Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Esencija nogometnog rivalstva

Derbi svih derbija na mjestu najveće sramote: Tko izgubi, jadna mu majka!

Brazil večeras (00.45) dočekuje Argentinu u 11. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018.

Brazil dočekuje Argentinu u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. Južnoamerički i svjetski klasik, derbi svih derbija, sraz koji je FIFA službeno nazvala „esencijom nogometnog rivalstva“: Brazil protiv Argentine, Neymar protiv Messija.

Zajedno s Mascheranom doletjeli su skupa iz Barcelone Neymarovim privatnim mlažnjakom. Zezali su se i objavljivali „selfije“, ali večeras u Belo Horizonteu neće biti osmjeha. Nema sumnje, bit će to pravi nogometni rat, kao što je uvijek kada igraju Brazil i Argentina. Kroz povijest derbi neviđenih tenzija, kontroverznih poteza i incidentnih situacija, ali i napetih, fantastičnih utakmica i dvoboja najvećih nogometnih genija.

„Selecao“ dočekuju najljućeg suparnika na brazilskom stratištu poznatom kao „Mineirazo“. Tamo se u polufinalu Svjetskog prvenstva 2014. dogodila najveća havarija u povijesti brazilskog nogometa. Ako je „Maracanazo“ 1950. bio najveća tuga, „Mineirazo“ je najveća sramota Brazilaca.

Svi pamtimo neviđeni debakl protiv moćne Njemačke (7:1), koja je kasnijom pobjedom u finalu protiv Argentine ipak malo oraspoložila Brazilce, jer da je Argentina slavila i podigla „sveti gral“ u hramu brazilskog nogometa, slavnoj Maracani, bio bi to totalni „armagedon“ za Brazilce. Ovako je ipak ostala neka utjeha, slaba ali ipak utjeha, kao i porazi Argentina u posljednje dvije Cope.

Ako Brazil koji slučajem večeras izgubi od Argentine, grad Belo Horizonte i njegov stadion Mineirao, postat će za „selecao“ ukleto mjesto koje treba izbjegavati u najširem krugu. Podatak koji bode oči, Brazil nikada nije izgubio kvalifikacijsku utakmicu od Argentine na svojem teritoriju! Sastali su ukupno 50 puta u natjecateljskim utakmicama: Brazil ima 19, a Argentina 17 pobjeda. 14 puta bilo je neriješeno.

U kvalifikacijama za svjetska prvenstva igrali su sedam puta: Brazil ima tri pobjeda, Argentina dvije i dvaput je bilo neriješeno. Argentina je jednom izvukla remi na gostovanju kod Brazila (2008.), dok je Brazil jedinu pobjedu u Argentinu ostvario godinu kasnije i jedan remi u posljednjem okršaju, odnosno u ovim kvalifikacijama, bilo je 1:1.

Brazil je pod vodstvom novog izbornika Tite ostvario četiri pobjede zaredom i prvi je na ljestvici sa 21 bodom nakon 10 odigranih kola, dok Argentina pod Edgardom Bauzom tri uzastopne utakmice ne zna za pobjedu i trenutačno je tek šesta sa 16 bodova, ali s tek bodom zaostatka za trećim i četvrtim Ekvadorom i Kolumbijom, tako da je još u debeloj igri za izravan odlazak u Rusiju. Argentina je u krizi, ali „gaučima“ se vraća oporavljeni Messi, a s njim u momčadi Argentina je posve drugačija momčad.

Sve će biti uprte u Messija i Neymara, o njima će najviše ovisiti.
Neymar je na vječnoj ljestvici najbolji strijelaca u pretprošlom kolu protiv Bolivije obišao čuvenog Zica i sada je sa 49 golova četvrti, sa šest golova zaostatka za Romarijem.

Ronaldo je drugi sa 62, a na prvom je mjestu najveći, Pele, sa 77 golova. Neymar lovi Pelea, a Messi je već ulovio Gabrieala Batistutu i sa 56 golova najbolji je strijelac argentinske reprezentacije u povijesti.

I Neymar i Messi love najvažniji trofej u nogometu, titulu svjetskog prvaka. Da bi dobili priliku u Rusiju ostvariti san, prvo moraju proći kvalifikacije. Brazil je jako blizu Rusije, Argentina će se morati još dosta pomučiti, posebice ako večeras izgubi. Dakle, tko izgubi, jadna mu majka.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider