Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dvostruka mjerila

Četiri dana do derbija: Hajduk pokušava uzvratiti udarac HNS-u

Nakon sramotnih događaja u Milanu, u režiji hrvatskih huligana, polako se okrećemo suboti i velikom derbiju na Maksimiru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon reprezentativne stanke Dinamo ove subote dočekuje Hajduk na Maksimiru. Prilika je to za Modre da se vrate pobjedama nakon tri uzastopne utakmice bez pobjede odnosno dvije prvenstvene u kojoj nisu zabili gol Splitu i Zagrebu. Hajduk pak stiže u Zagreb neopterećen. Posljednji poraz doživjeli su još 31. kolovoza upravo protiv Dinama i imaju sigurnu treću poziciju što je, uostalom, i njihova realnost.

No, Hajdukova realnost je i tinjajući rat s Hrvatskim nogometnim savezom. Poznato je kako Splićani ne kotiraju baš najbolje u vrhu HNS-a kojeg vode ljudi odani Zdravku Mamiću, koji je i sam prvi dopredsjednik saveza.

Navijačke grupe također vode rat protiv HNS-a. Upravo je sramotan huliganski ispad na San Siru bio jedan od negativnih vrhunaca te borbe. To nikako nije bio ispravan način da se iskaže nezadovoljstvo radom trenutne vrhuške HNS-a.

Prelaki na okidaču kad je u pitanju Hajduk

Za Hajdukove je pak navijače njihov klub simbol otpora prema HNS-u. Klub koji se godinama odbija pokoriti gazdi hrvatskog nogometa na konstantnoj je meti saveza. Nakon posljednje kazne (nova utakmica pred praznim tribinama) u javnosti je prevladavalo mišljenje kako je HNS ipak pretjerao. Hajdukovi su navijači u Zadru bili krivi koliko i ostali na većini utakmica.

Baklje i vrijeđanja su naravno za svaku osudu, ali dojam je da su kod kažnjavanja splitskog kluba HNS-ovi suci ipak prelaki na okidaču. Kriteriji nisu isti za sve i to je više nego jasno. Kao što je jasno da Torcida huliganskim ispadima, poput onog neshvatljivog u Dugopolju protiv Rijeke, jako šteti Hajduku i sramoti ga.

HNS-ova dvostruka mjerila

Ono što je posebno naljutilo Hajduk su posljednji istupi bivšeg direktora Dinama koji se dolaskom Šukera u HNS premjestio na istu poziciju u savezu. Damir Vrbanović odbacuje svaku krivnju za ispade hrvatskih huligane i vrući krumpir gura na stranu talijanske policije. No, mnogi se, pa tako i službeni Hajduk na Facebooku, pitaju nije li to licemjerno.

Kako to HNS neviđenom lakoćom kažnjava Hajduk za ispade njegovih navijača na gostovanjima, a u ovom slučaju za sve krive domaćina utakmice, pitanje je koje visi u zraku, dok se Hajdukovi navijači u sarkastičnom strahu boje za nove utakmice bez gledatelja koje bi njihov klub mogao dobiti zbog incidenata – u Milanu.

No, derbi ne smiju pokvariti neki novi mogući izgredi. Apeliramo na navijače da nogomet i razum budu na prvom mjestu, dosta nam je sramoćenje koje dolazi s tribina, bile one navijačke ili skupe lože.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider