Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Poslali zrakoplov, ali...

Bivši Kovačev suradnik otkrio: Modrić je Barceloni bio preskup

Napokon jedan El Clasico bez povišenih tenzija, provokativnih najava i prljavih podmetanja, kakvim se znao služiti Mourinho.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Golema Barcelonina bodovna prednost pred najvećim suparnikom pretvara najveći španjolski derbi u običnu kamilicu, eteričnu revijalku, u kojoj ovoga puta naslovne uloge nisu namijenjene ni Lionelu Messiju, ni Ronaldu, nego – Johanu Cruijffu. Hommage najvećemu europskom nogometašu u povijesti koji je preminuo prošli tjedan.

Gotovo sto tisuća gledatelja na Nou Campu napravit će uoči početka utakmice spektakularan, gigantski mozaik s porukom ‘Gracies Johan’, a istu poruku nosit će igrači obje momčadi na majicama.

Svi predsjednici u loži

Predviđena je minuta šutnje za preminuloga velikana, kao i kratak videozapis s presjekom Cruijffove nogometne grandioznosti. Utakmici će prisustvovati svi živući Barcelonini predsjednici.

Od Barce se, u nekoj sljedećoj fazi, očekuje i umirovljenje Cruijffove 14-ice kao čina odricanja od blasfemije kojom je sveti dres uručen argentinskom terijeru Javieru Mascheranu. Taj nimalo plemeniti gaučos po svojim karakteristikama predstavlja sve čega se Cruijff gnušao, potpuna oprečnost Johanovu poimanju nogometne igre...

"Najveća počast za sve nas je ono što nam je Cruijff dao, ne samo navijačima Barce, nego nogometu u cjelini. Za našu momčad ovo je posebna utakmica koja pobuđuje ekstra motivaciju za pobjedu", naglasio je još jedan Barcelonin velikan Andres Iniesta.

Među gotovo sto tisuća privilegiranih na Camp Nouu bit će i hrvatski trener Branimir Ujević, profesor na Nogometnoj akademiji HNS-a, bivši Kovačev suradnik u A reprezentaciji, a nekada i Jurčićev snimatelj zadužen za skautiranje Real Madrida, kada je Dinamo 2011. bio u Ligi prvaka.

Ujević koristi svaku priliku da ode na El Clasico, ovo će mu biti već peti u nizu, a društvo će mu praviti dvojica prijatelja iz Zagreba.

'Modrić je 2007. Barceloni bio preskup'

Svojedobno je Ujević bio i Barcelonin suradnik, kao prijatelj bivšega Barcina skauta Bojana Krkića. Poznata je priča kako je prije devet godina Barcelona bila na tragu Luki Modriću, inkognito ga skautirala, čak i slala zrakoplov po njega u Zagreb.

"Znam da je Luka Modrić tada sa svojom djevojkom, danas suprugom, bio Barcelonin gost na jednoj njezinoj utakmici. Zašto ga nije kupila? Mislim da joj je možda u tom trenutku bio preskup", kaže Ujević.

Sjeća se kako su se skauti Barcelone tada raspitivali i za još neke hrvatske nogometne dragulje.

"Pitali su me bili za Dinu Špehara, a ja sam im preporučio i njegova vršnjaka Matea Kovačića", dodaje Ujević, kojemu je poznanstvo s programskim direktorom La Masije Albertom Capellasom otvorilo i vrata svoje glasovite nogometne škole.

"Satima sam znao pratiti treninge mlađih kategorija, uključujući i Barcelone B koju je tada vodio Pep Guardiola. Na dlanu sam tako dobio uvid u metodologiju rada u najpoznatijoj nogometnoj školi na svijetu", dodao je Ujević.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider