Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nedostaje samo napadač

Blagajna je puna, Arsenal ide po naslov: Wenger može dovesti koga poželi

Direktor londonskog nogometnog kluba Arsenala Lord Harris iznenadio je javnost izjavom da menadžer Arsene Wenger ima na raspolaganju pravo bogatstvo i da može dovesti koga god poželi...

"Osim Lionela Messija i Cristiana Ronalda, Wenger može dovesti bilo kojeg igrača", rekao je Harris.

"Bili smo u stisci s novcem kada smo se tek doselili na Emirates, ali sada je sve puno lakše. Imamo preko 200 milijuna funti na računu i možemo dovesti bilo kojeg igrača, osim nekoliko njih koji nisu na prodaju. Imamo ime igrača kojeg Wenger želi, ali vam ga neću otkriti. Mogu vam samo reći da taj igrač želi u Arsenal, a sada je samo pitanje da ga klub odluči pustiti", tvrdi Lord Harris.

Wenger je nedugo nakon toga reagirao i djelomično pobio riječi direktora Arsenala.

"Malo je pretjerao. Nalazimo se u situaciji gdje naporno radimo da dovedemo kvalitetno pojačanje ukoliko se naravno ukaže prilika. Imamo jaku momčad i zadovoljan sam njome. No ukoliko se prilika ukaže reagirat ćemo", tvrdi Wenger, koji je rekao istu stvar i prošloga ljeta pa je stigao Alexis Sanchez

Prošle sezone, koju je Arsenal završio na trećem mjestu u Premierligi, samo su Olivier Giroud i Alexis Sanchez postigli više od 10 pogodaka. Mnogi vjeruju da je nakon dolaska kvalitetnog vratara Petra Čecha još samo potreban kvalitetan napadač i da je Arsenal tada spreman za osvajanje prvog naslova nakon 2004. godine. Međutim, Wenger smatra da mu za naslov ne treba napadač nego golovi od nekih igrača iz veznog reda pa čak i obrane.

"Postižemo dosta pogodaka. Ono što želimo je više golova od igrača koji nisu napadači. Ima slučajeva u kojima momčad zabije 90, 100 golova pa svejedno ne osvoji naslov prvaka. Ono što mi želimo u novoj sezoni je kombinacija bolje obrane i 10-ak pogodaka više u odnosu na prošlu sezonu", veli Wenger.

Unatoč ovim riječima francuskog stručnjaka da je zadovoljan s momčadi koju ima, mnogi vjeruju da će na kraju ipak dovesti jedno zvučno ime na poziciji napadača i da za njega neće štedjeti. Sjetimo se samo posljednja dva ljetna prijelazna roka kada je Wenger iskrcao 42.5 milijuna funti za Mesuta Özila i 35 milijuna za Alexisa Sancheza. Do Özila i ljeta 2013. godine Wenger nije želio potrošiti više od 15 milijuna funti za jednog igrača. S obzirom na brojne katarske, ruske i američke moćnike koji su preuzeli najveće Arsenalove rivale postalo je jasno da se Wengerova filozofija više ne može provoditi i očekivati naslov prvaka. Stoga je Francuz krenuo u šoping, a ako želi do toliko željenog naslova morat će i ovoga ljeta.

Špekulacija je mnogo, a ovo su imena koja se najviše vrte po engleskim, njemačkim, španjolskim portalima.

1. Karim Benzema (Real Madrid)

Francuski reprezentativac i napadač Real Madrida prvo je i najzvučnije ime koje se spominje posljednjih tjedana. Benzema nije miljenik madridske publike i često je u sjeni igrača poput Cristiana Ronalda, Garetha Balea, Jamesa Rodrigueza, Tonija Kroosa ili našeg Luke Modrića. U Arsenalu bi definitivno bio prva napadačka opcija ispred Girouda, koji svake godine isporuči oko 15-ak golova, ali u najvećim utakmicama protiv Chelseaja, Manchester Uniteda i Manchester Cityja uglavnom kiksa. Prošle je sezone zabio jedan gol Cityju.

2. Marco Reus (Borussia Dortmund)

Zaboravljeni napadač ljetnog prijelaznog roka je njemački reprezentativac Marco Reus. Jürgena Kloppa nema više u Dortmudu, pa samim time nema ni razloga da Reus ostane, pogotovo u slučaju da mu na stol sleti ponuda nekog europskog velikana. Nijemac je bio u kombinacijama madridskog Reala, no pitanje je hoće li doći do realizacije tog transfera. U posljednje ga se vrijeme najviše povezuje s Liverpoolom, međutim Reus bi vjerojatno volio da ga pokuša dovesti momčad koja igra u Ligi prvaka i koja će se boriti za naslov u domaćem prvenstvu. Liverpool prema oba kriterija ne odgovara tom opisu. Arsenal bi mu stoga bio najbolja opcija u slučaju da se Real Madrid ne javi.

3. Fernando Llorente (Juventus)

Opcija koja se navijačima 'topnika' sigurno neće svidjeti je Fernando Llorente, napadač Juventusa. Tridesetogodišnji veteran na izlaznim je vratima Juventusa, u kojem je prošle sezone dobivao priliku na kapaljku. Španjolac nije profil igrača koji treba Arsenalu, jer se jednostavno ne uklapa u brzu, lepršavu i kombinatornu igru s malo dodira koju gaji Wenger. Nit je okretan, nit je posebno brz, a jedina prava prijetnja koju može stvoriti je u igri s glavom. Takav profil napadača nije nešto čemu Arsenal treba težiti.

4. Edin Džeko (Manchester City)

Bosansko-hercegovački napadač Manchester Cityja također je na izlaznim vratima engleskog viceprvaka. Džeko je na američkoj turneji s ostatkom momčadi, ali dosada je dobio svega 25 minuta na travnjaku. Menadžer Manuel Pellegrini jasno je dao do znanja da je nejasno ostaje li Džeko ili ne, što znači da je vjerojatno samo pitanje vremena kada će na Etihad stići ponuda koju će City prihvatiti.

5. Edinson Cavani

Urugvajski napadač nije se najbolje snašao u PSG-u i mnogi ga vide u nekom drugom dresu u idućoj sezoni. Riječ je naravno o kvalitetnom napadaču koji bi pojačao svaku momčad, pa tako i Arsenal. No pitanje je koliko je Wenger spreman izdvojiti za igrača koji već jedno dulje vrijeme ne igra u pravoj formi.

6. Gonzalo Higuain

Argentinac je svojedobno bio vrlo ubojit napadač Real Madrida, a onda je uslijedio njegov transfer u Napoli. U posljednje dvije sezone Higuain je postizao 15+ pogodaka po sezoni u Seriji A, ali je isto tako često znao biti tragičar dvoboja s nevjerojatnim promašajima. Posljednji po kojima ga mnogi pamte je jedanaesterac u finalu Copa Americe protiv Čilea, kojim je Argentinac nakon Svjetskog ostala i bez kontinentalnog naslova. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider