Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Ništa nije slučajno'

Blatter uzvraća udarac: Žestok napad na UEFA-u i Amerikance

Joseph Blatter koji je u petak na 65. kongresu FIFA-e u Zuerichu dobio novi četverogodišnji predsjednički mandat u subotu je izjavio da se ne boji da bi mogao biti uhićen, poput nekih drugih visokih dužnosnika Svjetske nogometne organizacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Uhićen zbog čega", retorički je upitao Blatter na subotnjoj konferenciji za medije odgovarajući na jedno od brojnih pitanja, te dodao: "Neka se istrage samo nastave. Ja zasigurno nisam pod istragom. Nemam deset milijuna dolara na računu."

Istraga je pokazala novčanu transakciju preko jednog američkog računa, kojom je iz FIFA-a uplaćeno 10 milijuna dolara na račun Nogometnog saveza Trinidada i Tobaga koji je bio pod kontrolom osramoćenog bivšeg FIFA-ina dužnosnika Jacka Warnera. Transakcija se dogodila baš u vrijeme kad je Južnoafričkoj Republici dodijeljeno domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2010. godine.

"Ako će netko to ići istraživati, neka to učini, ali na korektan način. Uopće nisam zabrinut za ishod te istrage", samouvjereno je izjavio Blatter i rekao da optužbe koje se odnose na nedavno uhićene osobe nemaju izravne veze s FIFA-om, već se Svjetska nogometna federacija našla na udaru zato što su osumnjičenici bili visoko pozicionirani članovi FIFA-ina ureda.

Blatter nije dugo čekao kako bi prešao u ofenzivu nakon višednevne obrane od napada s raznih strana. Djelomičnu krivnju za nedavna uhićenja i sumnju na koruptivne radnje svalio je na Europsku nogometnu federaciju (UEFA) čije su članice ustale protiv 79-godišnjeg Švicarca.

"Svi su osobno odgovorni za svoje etičko i moralno ponašanje. Ne mogu ja kao predsjednik FIFA-e to nametati drugima. Članovi Izvršnog odbora se biraju u konfederacijama, a mene bira kongres. Željeli smo veću kontrolu nad tim procesom i načiniti promjene, ali nas je zaustavila UEFA. Svaka je konfederacija odgovorna za moralno i etičko ponašanje svojih članova. Moramo imati izgrađenu piramidu sve do nacionalnih saveza, a onda imate jednu veliku UEFA-u koja nema nezavisnu etičku komisiju. To nije dobro, jer bi oni trebali biti primjer drugima", izjavio je Blatter u svom napadu na organizaciju pod vodstvom svog velikog suparnika Michela Platinija koji ga je u više navrata pozivao na odlazak po isteku prošlog predsjedničkog mandata.

Blatter je za nedavna uhićenja u Zuerichu rekao da se "nisu dogodila slučajno", a u subotu je progovorio i o vezi između svog jedinog protukandidata na jučerašnjim izborima, jordanskog Princa Alija, i Sjedinjenih Američkih Država.

"Postoje indicije da tu ima nečega: Amerikanci su se kandidirali za Svjetsko prvenstvo 2022. i izgubili. Nemojte zaboraviti da su SAD glavni sponzor kraljevstva mog suparnika na izborima. To mi ne miriše na dobro", sumnjičavo je zaključio Blatter te za kraj poručio svim svojim oponentima: "Svima praštam, ali ne zaboravljam."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider