kojeg je igrao deset godina.

U trenerske vode je krenuo one Rossijeve 1982. godine kada je Italija bila na krovu svijeta. Povijest je nakon toga stavila Talijane tamo negdje na kraj reda od Zlatne Božice, sve do Lippija.

Priliku u Serie A je dobio 1989. u Ceseni, a pet godina mu je trebalo da sjedne u Ferrari. Dobro Fiat. Juventus je gledao kako Milan na atenskom olimpu diže novi trofej prvaka Europe i krenuli su novim smjerom. Marcello Lippi je izabran da ponovi uspjehe Platinijeve generacije. Iduće tri sezone Stara dama se šepurila s naslovima prvaka Italije i u Europi ponovno igrala glavnu ulogu.

''Ne gledajte njihovu tehniku i taktiku to imate i vi, gledajte njihovu strast za pobjedom. Juve je bio primjer za moj Manchester'', priznao je Sir Alex Ferguson kako je često analizirao Zebre i oduševljavao ga karakter Lippijeve momčadi koja se 1996. u Rimu okrunila drugim naslovom prvaka Europe.

Iako je sa Zidaneom, Del Pierom, Bokšićem i društvom slovio kao lagani favorit, Lippi je gubio iduća dva finala od Borussije Dortmund i Reala. Ono što je implementirao u igru i famozni karakter o kojem je pričao Alex Ferguson prepričavao je u knjizi ''Igra ideja'' koju je napisao. I baš je stavljao najviše naglasak na obiteljski karakter svlačionice. Po njemu najbolji igrači na pozicijama nisu bili nikakav jamac velikih rezultata, već kemija i podređivanje. A Lippi je tu bio tihi autoritet koji je držao svlačionicu inteligencijom.

Jedan od primjera za to je kad je dio Juventusovih igrača pobjegao iz karantene, a Lippi je saznao u kojem su kafiću. S obzirom da se radilo o velikom objektu, Lippi se sjeo da ga Del Piero i društvo ne vide. Naručio je nekoliko najskupljih pića, zapalio svoju kubu, počastio cijeli kafić i rekao konobaru da će platiti ''momci za onim stolom''. Kada su ga uočili, mahnuo im na izlazu.

Odveo Italiju na krov svijeta

Pehove s finalima je ispucao 2003. kada je na jedanaesterce izgubio od Milana u finalu Lige prvaka. Tješio se ponovno domaćim naslovima, a najveća nagrada stigla je tri godine poslije u Njemačkoj. Epski dvoboj Materazzija i Zidanea je usmjerio vodu na talijanski mlin, a Fabio Grosso je nakon 24 godine talijanske suše i početka Lippijeve trenerske karijere zabio za četvrtu talijansku titulu prvaka svijeta.

Jedna od najtužnijih epizoda talijanske verzije Paula Newmana bila je drugi mandat s Italijom. Loše i potrošeno su izgledali u Južnoj Africi, a Lippi je 'pod stare dane' potražio novi izazov na drugom kraju svijeta. I tamo u tri godine osvojio pet trofeja! Uključujući i azijsku Ligu prvaka.

Objavio je da se oprašta od trenerske stolice i s obzirom da ima ugovor do 2017. preselit će u direktorsku fotelju. Veliki pobjednik je poput Newmana u kultnom 'Hladnokrvnom kažnjeniku', kada je u zatvor dojučerašnjim susjedima poslao razglednicu s nekoliko dama na odmoru, poslao s Dalekog istoka Europi isto tako još jednu pobjedničku razglednicu i mahnuo kao one večeri Del Pieru i društvu s izlaznih vrata uz dim kubanke...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider