Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Luda sezona HNL-a

Nikad viđena borba za prvaka: Mogu li Hajduk i Osijek srušiti Rijeku i Dinamo?

U novoj sezoni HNL-a očekuje se neizvjesna borba za prvaka, a za titulu konkuriraju četiri kluba.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Krenula je nova sezona HNL-a. Postoji nekoliko naznaka da bi trebala biti jedna od najzanimljivijih u posljednjih desetak pa i više godina, barem kada je riječ o borbi za titulu prvaka.

Četiri kluba izdvajaju se od ostatka konkurencije: aktualni prvak Rijeka, viceprvak Dinamo, trećeplasirani Hajduk i četvrtoplasirani Osijek. Teško je reći tko je najveći favorit prvenstva jer prijelazni rok traje do kraja kolovoza i pitanje je u kakvim će sastavima momčadi dočekati jesen.

U ovom trenutku čini nam se da je Rijeka najjača ili barem najozbiljnija, međutim, veliko je pitanje što će biti s njezinom momčadi. Rijeka je prodala najboljeg igrača prošle sezone HNL-a Franka Andrijaševića, ali glavnina momčadi koja je osvojila prvenstvo ostala je na okupu. Za sada.

Hoće li Rijeka zadržati momčad?

Čelnici Rijeke odlučili su sačuvati momčad kako bi se pokušali plasirati u Ligu prvaka. Ako Rijeka uspije, može računati na financijsku injekciju od 15 milijuna eura i neće morati prodavati igrače. No, što ako ne uspije? U tom slučaju čini se izglednim da će Rijeka prodati još barem dvojicu ili trojicu ključnih igrača.

To bi već bio ozbiljan gubitak i sasvim druga priča. Kad bi prodala igrače, Rijeka je do sada uglavnom uspijevala pronaći dostojne pa i bolje zamjene, no jako teško je održati taj trend i na to se ne može računati. Rijeka je dosegla šampionsku razinu i ovaj put teško će pronaći bolje igrače nego što ih ima sada. To je logična pretpostavka.

S druge strane, najveći Rijekin konkurent i dojučerašnji apsolutni vladar hrvatskog nogometa, zagrebački Dinamo nalazi se posvemašnjoj igračkoj i upravljačkoj krizi.

Posljednji potezi pokazuju da Modri lutaju, da nemaju jasnu viziju i strategiju, najblaže rečeno, te da naposljetku, a što je najvažnije, nemaju momčad koja nudi preveliki optimizam.

Dinamo traži izlaz iz krize

Prošla sezona pokazala je da Dinamo nema dostatnu kvalitetu, a za igrače koje je do sada doveo u ljetnom prijelaznom roku teško je reći hoće li biti pojačanja. To ćemo vidjeti tijekom sezone. Činjenica je da su pripreme pokazalo kako nije došlo do pomaka u igri Modrih.

Ivajlo Petev dobio je otkaz dva dana prije početka sezone, što zorno dokazuje da su u Dinamu izgubili kompas i da grozničavo traže izlaz iz labirinta u koji su upali. Novi trener Mario Cvitanović već se ogradio kazavši da mu je potrebno vrijeme, a vremena u Dinamu nikada nema. Dakle, Dinamo je u turbulentnoj situaciji i veliko je pitanje kako će momčad odgovoriti.

Mogu li Hajduk i Osijek iskoristiti situaciju i ozbiljno se uplesti u bitku za prvaka? Hajduk je sačuvao glavninu momčadi, logično je pretpostaviti da je uigraniji, te da je Joan Carrillo definitivno pohvatao konce i da će izvući još više iz ove momčadi Bijelih. E sad, hoće li to biti dovoljno da se uplete u borbu za naslov, teško je reći. Dojam je da Hajduku i dalje ima limitiranu momčad kojoj nasušno nedostaje barem jedan klasan igrač u sredini terena.

Osijek raste, ali nema dostatnu kvalitetu?

Osijek pod novim vlasnikom naočigled raste, solidno je tržio, doveo je dobre igrače za HNL, Bočkaj i Grezda dobre su akvizicije, ali ostajem dojam da to nije dovoljno da bi se ozbiljno umiješao u borbu za titulu prvaka. Osijek je prošle sezone imao velikih problema u okršajima s najvećim, često je glatko gubio, uglavnom, premalo je bodova sakupio. Vidjet ćemo hoće li se po tom pitanju popraviti.

Što se tiče ostatka lige, Lokomotiva se čini kao jedina momčad koja bi eventualno mogla napasti četvrtu poziciju. No, to baš nije izgledno ni izvjesno, peto mjesto puno je realnije. Preostalih pet momčadi borit će se za ostanak u ligi. Slavenu dajemo najveće šanse da će preživjeti, dok su Istra, Inter, Cibalia i novi prvoligaš Rudeš tu negdje.

Čini nam se da su sve četiri momčad podjednako slabe. Veliku ulogu odigrat će financijska situacija u klubovima, odnosno hoće li uspjeti skupiti minimalna sredstva kako bi zaključili sezonu. Po svemu sudeći u najtežoj situaciji je Cibalia koja već duže vrijeme ima velikih financijskih problema i nije poznato kako će iz njih isplivati. Međutim, ni ostali nisu u previše boljoj situaciji, možda u tek nešto boljoj.
Uglavnom, očekujemo neizvjesnu borbu za ostanak do posljednjeg kola.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider